Seçmenin % 67.4’ü memnun değil ama % 92’si ‘Yine aynı parti’ diyor
HABERTÜRK, son 5 seçimde en doğru tahminde bulunan ANDY-AR kamuoyu araştırma şirketiyle genel seçimden 3 hafta sonra seçmenin nabzını tuttu. Seçmenin yüzde 67.4'ü seçim sonucundan memnun olmadığını söylese de yüzde 91.8'i, "Seçim sonucunu bilsem de aynı partiye oy verirdim" dedi. Koalisyon olasılığındaysa AK Parti ve MHP'li seçmenin yüzde 50'sinden fazlasının 'yeşil ışık' yaktığı görüldü
ABONE OLTürkiye, 7 Haziran’da kendisini TBMM’de temsil edecek olan milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Yapılan son genel seçimde, 174 bin 220 sandık seçmenin önüne kondu. 54.8 milyon seçmenin 47.5 milyona yakını oy kullandı. Geçerli oy sayısı 46.1 milyon oldu ve seçime katılım oranı yüzde 86.6’ya ulaştı. Milletvekilliği seçiminin ardından ortaya çıkan tabloda AK Parti yüzde 40.9, CHP yüzde 25, MHP yüzde 16.3 ve HDP yüzde 13.1 oranında oy aldı. Bu sonuç hiçbir partinin 276 milletvekiline ulaşamaması, yani tek başına iktidar olamaması demekti. Seçim sonucu günlerce medya organlarında enine boyuna tartışıldı. Türkiye’nin önünde artık ‘koalisyon süreci’ ya da sonrasında bir ‘erken seçim’ vardı.
Üç hafta önce sandığa giden seçmenin, seçimin ardından ne düşündüğünü, eğilimini HABERTÜRK okurları için araştırdı. Koalisyon görüşmelerine günler kala HABERTÜRK, 2009 yılından bu yana 5 önemli seçimde çıkan sonuca en yakın verileri sunan ANDY-AR ile bu çalışmayı gerçekleştirdi.
ANDY-AR, 2009 yerel seçim sonucuna en yakın değerleri veren 2 araştırma şirketinden biri oldu. 2010 yılında yapılan referandumu tek başına bilen araştırma şirketi, yine 2011 Genel Seçimi’ne ilişkin en doğru sonucu veren 2 şirket arasında yer aldı. 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu en iyi tahmin eden ANDY-AR, 7 Haziran genel seçim sonucu verileriyle bir kez daha tarafsızlığını ve güvenilirliğini sergiledi.