Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı YPG 'terör Örgütü' olarak tanımlandı

        Neşet DİŞKAYA/HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2014 yılı ekim ayında Suriye doğumlu YPG'li İsmail Sadık'a, "PKK/KCK ile bağlantılı silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasını Yargıtay onadı.

        Suriye'de faaliyet gösteren PYD, YPG, YPJ gibi örgütlerin PKK'nın Suriye'de faaliyet gösteren türdeşleri olduklarını belirten yerel mahkemenin kararının Yargıtay tarafından onanmasıyla birlikte YPG'nin ilk defa resmi olarak da terör örgütü olarak görüldüğü bildirildi. Sadık'ın avukatı ise 'adil yargılama ilkesinin ihlal edildiği' iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

        YPG'NİN TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞUNU BELİRTEN İLK KARAR

        Suriye'de Kürtler'in yaşadığı Rojava bölgesinde çatışmalarda yaralanan Suriye'nin Derik kenti nüfusuna kayıtlı İsmail Sadık, 8 Kasım 2013'te düzenlenen operasyonda Ö.Y., M.Ö. ve Z.A. ile birlikte yakalanarak tutuklandı.

        2014 yılının ekim ayında görülen duruşmada Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi, YPG'li İsmail Sadık'a, 'PKK/KCK ile bağlantılı silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

        Aynı duruşmada Ö.Y., M.Ö. tutuksuz yargılamak üzere serbest bırakılırken, Z.A. ise 'PKK terör örgütü üyesi olmak' suçundan 5 yıl hapis cezası aldı.

        YPG 'TERÖR ÖRGÜTÜ' OLARAK TANIMLANDI

        Mahkemenin kararı ile YPG ilk kez "silahlı terör örgütü" olarak tanımlanırken, verilen ceza da YPG'ye üyelikten verilmiş ilk ceza oldu. Mahkemenin gerekçeli kararında YPG'nin, PKK/KCK ile bağlantılı olduğu belirtilerek şöyle denildi:

        "Örgüte yakın kaynaklarca Rojava olarak tabir edilen ve bahsi geçen devlet kurma planına ilişkin coğrafyanın batısında kalan Suriye ülkesindeki topraklardan da 'Batı Kürdistan' olarak bahsedildiği bilindiğinden, bölücü terör örgütünün PKK/KCK adı altında ülkemizde yürüttüğü kanlı faaliyetlerini Suriye ülkesi topraklarında da YPG olarak yürüttüğü anlaşılmaktadır. Örgüt mensuplarının ülkemiz topraklarında PKK/KCK mensubu olarak faaliyet yürütürken, aynı kişilerin sınırın diğer tarafında Suriye topraklarında aynı amaç uğruna yürüttüğü faaliyetler YPG adı altında görülmektedir. Tüm bu hususlar dahilinde YPG ve YPJ adlı yapılanmaların bölücü terör örgütü PKK/KCK ile birbirine fikri ve organik bağlarla örülü bulundukları, aynı yapının ve ideolojinin ürünü durumunda oldukları anlaşılmaktadır. Buna göre Suriye'de faaliyet gösteren PYD, YPG, YPJ gibi örgütlerin PKK'nın Suriye ülkesinde faaliyet gösteren türdeşleri oldukları, KCK başlığı altında 4 ülkede faaliyet gösteren 4 alt örgütlenmeden biri olduğu, bu örgütlerin aynı amaca hizmet ettikleri, faaliyet amaçlarının ve yöntemlerinin bire bir ve aynı olduğu anlaşılmaktadır."

        YARGITAY ONADI

        Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karardan sonra İsmail Sadık'ın avukatı Ali Kahraman ile Z.A.'nın avukatı Osman Bilen kararı temyiz etmek için Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin yerel mahkemenin verdiği kararı geçtiğimiz yıl haziran ayında onadığı ortaya çıktı.

        ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDU

        Yargıtay'ın verdiği kararda İsmail Sadık ile YPG hakkında hiç açıklama yapılmadığını belirten avukat Ali Kahraman, "YPG'den yargılanan ve ilk ceza alan kişi benim müvekkilim oldu. Müvekilimin Türkiye topraklarına yönelik bugüne kadar hiçbir eylemi olmamıştır.

        Buna karşın mahkeme, 8 gün YPG'de kalan ve ifadesinde ailesini korumak için örgütte yer aldığını söylemesine rağmen ceza verdi. Biz cezayı temyiz için Yargıtay'a başvurduk. Ancak temyiz gerekçelerimiz değerlendirilmeden karar onandı. Adil yargılama ilkesi ihlal edildiğinden Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ