Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı AYM'nin seçim barajı kararının verildiği genel kurul toplantısında Başkan Haşim Kılıç ve henüz cübbe giymeyen yeni üye Kadir Özkaya, yer almadı (Fevzi çakır/Ankara)

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yüzde 10 seçim barajına ilişkin kararının ayrıntıları belli oldu. Oylamaya, Yüksek Mahkeme’nin 17 üyesinin 15’i katıldı. Başkan Haşim Kılıç ve henüz cübbe giymeyen yeni üye Kadir Özkaya, genel kurul toplantısında yer almadı.

        Yüksek Mahkeme’nin ret gerekçesinde, “yasama işlemlerinin doğrudan bireysel başvuru konusu yapılamayacağı” vurgulandı. Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Demokratik Sol Parti, geçen yıl yüzde 10 seçim barajının iptali istemiyle AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

        FARKLI GEREKÇELER

        Başvuruların esasa girilmeksizin “usul”den reddedilmesine ilişkin karar oybirliğiyle alındı ancak 15 üyenin katıldığı oylamada 3 üyenin farklı gerekçe sunması, karşı oy gibi kamuoyuna yansıdı. Bu 3 üye de başvuruların reddi yönünde oy kullandı ancak farklı gerekçe sundu.

        Oylamaya katılan 12 üye “konu bakımından yetkisizlik” nedeniyle başvurunun reddedilmesi görüşü bildirdi. Çoğunluğun bu görüşüne katılmayan 3 üye, “kişi bakımından ve zaman bakımından yetkisizlik” gibi gerekçelerle “Ret” dedi. 3 üye, AYM’nin seçim barajına ilişkin gerekçeli kararının altına kendi gerekçelerini yazacak

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ