Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Finlandiya NATO'nun 31. üyesi oldu: Rusya'dan gerginliği artıran açıklama! - Dünyadan Haberler

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat 2022'de başlattığı saldırıların ardından NATO'ya üye olmayı talep eden Finlandiya, NATO üyeliğine kabul edilen 31. ülke oldu.

        Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşmasının saklayıcısı ABD'ye teslim etti.

        Resmen NATO üyesi olmasının ardından Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ortak basın açıklaması düzenledi.

        Stoltenberg konuşmasında "Rusya'ya saldırganlığın işe yaramadığını gösterdik" dedi.

        İsveç'in üyeliğine ilişkin soruya Stoltenberg "Sayın Erdoğan ile irtibat halindeyiz. Atılacak adımlar üzerinde de görüştük. Birkaç hafta önce de Ankara'daydım. Finlandiya'nın sürecini burada tamamlıyoruz. Ama üçlü mekanizmayı tekrar harekete geçirmek istiyoruz. Madrid'de imzalamamıştık biliyorsunuz. Ankara'daki toplantılarımda da dile getirdim İsveç de aslında Finlandiya gibi verdikleri taahütleri yerine getirdiler. Hiçbir şeyin engel olmaması gerekir dedim. Bu şu anda ittifakımızın bir numaralı önceliği. Hepimiz elimizden geleni yapıyoruz. Umarız üye sayısı kısa sürede 32'ye çıkacak. Türkiye dahil ittifak üyeleri kısa sürede Finlandiya ve İsveç'i üye olmaya davet etti. Şu ana kadar NATO'nun modern tarihine baktığımızda en önemli katılımlardan birisi oldu. Bugün Finlandiya'nın üye olduğunu görüyoruz umarız İsveç de en kısa zamanda üye olacak" diye konuştu.

        Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de NATO üye olmalarına yönelik "Finlandiyalılar artık kendilerini daha güvende hissedecekler. Bizim için en önemli olan şey bu" diye konuştu.

        Niinistö İsveç'in sürecine yönelik soruya ise "Tüm sürece baktığınızda aslında çok zor olmadı. Güven içerisinde olduk ve çok açık bir şekilde tam da vaktinde üye olduk. Tabii ki rahatladık, tabii ki üzerimizden yük kalktı. Güvenlik ve istikrar için oldukça önemli. İsveç konusunda Sayın Erdoğan ile de görüştüm, Sayın Genel Sekreter de görüştü. Ben gelecek konusunda olumlu bakıyorum" yanıtını verdi.

        NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Brüksel'deki karargahta bir araya geldi, burada Finlandiya'nın NATO üyeliğine kabulü için tören düzenlendi.

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Finlandiya'nın NATO üyeliği tarihi bir olay. Finlandiya'nın rızası olmadan hiçbir NATO gücü Finlandiya'da konuşlanmayacak. Amacımız çatışmayı provoke etmek değil, önlemek" açıklamasında bulundu.

        REKLAM

        RUSYA'DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

        Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, "Finlandiya'nın NATO'ya katılımı çatışmanın önemli ölçüde genişlemesini sağlayacak" dedi.

        Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da "Rusya Finlandiya'nın NATO'ya katılımına yanıt vermek zorunda kalacak" ifadelerini kullandı.

        RUSYA ASKERİ KAPASİTESİNİ ARTIYOR

        Öte yandan, Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasıyla Rusya da sınır güvenliğini iki katına çıkardı. Moskova'dan dün yapılan açıklamada, Rusya'nın batı ve kuzeybatıda bölgelerindeki askeri kapasitesini artıracağı ifade edildi.

        Stoltenberg'in Finlandiya'nın NATO'ya resmi olarak katılacağını açıklamasının ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grushko Rus haber ajansı RIA'ya şöyle konuşmuştu;

        "Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının ardından Rusya batı ve kuzeybatı bölgelerinde ve askeri kapasitesini artıracak."

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Merve Elmacı
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ