Iğdır'da bulunan ve geçmişte kralların yaşamını sürdürdüğü Urartu dönemine ait nadir eserlerden "Kral Otağı" restore edilerek turizme kazandırılacak.
Başta Urartular olmak üzere Doğu Bizans, Anadolu Selçuklular, Türk beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu'na ev sahipliği yapan Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Aşağı Aktaşlı köyünde yer alan Urartulardan kalma kaya evinin turizme kazandırılması için, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.
"Kral Otağı" olarak bilinen kaya evi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinesinde yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak.
Demir Çağı'nda devasa bir kayanın içinin oyulup oda haline getirilmesiyle yapıldığına inanılan ve bu odaya ulaşan yontma merdivenleri bulunan Kral Otağı, bulunduğu bölge sebebiyle kartal yuvası olarak adlandırılıyor.
Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, yaptığı açıklamada, Kral Otağı'nın Urartular zamanında bir hükümdar tarafından kayanın içi oyularak yaptırılan kaya yerleşkesi olduğunu bildirdi.
Bu kalıntının dünyada nadir bulunan tarihi eser olduğunu belirten Engindeniz, "Burası Urartu krallarının yaşamlarını sürdürdüğü Kral Otağı'dır. Güvenlik düşünülerek yüksek bir kayada otağ yapılmıştır. Güneşten daha çok faydalanmak için giriş kısmı güneye bakmaktadır. Yine kayanın batıya bakan tarafında ise Urartu medeniyetine ait çeşitli işaretler ve nişler bulunmaktadır. Buranın bir diğer özelliği de Aras Havzası üzerinde olmasıdır. Urartular bu bölgede hep Aras Havzası'nda yüksek hakimiyet sağlayabilecekleri yerlere yerleşmiştir." dedi.
Engindeniz, binlerce yıl önce yapılan ve doğal etkiler nedeniyle basamakları tahrip olan Kral Otağı'nın bölgede görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devametti:
"Kayaların oyulmasıyla yapılan bu kaya evinin hemen girişi geniş bir salondan oluşuyor. İçinde kayaların oyulmasıyla kralın yatak olarak kullanması için yapılmış bir bölüm var. Bu bölümünde hemen altında aşağı doğru inen basamaklar var. Burada tarihi bulgulara, kalıntılara baktığımızda bir çok medeniyetin geçiş noktası olduğunu görmekteyiz. Günümüzden 10 bin yıl öncesine kadar yerleşim kalıntılarına rastlamak mümkündür. Bu mekanı, etrafının çevre düzenlemesi ile girişine basamak benzeri yenilikler yaparak misafirlerin hizmetine açacağız."
KRAL OTAĞI ARAS HAVZASI'NA TEPEDEN BAKIYOR
Engindeniz, Aras Dağlarının eteklerine yapılan Kral Otağı'nın Türkiye'nin en büyük havzalarından olan Aras Havzası'nı tepeden gördüğünü ifade ederek, bölgeye gelecek yerli ve yabancı turistlerin yapılacak çalışmaların ardından Kral Otağı'nın bulunduğu devasa kayanın üzerine çıkarak havzayı seyredebileceğine işaret etti.
Köy sakinlerinden Umut Kayıtmaz ise köyün yaşlıları tarafından Kral Otağı'yla ilgili çeşitli efsanelerin anlatıldığını belirterek, yetkililerden Kral Otağı'nın tarihinin bilimsel olarak kapsamlı bir şekilde araştırılmasını ve turizme kazandırılarak bölgeye katkı sağlamasını istedi.
Kral Otağı'nın barındırdığı tarihi doku ve doğal yapısıyla doğa sporcularının ve fotoğraf severlerin de ilgisini çektiği belirtildi.
AA
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.