Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Ferhan Şensoy'a veda! Cenazeyle ilgili önemli duyuru Magazin haberleri
        1

        Tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu Ferhan Şensoy, 70 yaşında hayata veda etti. Haziran ayında anjiyo geçiren, ardından da anjiyoya bağlı olarak gelişen komplikasyonlar nedeniyle bir süre önce tedavi görmeye başlayan usta sanatçı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şensoy, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

        2

        SES TİYATROSU'NDA TÖREN

        Usta sanatçı için ilk tören Galatasaray Lisesi'nde gerçekleşti. Şensoy'un cenazesi ardından da alkışlar eşliğinde Beyoğlu'ndaki Ses Tiyatrosu'na getirildi.

        3

        Türk tiyatrosunun duayen isminin, 9 aylık hamile olan kızı Ferhan Müjgan Şensoy ve diğer kızı Derya Şensoy ile eski eşi Derya Baykal tören esnasında duygusal anlar yaşadı.

        4

        Pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleşen törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ali Poyrazoğlu, Zeliha Berksoy, Şevket Çoruh ve Okan Bayülgen gibi pek çok sanatçı da yer aldı.

        5

        "SES TİYATROSU'NU YAŞATACAĞIZ"

        Törende sahneye çıkan Şevket Çoruh, "Söyleyecek birçok şey var… Ortaoyuncular Ailesi’ne baş sağlığı diliyorum. Yeni mezun olmuştum. Ortaoyuncular’ın provasının bitmesini bekleyip tiyatroda olmak istediğimi söylemiştim o da kendi üslubunca beni tiyatrodan kovmuştu. Şimdi onun emanetçisiyim. Söylenecek çok şey var, bu Ses Tiyatrosu’nu biz devam ettireceğiz, hepimizin başı sağ olsun. " dedi.

        6

        "BANA HALDUN'DAN MİRAS KALMIŞTI"

        Haldun Taner’in eşi Demet Taner, "Ferhan, bana Haldun Taner’den miras kalmıştı. İyi ki bu dünyaya geldi, iyi ki bizim oldu" ifadelerini kullandı.

        7

        OYUNLARI SAHNELENECEK

        Demet Taner'in ardından sahneye çıkan Ali Poyrazoğlu ise, Şensoy'un oyunlarının başka tiyatrolarda sahneleneceğini açıkladı.

        8

        "TÜRK HALKINA IŞIK OLDUN USTAM"

        Şensoy'un eski eşi Derya Baykal, "Seyircine, dahası rol arkadaşlarına, öğrencilerine, Türk halkına, bütün bunlarla ışık oldun ustam. Sana her şey için ama her şey için çok teşekkür ediyoruz. Bilgeler ölmez, varsayalım ölmedi..." ifadelerini kullandı.

        9

        "BABAM ÖLÜMDEN KORKMADI"

        Sanatçının kızı Müjgan Ferhan Şensoy ise, "Konuşmak biraz zor olacak. Zaten o kadar güç ki şu anda burada böyle durmak. Ayağımın altındaki halıya, perdelere, solumdaki kulise rağmen burada bir şeyler söylemek... Ne söylesem eksik kalacak. Size babamı anlatmaya kalkamam. Onu en az benim kadar tanıyorsunuz. Babamı ne kadar sevdiğimden bahsetsem biliyorum ki her biriniz ayrı ve özel olarak benim kadar seviyorsunuz. Küçükken babamın bu kadar sevilen birisi olması, bu sevgiyi paylaşmak zorlardı beni. Onu en çok benim sevdiğimi ispat etmeye uğraşırdım. Birkaç gündür ve şu anda burada dururken bu sevgiyi sizlerle paylaşmak, bu özlemi bölüşmek yüreğimi biraz olsun hafifletiyor. Bir insanın kendini tüm benliğini ve sahiciliğiyle gerçekleştirmesi ve bundan bir an olsun şüphe duymaması geride kalanlara bıraktığı en büyük öğreti bence. Ölümden hiç korkmadı babam. Yaşamını anlamlı kılmaya kıymet verdi. Sayısız insanın aklına, fikrine ve kalbine ektiklerine bakınca anlıyorum ki; hayat tam olarak böyle bir inatla yaşanmalı. Biz ailem ve sevenlerim bu inadı sürdürüp, bizden sonrakilere aktaracağız. İnadına sağlık babacığım..." sözleriyle gözyaşlarına boğuldu.

        10

        "SANA HİÇBİR ZAMAN DOYAMADIM BABA"

        Derya Şensoy ise babasına yazdığı bir şiiri okudu. Şensoy, "Ben üniversitedeyken biz babamla uzun bir süre ayrı kalmıştık. Ayrı kıtalardaydık. Ona bir şiir yazıp, yollamıştım" diyerek o dizeleri paylaştı:

        Zamanlardan bir zaman çıksa, gelse
        Ben o gün izlemeye doysam seni
        Haydi, diyelim dünya tersine dönse
        Ve okumaya doysam seni
        Hatta haftanın 8. günü
        Aklına bile doyarım belki
        Ama sana hiçbir zaman doyamam baba...

        O da bana şöyle yazmıştı mektubunda;

        Bir baba-kız aşkıdır
        Aşar okyanusları, çok yunusları
        Baba-kız aşkımız şimdi okyanusları, çok bulutları ve yıldızları aştı

        Seni çok ama çok seviyorum.

        11

        "TÜRK TİYATROSU ULU ÇINARINI KAYBETTİ"

        Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, "Çok kıymetli sanat camiası, çok değerli Şensoy ailesi... Bugün Türk tiyatrosu ulu bir çınarını kaybetti. Başta sanat camiamız olmak üzere onu sevenler ve hepimizin başı sağ olsun. O sadece kıymetli bir sanatçı ve yazar değildi. Bütün hayatını tiyatroya adamış çok değerli bir insandı ve hiçbir menfaat beklentisi de olmadı. Sanattan kazandığının tamamını sanatı için harcadı. Onu tanıyan herkesin hemfikir olduğu iki önemli konu vardı; biri tiyatro emekçileriyle olan dayanışma ruhu, diğeri sanata olan tutkulu kişiliğiydi. Modern tiyatro ile geleneksel tiyatroyu sentezleyip, yeni bir çağdaş tiyatro anlayışı için çalışan önde gelen isimlerden biriydi. Bu yönüyle de çok farklı bir ustaydı hepimiz için. Bu toprakları ve insanımızı çok sade ve yalın bir dille anlatmayı başaran çok güçlü biriydi ve çok güçlü bir yazım yeteneği vardı." diye konuştu.

        12

        "ÇOK DEĞERLİ BİR SANATÇIMIZI KAYBETTİK"

        İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Çok değerli bir hemşehrimizi ve çok değerli bir sanatçımızı kaybettik. Salı gününe kötü bir haberle başladık. Tiyatromuzun çok önemli bir ismidir Ferhan Şensoy ve aramızdan ayrılıyor. Bugün onu anmak ve birlikte bu acıyı paylaşmak, açıkçası az önce akrabalarının da ifade ettiği gibi onu bu dünyadan göçen dostlarıyla buluşturmak için uğurlamak üzere buradayız. Başta çok yakın zamanda uğurladığımız Rasim Öztekin gibi... Sevenlerine sabır diliyorum. Öncelikle şunu söyleyeyim; Türkiye'nin ve bence Türkçe'nin de en yaratıcı yazarlarından birisiydi Ferhan Şensoy. Uluslararası bir sanatçıydı, dünya çapında bir sanatçıydı sizlerin de ifade ettiği gibi. Aynı zamanda güldürü geleneğimizin simgesi olan kavuğu tam 30 yıldır taşımış, tiyatro tarihimizin bence çok önemli bir kilometre taşıdır Ferhan Şensoy'un yaşamı. Kıvrak zekası ve tüm maharetiyle aslında hepimizi düşündüren ve kendisine has üslubuyla güldüren çok değerli bir sanatçımızdı." diye konuştu.

        13

        "ONA LAYIK OLMALIYIZ"

        Törende konuşan Okan Bayülgen ise, “Dünya çapında bir ustayı uğurlarken soğukkanlı olmalıyız, Ona layık olmalıyız. Çok üzgünüm” dedi.

        14

        Ferhan Şensoy için ikindi namazına müteakip Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılındı. Şensoy’un cenazesi ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

        15

        KAVUĞU DEVRETMİŞTİ

        İsmail Dümbüllü'nün Münir Özkul'a devrettiği, Hasan Efendi'nin kavuğunu, Ferhan Şensoy 2016 yılında Rasim Öztekin'e teslim etmişti. Şensoy, kavuğunu teslim ettiği Rasim Öztekin'den 5 ay sonra hayata gözlerini yumdu.

        16

        TORUNUNU GÖREMEDİ

        Derya ve Müjgan adında iki kız babası olan sanatçı, dedelik heyecanı yaşıyordu. Müjgan Ferhan Şensoy, kız bebeğine 9 aylık hamile. Ancak usta sanatçı, doğmasına sayılı günler kala torunu 'Pera'yı göremeden vefat etti.

        17

        "İÇİMDE UKTE KALDI" DEMİŞTİ

        Şensoy, geçtiğimiz haziran ayında verdiği bir röportajda, "Benim bu dijital şeylerle alakam yok. 'Şahları da Vururlar'ı yeniden oynamak istiyorum, içimde ukde kaldı" ifadelerini kullanmıştı. Ferhan Şensoy, oyuncusu ve senaristi olduğu 'Şahları da Vururlar' oyununu ilk olarak 1979 yılında sahneye koydu. Oyunda İran'ın yakın döneminden tarihsel kesitler ele alınıyor.

        18

        "ÇOK PARDON'U ÇEKMEK İSTİYORDU"

        Ferhan Şensoy, 'Pardon'un devamı niteliğindeki 'Çok Pardon'un çekilmesi için fırsat kolluyordu. Şensoy, zaman zaman "Zeki Alasya yok, Bülent Kayabaş yok, Erol Günaydın yok, Rasim Öztekin yok. Bu iş nasıl olacak?" dese de senaryosu hazır olan filmin çekilmesi yönünde oldukça arzuluydu. Ne yazık ki 'Şahları da Vururlar' gibi 'Çok Pardon' hayalini de gerçekleştiremedi.

        19

        FERHAN ŞENSOY HAKKINDA

        Ferhan Şensoy 26 Şubat 1951'de Samsun'da dünyaya geldi. Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu olan usta isim, Türk Tiyatrosu'nda kendine özgü bir yer edindi.

        Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 1987 yılından beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunu olan Şensoy, Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncular Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmış ve Rasim Öztekin'e devretmişti.

        20

        EN İYİ YABANCI YAZAR ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

        Galatasaray Lisesi'nde de bir süre eğitim gören Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun oldu.

        1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada'da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal'de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975'te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal’de Theatre De Quatre - Sous’da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Şensoy, aynı yıl Türkiye'ye döndü.

        21

        Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu'nda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çeşitli skeçler yazdı.

        22

        Stardust Gece Kulübü’nde, yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası'yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan'ın yazıp, Fuat Güner'in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol aldı.

        23

        1978’de, ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nun yayınlanmasının ardından, yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı 'Kızını Dövmeyen Dizini Döver' ile ilk kez bir film çalışması yapan Şensoy, aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu’nu kurdu ve kendi eseri olan, İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı.

        24

        1991 yılında TRT'de yayınlanan ve senaryosunu kaleme aldığı 'Varsayalım İsmail' dizisinde yönetmen koltuğuna oturan sanatçı, ayrıca ana karakteri de canlandırmıştı. O dönem dizide Şensoy'a, Zuhal Olcay, Rasim Öztekin, Derya Baykal, Bülent Kayabaş, Nurseli İdiz, Demet Akbağ gibi usta isimler de eşlik etmişti.

        25

        Rasim Öztekin ile birlikte rol aldığı 'Pardon' filmi ise hafızalara kazındı.

        Ortaoyuncular ile sahneledikleri oyunlar yakın zamanda Youtube kanalında yayınlanmaya başlamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ