Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Lüks Otomobiller Avrupalı lükse sarıldı! - Otomobil Haberleri

        HABERTÜRK HAKAN ÖZENEN'LE CENEVRE OTOMOBİL FUARI'NDA!

        Kapılarını 83’üncü kez uluslararası olarak açan Cenevre Otomobil Fuarı, her ne kadar aksini iddia edenler olsa da, Avrupa’da krizin bitmeye yüz tuttuğunu gösterdi. Geçen yıllarda Avrupalı üreticiler çevreci otomobillere, elektriklilere, hibritlere yoğunlaşmıştı. Bu tip otomobiller bu yılki fuarda da yerlerini almış, ancak altı çizilen, öne çıkan araçlar bunlar değil, lüksler ve süper lüksler oldu.

        Ferrari F150, Lamborghini Veneno, Rolls Royce Wraith, Bentley GT Speed Convertible, Alfa Romeo 4 C, BMW 3 Serisi GT, Mercedes A 45 AMG, Toyota GT 86 Open, Chevrolet Corvette Stingray, Mc Laren P1 bir çırpıda sayılıveren süper lüks ve lüks otomobiller arasında yer alıyorlardı. Fuardan bir gece önce adı şu sıralar Türkiye ile sıkça anılan Volkswagen’in toplantısında konuşan grubun başkanı Martin Winterkorn Avrupa’daki krizin bitmeye yüz tuttuğunun ilk işaretlerini verdi. Winterkorn’a göre Avrupa bu yıl geçen yıla göre sadece yüzde 2 küçülecek. Fuarda öne çıkan lüks otomobillere bakılınca Avrupa’da önce zenginlerin durumunun düzelmeye başladığını da söylemek mümkün. Ancak krizin bittiğinden söz etmek imkânsız.

        TÜRKİYE’DEN DE YENİLİKLER VARDI

        Cenevre Otomobil Fuarı, dün tüm dünyadan gelen 10 binin üzerindeki gazeteciyi ağırladı. 108 yıllık geçmişiyle dünyanın en büyük fuarlarından biri olarak gösterilen ve 7-17 Mart arasında ziyaretçilerini ağırlayacak fuarın teması “Yenilik ve çevreye saygı.” Fuarda 900’e yakın model sergilenecek ve 100’e yakın model çevreci olma özelliği taşıyor. Cenevre’de Ford Otosan’ın üreteceği mini ticari Courier, Renault’nun Clio’nun SUV versiyonu Clio Captur ve yine Renault’nun yenilenen yüzüyle elektrikli otomobili Fluence Z.E. olmak üzere üç yerli üretim araç sergileniyor. Fuarda Avrupalı üreticilerin küçük SUV segmentindeki temsilcileri de dikkat çekti.

        "YERLİ OTOYU GÖRÜŞECEĞİZ"

        Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Cenevre Otomobil Fuarı'nda, Türkiye'de üretim yapan Hyundai, Renault, Fiat, Toyota ve Ford'un stantlarını ziyaret etti. Yeni modeller hakkında bilgi alan Çağlayan, fuarda yerli otomobil konusunda görüşmeler yapacağını kaydetti. Yeni teşviklerle yerli otomobil sektörünün atağa geçtiğini belirten Çağlayan “Yeni yatırım ve kapasite artırımları söz konusu olacak” dedi.

        FUARIN BEBEKLERİ

        Lamborghini Veneno-20 MİLYON TL

        Lamborghini 50. yılına özel 750 beygirlik Veneno’yu tasarladı. Avrupa satış fiyatı 3.6 milyon Euro olan otomobilin Türkiye’de satılması halinde bu fiyatın üzerine yüzde 130 ÖTV eklenecek. Bu da fiyatı 8 milyon Euro’nun üzerine çıkarıyor. Yani yuvarlak hesapla 20 milyon TL’lik otomobil. Lamborghini’nin bu modeli de adını efsaneleşmiş bir boğadan, José Sánchez Rodriguez'i öldüren Veneno’dan alıyor.

        Ferrari F150-6.3 milyon TL

        İkonik Enzo’nun yerini alacak olan tüm dünyanın merakla beklediği “F150” kodlu otomobil yüzünü gösterdi. Türkiye’deki satış fiyatı. 6.3 milyon lira olacak aracı sadece İtalyan üretici tarafından davet edilen isimler alabilecek. 500 adet üretilecek otomobili satın almak için iki Türk’ün davet edildiği açıklanmıştı. 800 beygir gücündeki otomobil, sıfırdan 100 kilometreye sadece 2.5 saniyede çıkıyor.

        Mc Laren P1 2.3 MİLYON TL

        McLaren Automotive’in yeni amiral gemisi P1’den sadece 375 adet üretilecek. Avrupa satış fiyatı 1.3 milyon dolar (2.3 milyon TL) olacak, iki kişilik karbon fiber P1’in ortaya monte edilmiş 3.8 litrelik çift turbolu V8 benzinli motoru ve elektrikli motoru kombine 916 beygir güç üretiyor. Azami hızı elektronik olarak 350 km/s ile sınırlanmış. Araç 0'dan 300 km/s'ye 17 saniyede çıkabiliyor.

        Toyota FT-86

        Japon üretici Toyota’nın ödüllü spor otomobili GT86 modelinin yakın gelecekte ortaya çıkacak ve yine heyecan verecek bir yansıması olan FT-86 Open konsepti de 83’üncü Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nın gözdelerinden biri oldu. Toyota, dünya prömiyeri gerçekleştirilecek olan FT-86 Open konseptini spor otomobil meraklılarının beğenisine sunuyor.

        Skoda Octavia Combi

        Çek üretici Skoda, model atılımını üçüncü nesil Octavia Combi ile sürdürüyor. Yeni Octavia'nın üretime başlanmasının üzerinden sadece birkaç hafta geçmesine karşın, modelin tamamen yeni Combi ve Combi 4x4 versiyonlarının dünya lansmanı yapıldı. Yeni motorları sayesinde önceki nesline oranla yüzde 17 daha az yakıt tüketimine sahip yeni Octavia Combi, 4 benzinli ve 4 dizel motor seçeneği sunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ