Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar
VEYSİ İPEK /GAZETE HABERTÜRK

ABD’nin Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, “Güneydoğu’daki çatışmalar, çözüm sürecinde kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye atıyor. PKK silahı bırakmalı, hendek kazmak, özerk bölgeler ilan etmek gibi provokasyonlara son vermeli” görüşünde. Türkiye ile ABD arasında yaşanan PYD krizi içinse, “PYD’ye daha fazla toprak almaması için baskıyı sürdüreceğiz, ama terörist ilan etmemizi gerektirecek bir sebep görmedik” diyor.

Türkiye’nin Güneydoğu’sunda çatışmaların başladığı ve Suriye krizinin zirve yaptığı bir dönemde Adana’ya konsolos atandınız. Bu ortamda Güneydoğu’yu gezme fırsatı buldunuz. İzleniminiz ne?

Güneydoğu’da şiddetin tekrar başlaması hiç kimsenin işine yaramadı. Şu anda çok ciddi bir insani sıkıntı var. Anneler çocuklarını kaybediyor, okullar kapalı ve çatışmalarda tahrip oluyor, camiler saldırıya uğruyor. Tüm bunlar, çözüm sürecinde üç yılda kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye atıyor. Konuştuğum insanların bana anlattığına göre, süreçte herkes istediği her şeyi elde edemese de, gerçek bir ilerleme kaydedilmişti. En trajik olan da, insanların yeniden uçlara doğru itildiğini, toplum içindeki bölünmenin büyüdüğünü görmek. Bu, geri dönmeyi daha da zorlaştırıyor. Tarafların diyaloğa geri dönmesi için ilk önce PKK’nın silahları bırakması ve şiddeti bitirmesi gerekiyor. Yine PKK’ya bağlı örgütlerin de hendek kazmak, barikat kurmak, özerk bölgeler ilan etmek gibi provokatif eylemlere son vermeleri gerek. Çözüm, diyalogla, tartışmayla ve meşru siyasi kurumların kullanılmasıyla bulunabilir. Şu ana kadarki gidişata bakarsak, mevcut eylemler, problemi çözmektense daha kötü hale getiriyor. İzledikleri yol onları bir yere götürmüyor; aksine daha fazla bölünme yaratıyor, şiddet şiddeti doğuruyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ