Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HDP ve HÜDA PAR'dan Cizre yorumu

        Esra YAZDIÇ DEMİR / HT GAZETE

        Cizre’de silahların kullanıldığı ve 3 kişinin hayatını kaybettiği çatışmanın tarafları olan HDP ile HÜDA PAR birbirini suçluyor. HDP tarafı çözüm sürecini baltalamak için provokasyon yapıldığını savunurken, HÜDA PAR ise amacın dindar Kürtleri yok etmek olduğunu ileri sürüyor.

        ‘ÖLDÜRÜLÜYORDUK’

        Olayların yaşandığı gün Cizre’de olan ve çatışmaların ortasında kalan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, olayları “Provokasyon” olarak nitelendirdi. Çatışmaların çözüm sürecini baltalamaya yönelik olduğunu savunan Sarıyıldız, “Olayları yatıştırmak için bölgeye gittik ama az kalsın kaymakamla birlikte öldürülüyorduk” diye konuştu.

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın HÜDA PAR’ı ziyaretinde sarf ettiği, “Kürt halkının tek temsilcisi HDP değildir” sözlerinin olayları tetiklemiş olabileceğini savunan Sarıyıldız, “Devlet adamları bu tür açıklamalardan kaçınmalı. Bu açıklamalar bölgeye gerilim ve çatışma olarak yansıdı” dedi.

        HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ise “PKK Cizre’yi kanton haline getirdi. Burada hendekler açarak yol kesme ve sınır belirleme faaliyetleri yapılıyor. Cizre’deki olayda amaç dindar, mütedeyyin Kürtleri evlerinden, yurtlarından etmek, yok etmek” iddiasında bulundu.

        PKK’nın ve hükümetin kamu güvenliği anlayışının farklı olduğunu söyleyen Yılmaz, PKK’nın, bu çatışmalarla, “Bölgenin horozu benim, başka kimse ötemez” mesajı vermek istediğini ileri sürdü. Polisin olaylara 8 saat sonra müdahale ettiğinin altını çizen Yıldız, gerekçe olarak ise “çözüm sürecinin zarar görmemesi” açıklaması yapıldığını ifade etti.

        ‘SORUŞTURMA AÇILMALI’

        Hükümetin, Cizre Emniyet Müdürü ve Valisi hakkında soruşturma açması gerektiğini belirten Yıldız, “Çözüm süreci bozulmasın diye mi polis müdahale etmiyor? Devletin karanlık güçleri bu işin içinde. Devlet de PKK da mütedeyyin Kürtler üzerinden rant sağlamak istiyor. Çatışmasızlığın bir maddesi de dindar Kürtlerin korunması olmalıdır” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ