Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enginarın faydaları nelerdir?

        Ege bölgesinin geniş ot ve sebze yemekleri arasında bulunan enginar harika bir zeytinyağlı olmakla beraber, içerdiği vitaminlerle de çok faydalı bir sebzedir. Enginarın tarihine bakıldığında varlıklı ailelerin masalarında bulunsa da günümüzde her semt pazarında kabuklu veya soyulmuş olarak bulmak mümkün.

        Enginardabulunan çok miktarda besin değeri ile vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besini aynı anda alabildiğiniz bir kış sebzesidir.

        REKLAM

        Enginarda Bulunan Besin Değerleri;

        C Vitamini, B6Vitamini,KVitamini, E Vitamini,Folat, Protein, Besin Lifi, Demir, Kalsiyum, Magnezyum,Niasin, Fosfor,Riboflavin, Çinko, Potasyum, Manganez mineral ve vitaminleri içermektedir.

        Bu kadar besin açısından değerli bir bitki olanenginarınsağlığa faydalarıda oldukça fazladır. Kolesterol oranı yüksek kişilerde yapılan araştırmalarda olumlu sonuç alındı fakat kolesterol değerleri normal kişilerde herhangi bir değişiklik göstermediğidir.

        REKLAM

        İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde de kabızlık problemlerini ortadan kaldırır, bağırsaklarını çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca kronik olarak hazımsızlık, şişlik, tuvalete çıkamama sorunları yaşayanlarda da düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

        Demiroranı yüksek bir bitkidir enginar ve sık tüketildiğindedemir eksikliğiniazalttığı gibi, anemi tedavisinde de kullanılır.

        Enginar kandaki yüksek kolesterolü düzenlediği için, karaciğeri zorlamadan çalışmasına yardımcı olur. Yapraklarıyla beraber tüketildiğinde safranın akışkanlığını uyararak karaciğerin toksinleri atmasını sağlıyor. Eğer safra taşı sorunu yaşıyorsanız, enginar tüketmek ağrıları çoğaltabiliyor.

        Enginartek başına iyi bir idrar söktürücüdür. İdrar söktüren bir ilaç kullanmıyorsanız, enginar tüketmek idrar söktürmeye ve vücutta biriken fazla suyun atılmasına da yardımcı olur. Ancak ilaç kullanımında enginar tüketmek, vücudun fazla su kaybetmesine yol açacağından sakıncalıdır.

        Enginar Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

        Herhangi bir rahatsızlıktan dolayı ilaç kullanıyorsanız, enginarı sebze veya kapsül olarak tüketmeden önce bir uzman doktora danışılması gereken bir bitkidir. Safra için tetikleyici olduğundan dolayı, safra kanalı rahatsızlığı olanlar için zararlı olabilir. Kadife çiçeği, karahindiba, marul, papatya, ayçiçeği ve devedikeni gibi bitkilere alerjisi olanlarında enginar tüketirken bir doktora danışmaları gerekmektedir. Fazla tüketilmesi durumunda gaz yapacağı için, ölçüyü kendi bünyemize göre ayarlayarak tüketmeliyiz.

        Haberi Hazırlayan: Fatma Isaoğlu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ