Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li Barış Yarkadaş'tan kanun teklifi

        BarışYarkadaş, 2016 yılının Bireysel Silahsızlanma Yılı ilan edilmesi için TBMM Başkanlığı'na sundukları teklifle ilgili, "Kanun teklifimizle 2016 yılının 'Bireysel Silahsızlanma Yılı' olarak ilan edilerek, insan hayatının ve can güvenliğinin korunması esas alınarak bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi hedeflenmiştir" dedi.

        "ÜLKEMİZDE 10 MİLYONUN ÜZERİNDE SİLAH BULUNDUĞU ÇALIŞMALARDA ORTAYA KONULDU"

        CHP Milletvekili Yarkadaş, Meclis'e sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde Türkiye'de silah sayısının son 10 yılda 10 kat arttığını belirtti. Yarkadaş, "Türkiye Psikiyatri Derneği'nin açıkladığı verilere Türkiye'de ortalama her 65 kişiden birinin silah taşıdığı ya da bulundurduğu ifade edilmektedir.

        Derneğin Türkiye'de silahlanma oranına ilişkin istatistiklerinde Türkiye silaha sahip olma sıralamasında tüm dünya ülkeleri arasında yirminci sıradayken, cinayetlerin yarısı ateşli silahlarla işlendiği önemli ayrıntılar arasındadır. Yine ülkemizde 10 milyonun üzerinde silah bulunduğu ve bu sayının sadece 2,5 milyon civarında bir kısmının ruhsatlı olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.

        Türkiye Psikiyatri Derneği'nin verilerine göre Türkiye'de her 100 kişi başına düşen silah taşıma oranı 12.5. Yine 2,5 milyonun üzerinde ruhsatlı silah olduğu ve bunun iki katından daha fazla sayıda ruhsatsız silah olduğunun tahmin edilmektedir. Silah sayısının son 10 yılda 10 kat arttığı ülkemizde, ortalama 65 kişiden birinin silah sahibi olduğu gözlenmektedir" açıklamasında bulundu.

        "EŞ ÖLDÜRMEYLE SONUÇLANAN OLAYLARIN YÜZDE 35-40'INDA SİLAH KULLANILMAKTA"

        Kanun teklifiyle bireysel silahlanmanın önüne geçilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Yarkadaş, "Türk Psikiyatri Derneği'nin verilerine göre, her yıl yaklaşık 3 bin kişi silahla ölüyor, 12 bin kişi yaralanıyor. Araştırmada evde ateşli silah bulunması ölüm riskini yüzde 12 arttırdığına dikkat çekilirken, 'Evde silah bulunması aile içi şiddet olaylarında ciddi yaralanma ve ölümlere yola açıyor. İntiharları kolaylaştırıyor. Çocukların kaza ile ölüm ve yaralanmalarına neden olabiliyor. Aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların yüzde 35-40'ında silah kullanılmaktadır' denilmektedir.

        Ülkemizde bireysel silahlanmanın ve silah kullanımının önüne geçmek için ülke çapında kolektif ve somut çalışmalar ortaya konulmalıdır. Kanun teklifimizle 2016 yılının 'Bireysel Silahsızlanma Yılı' olarak ilan edilerek, insan hayatının ve can güvenliğinin korunması esas alınarak bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi hedeflenmiştir" ifadelerini kullandı.

        "MKE'NİN SON 5 YILDA SATTIĞI SİLAH ADETİ 115 BİN 290"

        CHP'li Yarkadaş, Umut Vakfı'na ait olduğunu belirttiği bir araştırmadan bazı bilgilere yer verdiği kanun teklifi gerekçesinde şunları kaydetti: "Türkiye bireysel silahlanmada 178 ülke arasında 14'üncü ülke durumunda ve son 5 yılda bireysel silahlanma yüzde 50 arttı. Sadece Makine Kimya Endüstrisi Kurumu, 2013 yılında 17 bin 205'i yerli, 11 bin 672'si ithal olmak üzere toplam 28 bin 877 tabanca, 175 ithal tüfek, 65 milyon adeti aşkın fişek sattığı belirtildi. MKE'nin son 5 yılda sattığı silah adeti ise 115 bin 290 olduğu belirtilmiş" dedi.

        ARAŞTIRMADA 'KÜÇÜK ÇAPLI BİR SAVAŞ' NİTELEMESİ

        Araştırmaya göre Türkiye'de her 4 kişiden birinde silah olduğunu belirten Yarkadaş, "Türkiye'de ateşli silah kullanımında ciddi bir artış görüldüğü belirtilirken, bu silahlar ile insan öldürme veya yaralanma oranının ise küçümsenmeyecek ölçüler olduğuna vurgu yapıldı. Psikopatça silaha ve şiddete doğru bir eğilimin saptandığı araştırmada, her yıl ortalama 4 bin 500 kişinin bireysel silahlarla hayatını kaybettiğini belirtilerek, durum 'küçük çaplı bir savaş' olarak nitelendirildi.

        Türkiye'de 17 milyon silaha karşılık her 4 kişiden birinde silahın var olduğu kaydedilen araştırmada, bireysel silahlarla 2 bin 117 olayın meydana geldiği belirtildi. Yaşanan olaylardan ötürü 960 kişinin öldürüldüğü de araştırmanın sonuçları içinde yer aldı. Bireysel silahlarla işlenen suçların illere göre dağılımında ise ilk sırada İstanbul, İzmir, Adana, Samsun, Antep, Bursa, Antalya, Konya, Kayseri ve Kocaeli geliyor" açıklamasında bulundu.

        "ARAŞTIRMADA 2014 YILININ KADINLAR İÇİN KATLİAM YILI OLDUĞU DEĞERLENDİRİLDİ"

        Yarkadaş, 2016 yılının Bireysel Silahsızlanma Yılı ilan edilmesi için Meclis'e sunduğu kanun teklifindeki açıklamasını şöyle sürdürdü: "2014 yılında resmi olmayan istatistiklere göre kadın cinayetlerinde rekor yaşandığı belirtilen araştırmaya göre, sadece ateşli silahlar, bıçak ve balta gibi aletlerle 314 kadının katledildiği kaydedildi. Bu cinayetlerde 136 kadın ve onları korumaya çalışan yakınları yaşamını yitirirken, 136 kadın ve yakını da yaralandı.

        2015 yılının ilk 84 gününde ise 83'ü silahlarla olmak üzere, 94 kadının katledildiği belirtildi. Özgecan Aslan cinayetinin ardından ise 43 günde anne karnındaki 4 aylık cenin de dahil 53 kadının ve aile bireyinin katledildiği ve 10 kadının ise bu şekilde yaralandığı ortaya çıktı. Resmi kayıtlara göre, 2009 yılında 171, 2010 yılında 177, 2011 yılında 163, İstanbul Sözleşmesi'nin imzalandığı ve 6284 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği 2012 yılında 155, 2013'te 136 kadın cinayeti yaşandığını tespit eden araştırmada, 2014 yılının kadınlar için katliam yılı olduğu değerlendirildi"

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ