Euro stresten arındı, sıra doların borçlanma stresinde
Geçen hafta EBA'nın testinden geçen 91 bankanın sadece 8'i başarısız oldu...
Euro ve Avrupa piyasalarını geren stres testinde beklenenin altında gelen rakamlar Euro’yu biraz toparladı. Şimdi piyasalar ABD Başkanı Obama’nın istediği borçlanma limitiyle ilgili haberlere kilitlendi
Son iki haftadır Avrupa’da borç krizinin İtalya’ya sıçrayabileceğine yönelik haberler ve ardından Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin (EBA) AB bankalarına yaptığı stres testi Euro’yu ve Avrupa borsalarını yere serdi. Ancak cuma günü açıklanan stres testi sonuçları Avrupa bankalarının beklenenden daha iyi durumda olduğunu ortaya koyunca Euro da biraz toparlandı. Avrupa’daki bankaların ekonomik şoklara dayanıklılığını ölçme amacıyla yapılan ve 91 bankanın dahil edildiği stres testi sonucuna göre teste tabi tutulan bankalardan 8 tanesi testi geçemedi. Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), başarısız olan 8 bankadan 5’inin İspanyol, 2’sinin Yunanistan birinin Avusturya’dan olduğunu kaydetti.
ÇİZME RAHATLATTI
Söz konusu bankaların toplam sermaye eksiğinin 2.5 milyar Euro (3.5 milyar dolar) düzeyinde olduğu bildirdi. Geçen sene Avrupa bankalarına yapılan stres testi uygulamasında yedi banka testi geçememişti ve bankaların toplam sermaye eksikliği 3.5 milyar Euro düzeyinde hesaplanmıştı. EBA, bankaların yılbaşından bu yana ciddi miktarda sermaye artışına gitmelerinin sonuçlarda etkili olduğunu belirtti. Bankalar, Ocak-Nisan döneminde toplamda 50 milyar Euro değerinde sermaye artırımına gittiler. Diğer yandan İtalya’da Temsilciler Meclisi’nin Senato’da kabul edilen 70 milyar Euro tutarındaki tasarruf paketini onaylaması Avrupa’daki endişeleri azaltan ikinci gelişme oldu. Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizinin İtalya’ya sıçrayabileceği baskılarının gölgesinde Bakanlar Kurulu’nun, 30 Haziran’da onayladığı ve 2014 yılına kadar borçları yapılandırmayı öngören tasarruf paketi parlamentodan geçti.
OBAMA VE DOLAR KAZANACAK MI?
Avrupa’daki borç krizine rağmen doların karşısında değerlenmesini önleyen iki nedenden biri ABD Başkanı Barack Obama’nın, borçlanma limiti sorunu konusunda Kongre liderleriyle yaşadığı sorun. Beyaz Saray’da bu konuda bir türlü anlaşma sağlanamıyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bazı kaynaklara göre, Obama toplantı sırasında, soruna kısa vadeli çözüm bulma tekliflerini bir kez daha şiddetle reddederek, “Bu benim başkanlığıma mal olabilir, ama yine de teslim olmayacağım. Sabrım sınırına dayandı. Artık yeter’’ dedi. Diğer yandan ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal genişlemeye gitmesi konusunda oluşan kanaat doların diğer para birimleri karşısındaki değerini düşürüyor. Önümüzdeki hafta Euro’nun stresinden arınmış olarak çıkacağı piyasada dolar karşısında değer kazanabileceği yönünde beklenti hâkim. Bu değerlenmenin düzeyini ise ABD’nin borçlanma sorununun aşıp aşmayacağı ile bire bir ilişkili.
REHN İRLANDA'YA DESTEK VERDİ
AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, İrlanda’yı kurtarma paketi için belirlenen faiz oranının düşürülmesi çabalarına destek verdi. Rehn, Sunday Business Post Gazetesi’ne yazdığı makalede, yardım programının yolunda gittiğini gösteren İrlanda’nın çabalarının, pakete uygulanan faiz oranının düşürülmesiyle desteklenmesi gerektiğini bildirdi. İrlanda’nın borçlarının vadesinin uzatılması gerektiğini de belirten Rehn, tüm bunların ülkenin krizden çıkabilmesine ve uluslararası piyasalara geri dönebilmesine katkıda bulunacağını kaydetti. İrlanda hükümeti uzun süredir 85 milyar Euro’luk yardım için belirlenen yüzde 5.8’lik faiz oranının düşürülmesini istiyor, bunun karşılığında Fransa’nın, İrlanda’yı yabancı yatırımcılar için cazip konuma getiren yüzde 12.5’lik kurumlar vergisi oranının yükseltilmesi önerisine karşı çıkıyordu.
HT EKONOMİ