Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para bir çocuğun özel okul faturası - Para Haberleri

        Ebru ERDOĞAN / HABERTÜRK

        Türkiye'de her yıl çift haneli zamlanan ve aşağı yukarı enflasyonun iki katı ücret artıran özel okullarda, anaokulundan üniversite mezuniyetine kadar geçirilen sürede eğitimin maliyeti 1 milyon lirayı geçiyor. Üstelik buna özel dersler, velinin kendisi tarafından alınan test kitapları ve diğer giderler dahil değil. 2013-2014 eğitim öğretim yılında anaokuluna başlayacak bir öğrencinin, tüm yaşamı boyunca özel okulda okuması durumunda anne ve babasına olan maliyetini hesapladık.

        Şu ana kadar açıklanan fiyatlar üzerinden gelecek yıl anaokuluna gidecek bir öğrenci için ortalama 18 bin 315 lira verilecek. Özel okullarda fiyatların geçmiş on yılda fiyatlarına enflasyonun iki katı kadar zam yaptığından hareketle biz de bundan sonraki sürecte özel okul ücretlerinin her yıl yüzde 10 artacağı varsayımı ile bu hesabı yaptık.

        Buna göre çocuğun, 29 bin liradan başlayan yıllık ilköğretim maliyeti, dershane, kitap ve kıyafetle birlikte 330 bin 668 lirayı buluyor. Anaokulu ve ilköğretim yılları dahil 9 yıl sonra liseye başladığında ise velinin önüne 70 bin liralık yıllık bir bedel çıkıyor. Yüzde 10’luk artışlarla lise eğitimi de 353 bin 367 liraya yükseliyor. İlköğretim ve lise eğitimini bitirdikten sonra yani 13 yıl sonra bugün 20 bin lira olan ortalama özel üniversite eğitiminin fiyatı da her yıl yapılacak zamlarla 69 bin 42 liraya çıkacak varsayımı ile hesap yaptığımızda gelecek yıl anaokuluna başlayacak öğrencinin eğer hazırlık okumazsa üniversite maliyeti ise 320 bin 422 lira olacak. 17 yıllık eğitimin toplam maliyeti ise 1 milyon lirayı aşıyor.

        BU PARA İLE NELER SATIN ALINABİLİR?

        Eğitimin değeri, çocuğun yaşamına etkisi muhakkak, ancak biz “Özel okulda bir çocuğun eğitimi için harcanan 1 milyon lira ile ne yapılabilir”in de hesabını yapalım dedik. Kuşkusuz eğitim için yapılan harcama geniş bir zaman dilimine yayılıyor ancak şu an için elinde 1 milyon lirası olan bu para ile örneğin İstanbul'da Sinpaş'ın Akasya Acıbadem Projesi'nden 3+1 rezidans daire alabilir. Ya da Varyap Meridian'da 180 metrekarelik bir daire, İdealist Kent'te ise 5+2, 400 metrekarelik bir villa, Fenerbahçe'de 230 metrekarelik bir konut satın alabilir. Otomobil meraklıları içinse fiyatı 1 milyon lira civarında olan Ferrari California'yı almak mümkün.

        EN DÜŞÜK FATURA 650 BİN LİRA

        Daha düşük fiyatlı okullarla bir hesap yapılırsa yani bugünkü fiyatı ile anaokul 10 bin lira, ilköğretim, lise ve üniversite ise 15’er bin lira alınırsa 17 yıllık fatura 650 bin lira.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ