Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Erken menopoz nasıl anlaşılır? Erken menopoz nedenleri nelerdir?
        Erken menepoz

        35 yaş üzeri görülen menopoz, erken menopoza girmez. Erken menopoza etki sağlayan bazı durumlar olabilmektedir. Oluşan her hangi bir neden yumurtaların üremesinin sona ermesine neden olabilmektedir.

        REKLAM

        Erken menopoz nedenleri nelerdir?

        Kromozom bozuklukları: Turner Sendromu ve Frajil X Sendromu gibi nadir gözüken bozukluk hallerinde yumurtlama sona erer ve erken menopoz görülür.

        Otoimmun hastalıklar: Otoimmun hastalık bağışıklık sisteminde nedeni bilinmeyen bir yüzden organları yabancı olarak algılaması ve bu organlara saldırarak hasar vermesi olarak bilinir. Bu saldırılan organ yumurtalıklar olunca erken menopoza neden olur.

        Ameliyatla yumurtalıkların alınması: oluşan bir kist ve ya ur ya da başka nedenlerle yumurtalıkların alınması durumunda erken menopoz olabilmektedir.

        Kanser tedavileri: Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi etkisiyle yumurtalıklar tahrip olabilir ve erken menopoz oluşabilir.

        Aile öyküsü: Genetik olarak annenin girdiği menopozyaşı kızında da ortaya çıkmaktadır. Erken oluşan menopoz görülebilir.

        Öncelikle adet olma araları uzamaya başlar ve bu durum sürekli olarak artar ve kesilme oluşabilir. Az kanama olması erken belirti sayılmaz. Ateş basması, çarpıntı gibi belirtiler görünemeyebilir. Bazı Otoimmun hastalıklar nedeni ile oluşması erken menopoz süresini uzatmaya imkan tanımaz. Son dönemlerde çıkan DHEA adı verilen ve anti-aging ilaçlar sayesinde gecikme sağlanabilmektedir.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ