Halka açılıp global rakipleri gibi 150 yıllık dev olmak istiyor
Ekos Electric Borsa İstanbul'da halka açılıyor. Şirket bugün ve yarın (15-16 Kasım) talep toplayacak. Yatırımcı Rehberi Halka Arz Özel Programı'na katılan Ekos Electric Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Akbaş son 3 yılda şirketin satışlarının dolar bazında yüzde 25-30 büyüdüğünü belirterek, "2024 ilk çeyreğinde dağıtım trafosu üretimimiz de başlayacak. Bu da satış rakamları ve karlılığımızı artıracak" diye konuştu. Karşılarındaki rakiplerin 100-150 yılık devler olduğunu vurgulan Aksaş, "Biz de Cumhuriyetimizin de 100'üncü yılında kişilerden bağımsız 100-150 yıllık şirket yaratmayı hedefledik. Bu bağlamda halka arza karar verdik. Halka arzlardaki önceliğimiz kurumsallığımızı bir ileri aşamaya götürüp şirketin şeffaflığını artırmak" dedi.
ABONE OLEkos Electic halka açılmak için bugün ve yarın (15-16 Kasım) Borsa İstanbul'da talep topluyor. Şirketin yüzde 21'i halka açılacak. Halka arz büyüklüğü 766 milyon lira şirket değeri 3 milyar lira düzeyinde oluşacak. Ekos Electric Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Akbaş, özellikle gaz izoleli anahtarlama ekipmanlarında Türkiye'de ilkleri başardıklarını ve çok uluslu şirketlerle rekabet halinde olduklarını belirterek, "Çeyrek asırlık bir şirket olarak karşımızdaki rakipler 100-150 yılık devler. Biz de Cumhuriyetimizin de 100'üncü yılında kişilerden bağımsız 100-150 yıllık şirket yaratmayı hedefledik. Bu bağlamda halka arza karar verdik. Yatırımlarımızı yapıyoruz, devam ediyoruz. Halka arzlardaki önceliğimiz kurumsallığımızı bir ileri aşamaya götürüp şirketin şeffaflığını artırmak. "
Tamamı sermaye artışı şeklinde yani arzdan gelecek kaynağın tümünün şirkete sermaye olarak konulduğu yöntemle arz yapacak olan Ekos'un halka arzdan gelecek fonu yine yatırımlarda kullanacağını ifade eden Akbaş, şunları kaydetti: "Şu anda talebe yanıt vermekte zorlanıyoruz. Kapasitemizi de artırmamız gerekiyor. Önümüzdeki 5-10 yıl elektrik altyapı ekipmanlarına olan ihtiyaç artmaya devam edecek. Seri üretim hatlarımıza yenilerini ekleyeceğiz. Üretimimizi ikiye katlamayı planlıyoruz."
İkinci jenerasyon şirket yöneticisi olduklarını şirketi anne ve babasının 2000 yılında kurulduğunu anlatan Akbaş, üniversiteyi bitirir bitirmez şirketin Cezayir'deki operasyonunda işe başladığını, 3 yıl sonra Türkiye'ye döndüğünü ve sonrasında satış ve operasyonun ardından Yönetim Kurulu Başkanlığına kadar uzanan bir yolculuğum olduğunu anlattı.
Elektrik altyapı ekipmanları üreten bir teknoloji şirketi olduklarını anlatan Akbaş, "Ekipmanları hem dağıtım hem iletim şebekesi için kullanıyoruz. Otomasyon sistemleri de ürünleri de üretiyoruz. Bunun hem mühendisliğini hem üretimini yapıyoruz. Bu alanda General Electric'in Türkiye ve Kuzey Afrika'da distribütörlüğünü de yapıyoruz. Anahtar teslim trafo merkezleri ve enerji santralleri de yapıyor. Bir projeyi A'dan Z'ye yapabiliyoruz. Dördüncü faaliyet alınımız Ekos Mobilite şirketi için EPDK'den şarj istasyonu işletmeci lisansı aldık. Balıkesir ve çevre illerde çok güçlü bir ağ kuruyoruz" diye konuştu.