Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Girişimcilik 'Girişimcilik bakış açısı, sorun çözme ile yerleşir' - Girişimcilik Haberleri

        Geçtiğimiz ay ilk dönemini tamamlayan Workup Girişimcilik Programı, ikinci dönemine halihazırda 10 girişimle devam ediyor. Teknoloji odaklı girişimleri desteklemek için tasarlanan programın ilk yılıyla birlikte girişimcilik ekosisteminin de 2017’deki durumunu değerlendiren Workup Lider Mentoru Ömer Erkmen, “Girişimcilik, geçtiğimiz yıl hızlanarak emeklemesini sürdürdü” dedi.

        Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, Türkiye’de girişimcilik bakış açısının yerleşmesi ve girişimcilerin önünün açılması için önümüzdeki dönemde yapılması gerekenlerle ilgili olarak da görüşlerini paylaşan Erkmen, “Çok konuşulduğu için girişimciliğe soyunmak hem ekosisteme hem de bu anlayışa sahip birine herhangi bir katkı sağlamaz. Bunun yerine, gerçekte olan sorunları anlayarak bunları çözmeye çalışmak yaklaşımını benimsemek Türkiye’de girişimcilik bakış açısını yerleştirir” ifadesini kullandı.

        Workup’ta girişimlere verdikleri destekleri anlatan Ömer Erkmen, “İş fikri geliştirme, yalın girişimcilik metotları, araştırma ve müşteri geliştirme, ekip kurma ve yönetme, hukuk, finans ve muhasebe, pazarlama ve sunum teknikleri, satış ve pazarlama eğitimleri, mentor ve teknik danışmanlık konularında yardımcı oluyoruz” dedi. Mentorları, girişimciye yol arkadaşlığı yapan ve finansman dışında her türlü desteği veren kişi olarak tanımlayan Ömer Erkmen, Workup girişimcilerinin programın mentorlarından oldukça yüksek yarar sağladığını belirterek “En önemli nokta ise mentor ile girişim arasındaki uyumdur” dedi.

        REKLAM

        'İLK DÖNEMİ 9 GİRİŞİM TAMAMLADI'

        Ömer Erkmen, “2017’de 20 girişimle başladığımız programda, ilk ay yolları ayırdıklarımız hariç 9 girişim 6 aylık programı tamamladı. Aralık ayında ise bizimle çalışmaya başlayan 7 yeni girişim var” dedi. Workup’ın hali hazırdaki girişimleri ise şöyle; Adverport, Bakkaldan, Clotie, Coingo, Tarlamvar, Kolayfit, Leafinbox, Pacer, Little Sleeper, Scode, Clamy.

        'DİĞER BÖLGELERE AÇILABİLİRİZ'

        Programa en fazla 30 girişimin dahil olabileceğini ifade eden Ömer Erkmen, “Her türlü başvuruyu değerlendirmekle beraber fikir aşamasında girişim kabul edemiyoruz” diye konuştu. Erkmen, İş Bankası’nın desteği ile İstanbul Levent’teki Kolektif House bünyesinde yürütülen Workup’ın önümüzdeki dönemde diğer illere de yayılabileceğinin sinyalini verdi.

        AYDA 100 BİN DOLAR KAZANAN VAR

        Erkmen, Workup girişimlerinin ortalama gelirlerinin çok değişiklik gösterdiğini fakat aylık geliri 100 bin doları bulan girişimcilerin de olduğunu vurguladı.

        'TÜRK GİRİŞİMCİLERİ KÜRESELDE TANITILIRSA ÇOK BAŞARILI OLURLAR'

        Perakende, teknoloji ve toptan ticaretine farklılık getirebilecek yeni girişimleri Nisan-Haziran 2018 tarihleri arasında Berlin’de bir araya getirmeyi planlayan Metro Accelerator, bunun için dünyanın farklı ülkelerinde başarılı girişimcileri dinliyor. Türkiye’de BIC Angels işbirliği ile girişimcileri dinleyen program yöneticileri, 10 yenilikçi girişime destek olmayı amaçlıyor.

        BIC Angels Kurucusu Dr. Joachim Behrendt’in de katıldığı etkinlikte konuşan Metro Accelerator Yönetici Direktörü Jag Singh, “Türkiye yatırım yapmak için harika bir pazar. Türk girişim ekosistemi kendisini küresel pazarlarda daha iyi tanıtım şansına kavuşursa çok daha başarılı sonuçlara ulaşacaktır” dedi.

        'SATILMAK İÇİN KURULAN GİRİŞİM YETERİNCE GELİŞMEZ'

        Teknoloji yatırım bankacılığı alanında danışmanlık hizmetleri veren Aventio MB’nin kurucu ortağı Ömer Ünsal, girişimcilerin bir girişimi sadece satmak amacıyla kurmaması gerektiğini vurguladı. Ünsal, “Girişimciler şirketlerini sahiplenmeli ve benimsemelidirler. Ancak ve ancak bu sayede şirketlerini belirli büyüklüklere getirebilirler” dedi.

        REKLAM

        Girişimcilerin tek amaçlarının finansal açıdan belirli bir getiri oranı sağlamak olmaması gerektiğini de belirten Ömer Ünsal, “Bu tarz girişimciler sürdürülebilirlikten uzak oluşumlardır. Bir şirket sürdürülebilir olamaz ise değer yaratması hemen hemen imkânsızdır” diye konuştu.

        Kurulum aşamasındaki teknoloji odaklı girişimlerin dikkat etmeleri gereken üç önemli unsur olduğunu söyleyen Ünsal, bunların teknoloji altyapısı kuvvetli bir ürün ile pazar ihtiyacı ve doğru takım kompozisyonu olduğunu belirterek, “Geliştirdiğiniz teknoloji ve ürün yenilikçi olmalı, pazardaki ihtiyacı karşılamalı ve son kullanıcıya kolay adapte edilebilir olmalı” ifadesini kullandı.

        BÜYÜTÜLEBİLİR ÜRÜN GELİŞTİRİN

        Hedef pazar ihtiyacının iyi ölçümlenmesi ve pazardaki ürün konumlandırılmasının da büyümeye elverişli olmasının önemine işaret eden Ünsal, girişimcilerin büyütülebilir ürünler geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

        'TÜRK UNİCORN TÜKETİCİ TEKNOLOJİSİNDEN ÇIKAR'

        Ömer Ünsal, “Türkiye tüketim yönü oldukça kuvvetli olan bir ülke. Halihazırda “unicorn” olabilecek girişimler de tüketiciye yönelik teknolojilere odaklanan şirketlerden çıkabilir. Kopya projeler yerine ölçeklenebilir ve sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesi, Türkiye’nin“unicorn” dünyasında yerini alması için iyi bir adım olabilir. Kaliteli ve bilinçli eğitim programları da oluşturulabilirse, unicorn girişim çıkarma olasılığımız artar. Teknoloji odaklı matematik, fizik, bilim eğitim altyapısına önem verebilirsek en az 10 adet unicorn çıkarabiliriz” diye konuştu.

        3 TAVSİYE

        Karşılıklı uyum sağlıklı bir yatırım getirir

        1- Girişimin içinde bulunduğu evre, sektör, pazar yatırımcının aradığı kriterlere uyduğu takdirde, sağlıklı bir yatırım turu gerçekleşir. Yatırımcı adayları ile yatırımdan önce olabildiğince fikir alışverişinde bulunun ve organizasyonlara katılarak ilişki ağınızı geliştirin.

        Önceki işlerdeki başarı güven verir

        2- Girişimcinin daha önceki kariyerinde başarı sergilemiş olması yatırımcının girişimciye duyduğu güveni de artıran faktörlerdendir. Kurucular, kurdukları işi geliştirecek, sürdürecek ve büyütecek tecrübeye ve sabra sahip değil ise, başarılı olma ihtimali çok fazla değildir.

        Ekibinizin üyeleri birbirini tamamlamalı

        3- Takım oyuncularının birbirini tamamlayıcı özelliklerde olması gerekir. Başarılı ve sürdürülebilir bir şirketin en önemli anahtarlarından bir tanesi kuvvetli takım oyunu kurgusudur. Unutmayın, uyumsuz bir ekipte süreçler hızlı ve sağlıklı ilerlemez.

        REKLAM

        YENİBİRLİDER DENERĞİ, YBL21 PROGRAMINA 10 BİN BAŞVURU ALDI

        Yenibirlider Derneği, 2016 yılında hayata geçirdiği YBL21 programı kapsamında başarılı üniversite öğrencilerinin, kendilerini keşfetmelerini ve değişime öncülük edecek nitelikte birer kariyer inşa etmelerini hedeflemeyi sürdürüyor.

        İlk yılında 123 üniversiteden 3 bin başvuru alan YBL21 programı, bu yıl ise 114 üniversiteden 10 bini aşan başvuru aldı. Geçtiğimiz hafta Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte seçilen 52 genç lider adayı 26 liderle eşleşirken, program liderlerinden bazılarının katılımıyla da “21 Olsaydım” konulu bir panel düzenlendi.

        Panelde, Türkiye İş Bankası İnsan Kaynakları Fonksiyonundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı N. Burak Seyrek, Allianz Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, DEMSA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, EY Türkiye Başkanı Metin Canoğulları gibi isimler gençlerden gelen soruları yanıtladı.

        ÜCRETSİZ EĞİTİM VEREN E-TİCARET AKADEMİSİ KURULDU

        E-ticaret sitelerine altyapı hizmeti sağlayan Ticimax E-ticaret Sistemleri bünyesinde, E-ticaret Akademisi kuruldu. E-ticarete başlamak isteyenler için ücretsiz eğitimlerin verildiği İstanbul Ataşehir’deki merkez, 2018’de 7 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor. Ticimax Kurucu Başkanı Cenk Çiğdemli, “Haftada ortalama 600 kişi merkezimize geliyor ve çeşitli konularda eğitimler alabiliyor. 2018’de 5 bin kişiyi e-ticarete başlatmayı hedefliyoruz” dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ