Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu 'vitrin'de son noktayı koydu

        Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        CHP’nin, 16-17 Ocak’ta yapacağı 35. Büyük Kurultay’ında, Parti Meclisi başta olmak üzere, partinin karar organlarına seçilecek kişilerin belirlenmesi sırasında listenin nasıl oylanacağı tartışılıyor. Aralarında İstanbul ve Ankara’nın bulunduğu birçok il kongresinde blok listeyle seçime gidilmesi büyük kurultay için de aynı yöntemin gündeme gelmesine neden oldu. Parti Tüzüğü’ne göre seçimlerin çarşaf listeyle yapılması esas; ancak delegelerin oylarıyla blok listeyle de seçime gidilebiliyor.

        ‘DELEGE KARAR VERİR’

        HABERTÜRK’ün CHP kulislerinden edindiği bilgiye göre birçok MYK üyesi, seçimlerin blok listeyle yapılmasını istiyor. Genel başkan olduğu günden bugüne, parti içi demokrasiyi ön plana çıkartan Kemal Kılıçdaroğlu, PM seçimlerinin nasıl yapılacağı konusundaki tartışmalara noktayı koydu. Yakın çevresinin çarşaf listeyle ilgili endişelerini değerlendiren Kılıçdaroğlu’nun, “Parti Tüzüğü’müze göre PM seçimlerinin çarşaf listeyle yapılması esastır. Ama Büyük Kurultay’da seçimlerin nasıl yapılacağına yine delegelerimiz kendi özgür iradeleriyle karar vereceklerdir” dediği öğrenildi.

        PM seçimlerinin blok listeyle yapılması durumunda mevcut PM ve MYK üyelerinin büyük ölçüde listelerde korunacağına ilişkin tartışmaları da yorumlayan Kılıçdaroğlu’nun, “Hiç kimse merak etmesin. Kurultaydaki seçimlerde liste çarşaf da olsa, blok da olsa fark etmez, PM ve MYK’da herkesin arzu ettiği değişiklik olacak. Bu konuda kararlıyım” sözleriyle, değişim konusundaki kararlılığını ifade ettiği kaydedildi.

        İSTANBUL FİRESİZ

        Bu arada Büyük Kurultay için son beş güne girilirken partide saflar da netleşmeye başladı. İstanbul il delegeleri, milletvekilleri ve PM üyeleri kurultayda izleyecekleri stratejiyi belirlemek için İl Başkanı Cemal Canpolat başkanlığında toplandı. Toplantıda delegenin tamamı Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldı. Milletvekilleri ve PM üyelerinin de katılımıyla Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için sadece İstanbul’dan 214 imza toplandı.

        ANKARA DA TULUM

        Ankara İl Başkanlığı’nın yaptığı toplantıda da Kılıçdaroğlu’nun desteklenmesi kararı çıktı. Ankara’daki 64 delegenin tamamı kurultayda Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için imzayı şimdiden verdi. Ankara ve İstanbul’un firesiz Kılıçdaroğlu’nun adaylığına imza vermesi, kurultayda CHP Lideri’ne rakip çıkmasını zora soktu. Bu tabloya göre kurultayda Kılıçdaroğlu’na rakip olmayı planlayan Mustafa Balbay veya başka isimlerin yeterli imzayı bularak aday olması kolay görünmüyor.

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 81 il başkanını perşembe günü Ankara’da toplayacak. Kurultay öncesi yapılacak son toplantıda CHP Lideri, teşkilatların kurultayda beklentileri konusunda il başkanlarının nabzını yoklayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ