Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa'da emeklilik yaşını yükselten reforma karşı ülke genelinde protesto: Binlerce kişi katıldı!
        1

        Fransa'nın başkenti Paris'te emeklilik reformuna karşı düzenlenen gösteride 28 kişi gözaltına alındı.

        2

        Ülkede emeklilik yaşını 64'e çıkarmayı kapsayan emeklilik reformuna karşı eğitim ve ulaşım gibi farklı sektörler greve giderken, Paris, Marsilya, Lille ve Rennes gibi kentlerde 14. kez kitlesel gösteri düzenlendi.

        3

        Paris'te Invalides Meydanı'nda toplanan göstericiler İtalya Meydanı'na yürüdü. Başkentteki gösteride, bazı göstericilerle polis arasında gergin anlar yaşandı.

        4

        Genel İş Sendikası (CGT), ülke genelinde 250'den fazla noktada düzenlenen gösterilere toplam 900 bin kişinin katıldığını açıkladı.

        5

        Fransız basınının resmi kaynaklara dayandırdığı verilere göre, ülkedeki gösterilere katılım 281 bin oldu ve Paris'teki gösteride 28 kişi gözaltına alındı. Başkentteki gösteride 1 polis yaralandı.

        6

        EMEKLİLİK REFORMU

        Fransa'da hükümetin, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine 16 Mart'ta kitlesel gösteriler başlamıştı.

        7

        Polis, protestoculara sert müdahale etmiş, ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanmıştı. Ülke genelinde 16 Mart'tan itibaren düzenlenen protestolarda 1000'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

        8

        Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.

        9

        Kitlesel protesto ve yoğun muhalefete karşın kabul edilen yasanın geri çekilmesini öngören bir tasarı 8 Haziran'da Ulusal Mecliste görüşülecek.