Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema En kötüsünden en iyisine Star Wars filmleri
        1

        Klon Savaşları 2008
        (The Clone Wars) Yönetmen: Dave Filoni

        Bazı hayranlar pek dikkate almazlar ama “resmi bir Star Wars filmi” olarak sinema salonlarında gösterime girmiştir.

        2

        Animasyon türündeki film, Bölüm II ile III arasında geçen üç yıllık dönemde ayrılıkçı bir droid ordusuna karşı küçük bir Cumhuriyetçi klon ordusunu yöneten Anakin Skywalker ve Obi-Wan Kenobi'nin öyküsünü anlatır. Hem hayranlar hem de eleştirmenler serinin en vasat filmi olarak kabul eder...

        3

        Bölüm IX: Skywalker'ın Yükselişi 2019
        (Episode IX: The Rise of Skywalker) Yönetmen: J.J. Abrams

        Skywalker Destanı'nın son üçlemesinin ilk iki filmini heyecan verici bulmuştum. İlki, hayranların gönlünü okşayan nostalji dolu ama yeni unsurlar da barındıran bir filmdi... İkincisinde cesaretli yenilikler vardı. Üçüncüsü ise George Lucas'ın ilk üç filmde inşa ettiği Star Wars formüllerine ruhsuz bir geri dönüşten ibaret geldi bana... Öyle ki büyük sürprizler bile ilk üçlemenin reçetesini takip ediyordu.

        4

        Seyrettiğim her şey önceki filmlerden hatırladığım duyguların, anların, temaların ve sahnelerin yansıması gibiydi... Kuşkusuz bir aksiyon filmi olarak gayet iyiydi... Ama beni sürükleyen karakterler ya da hikâye değildi. Sadece hareket ve ritim duygusuydu..

        5

        Han Solo: Bir Star Wars Hikâyesi
        (Solo: A Star Wars Story) Yönetmen: Ron Howard

        Bizi Han Solo'nun gençlik yıllarına götüren bir film... Han (Alden Ehrenreich), ailesiz, köksüz, yalnız bir genç... Suç örgütleriyle İmparatorluğun el altından işbirliği yaparak galaksiyi yönettiği, karanlık, umutsuz bir çağda yaşıyor. Bir çete reisinin gözetiminde köle hayatı sürdürüyor. En büyük arzusu, gönlünü kaptırdığı Qi'ra (Emilia Clarke) ile birlikte gezegenden kaçmak ve pilot olmak. Ama hayat, her ikisini de farklı yerlere sürüklüyor. Hikâye iki gencin suç ve kötülükle dolu bir dünyada ayakta durma çabaları üzerinden şekilleniyor.

        6

        “Solo”, aksiyonun baştan sona her şeye hâkim olduğu uzay westerni havasında çekilmiş hafif bir film. Kaçma kovalamaca, dövüş ve silahlı çatışma sahnelerinin ardı arkası kesilmiyor. Gişedeki başarısızlığının ardından “antoloji filmleri”nin yapımı durduruldu.

        7

        Rogue One: Bir Star Wars Hikâyesi 2016
        (Rogue One: A Star Wars Story) Yönetmen: Gareth Edwards

        Savaşmaktan yorgun düşmüş bir grup asinin müthiş bir özveriyle Ölüm Yıldızı’nın planlarını ele geçirmeye çalışmasını anlatan, serinin genel akışından bağımsız bir film... Ama bağımsız da olsa Skywalker destanının merak ettiğimiz sayfalarından birini açıyor... Jyn Erso, Anakin ve Luke gibi anasız-babasız büyüyen bir genç...

        8

        Cassian, Han Solo’yu andıran bir asi... K-2SO, eski bir İmparatorluk robotu. “Jedi şövalyemiz” ise Chirrut Imwe. Mizaha hiç yer vermeyen, politik boyutu pas geçen, aksiyon ağırlıklı karanlık ve trajik bir film. Gişede ulaştığı başarının ardından benzer “antoloji filmleri”nin hazırlığına hız verilmişti...

        9

        Bölüm II – Klonların Saldırısı 2002
        (Episode II – Attack of the Clones) Yönetmen: George Lucas

        Genç Anakin'in içindeki “karanlık taraf”ın yavaş yavaş ortaya çıktığı film... Anakin, ustası Obi Wan'ı dinlemez, intikam güdüsünü denetleyemez. Bir Jedi'da asla olmaması gereken bir özelliktir.

        10

        Anakin'le Padme arasındaki duygusal bağın derinleştiği filmde minik Yoda'nın heybetli Kont Dooku ile ışın kılıcı düellosu öne çıkar. Hayranların dayanamayıp Yoda'yı alkışladığı bir sahnedir bu... Obi-Wan'ın klon ordusunu keşfi, Jango Fett'le yüzleşmesi de önemlidir. Ama genelde diyalog ağırlıklı, hayranlarla eleştirmenlerin pek sevmediği bir filmdir.

        11

        Bölüm VII - Güç Uyanıyor 2015
        (Episode VII - The Force Awakens) Yönetmen: J.J. Abrams

        George Lucas'ın sadece yönetmenliği, yazarlığı değil kaptan köşkünü de tümüyle terk ettiği film... J.J. Abrams, serinin “seçilmiş kişi”, “özgürlük savaşı”, “demokrasi özlemi”, “aşk”, “korkunç teknolojik silahlara karşı insan”, “şirin droidler”, “etnik çeşitlilik” gibi vazgeçilmez temalarını koruyarak, ilk iki üçlemenin devamını getiren yeni bir hikâye başlatır. Hurda toplayıcısı Rey (Daisy Ridley), Anakin ve Luke'un yerini dolduran kahraman olarak kalbimizi fetheder...

        12

        Rey, Finn ve Kylo Ren gibi üç yeni karakteri itibarıyla genç olmak, büyümek ve seçim yapmakla ilgili bir filmdir. Aidiyet, kimlik ve baba kompleksi öne çıkar. Skywalker destanı devam etmektedir... Serinin en çok hasılat yapan filmi olduğunu belirtelim.

        13

        Bölüm III – Sith'in İntikamı 2005
        (Episode III – Revenge of the Sith) Yönetmen: George Lucas

        İkinci üçlemenin, klasik uzay operası tarzına en yakın filmidir. Görsel olarak çok iyi tasarlanıp çekilmiş aksiyon sahneleriyle öne çıkar. En önemli özelliğiyse Anakin'in Darth Vader'e dönüşmesini anlatan film olmasıdır.

        14

        Bu yanıyla, karanlık bir trajediyi andırır. Lucas, Palpatine'in Anakin'i karanlık tarafa geçmeye ikna edişini gerçekten iyi yazmıştır. Ama Anakin'le Padme arasındaki aşk ve muhabbet sahnelerinin çok iyi yazıldığını söylemek pek kolay değildir.

        15

        Bölüm VI – Jedi'nin Dönüşü 1983
        (Episode VI – Return of the Jedi) Yönetmen: Richard Marquand

        İlk üçlemeyi isyancıların zaferine bağlayan mutlu finaliyle kuşkusuz hep özel bir yere sahip olacak. Ayrıca Luke'un çöl canavarıyla savaşı, uçan motorsikletlerin ormandaki takip sahnesi bir yana Palpatine, Darth Vader ve Luke arasındaki sahne mükemmeldir.

        16

        Luke'un karanlık tarafa geçeceğinden emin olan Palpatine “çalışmadığı yer”den darbe yer... Luke'un hayatını kurtaran babası Anakin'le vedalaşması, çok duygusal bir andır. Filmin gizli yıldızı, Jubba The Hutt'ı unutmayalım.

        17

        Bölüm VIII - Son Jedi 2017
        (Episode VIII - The Last Jedi) Yönetmen: Rian Johnson

        Uzay operasıyla aksiyonu birleştiren, mizahı tümden yok etmeyen ama gerilimi sonuna kadar koruyan karanlık bir film... Snoke, Kylo Ren, Rey ve Luke Skywalker üzerinden Jedi Düzeni ve karanlık taraf arasındaki ilişkilere dair söyledikleri ve Güç'ün anlamını berraklaştırmasıyla öne çıkıyor. Bir Star Wars filminde olması gereken her şeyin yanı sıra yenilikler de içeriyor. Görsel atmosfer açısından da serinin en iyilerinden biri. Işın kılıcı düelloları, diyaloglu sahneler kadar önemli şeyler söylüyor...

        18

        Poe'nun klasik “erkek kahraman refleksleri”ne karşı Leia ve Holdo gibi kadın liderlerin mütevazı sabrı, akılcılığı ve insan hayatını savunan tavırları filmin can damarlarından biri... “Nefret ettiklerimizi yok etmek için değil, birbirimizi kurtarmak için savaşırız” cümlesi de unutulmaz...

        19

        Bölüm I – Gizli Tehlike 1999
        (Episode I – The Phantom Menace) Yönetmen: George Lucas

        Amerikalı hayranlarla Amerikalı eleştirmenlerin sıralamada genellikle en sona koyduğu film! 9 filme ulaşan destansı bir serinin akışına şekil veren tüm hikâyenin bu filmde oluşturulduğu, efsanenin alt yapısının büyük bir özenle kurulduğu, ana karakterlerin ustalıkla çizildiği nedense göz ardı edilir.

        20

        Oysa George Lucas'ın Anakin Skywalker'ı şirin, becerikli ve rekabetçi bir çocuk olarak karşımıza çıkardığı sahneler bile tek başına harikadır... R2-D2 ve C-3PO'yu ilk kez gördüğümüz, Padme ile Anakin'in tanışmasına tanık olduğumuz anlar nasıl unutulur? Ayrıca Lucas'ın dijital teknolojiyi kullanması, endüstri açısından ilham verici bir mühendislik hamlesidir.

        21

        Bölüm IV – Yeni Bir Umut 1977
        (Episode IV – A New Hope) Yönetmen: George Lucas

        Efsanenin başladığı film, bizi hikâyenin içine hızla çekerek “çok uzak bir galaksi”de, George Lucas'ın hayal dünyasında yolculuğa çıkarır. Her şey hem çok yeni hem de çok tanıdıktır... Kökleri 1930'lu yıllara kadar giden uzay operaları, westernleri hatırlatan sahnelerle buluşur.

        22

        Her şey bir yana, popüler kültür tarihine adını yazan karakterlerle tanışırız: İsyancı Prenses Leia, bir komedi ikilisini andıran R2-D2 ve C-3PO, hemen özdeşleştiğimiz “adamımız” Luke Skywalker, bilge Obi-Wan, serseri ama iyi kalpli Han Solo ve kankası Chewbecca... Ölüm Yıldızı'nı yok etmek için dar alanlarda uçan pilotların çağdaş aksiyon sinemasına esin kaynağı olduğunu da belirtelim.

        23

        Bölüm V – İmparator 1980
        (Episode V – The Empire Strikes Back) Yönetmen: Irvin Kershner

        Yönetmenlik koltuğunu Kershner'e bırakan ama kaptan köşkünü kimseye bırakmayan George Lucas, ilk filmin damaklarda bıraktığı o eğlenceli, hafif tadı boşverip bizi hikâyenin karanlık kalbine doğru götürür. Cesaretli bir karardır...

        24

        Luke'un Yoda'yla tanışması, Güç'ün ne olduğunu öğrenmesi ve Darth Vader'in babası olduğunun anlamasıyla öykü derinleşerek sofistike bir hal alır. Sıradan bir uzay operası olmanın çok ötesine geçer. Han Solo'nun karbon dondurucuya mahkûm edilmesi, Vader ile girdiği ışın kılıcı düellosunda Luke'un sağ elini kaybetmesi ve Karanlık Taraf'a teslim olmaması unutulmazdır...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ