Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Sur'da Tuba ile Doğan Gür kardeşlerin satranç tutkusu

        Ahmet YUKUŞ/ DİYARBAKIR

        Diyarbakır’da seyyar satıcı Seyfettin Gür ile Rahime Gür çiftinin çocukları Tuba ve Doğan, satrançta başarıdan başarıya koşuyor. Farabi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi 4. sınıf öğrencisi Tuba Gür, 11 yaşındayken kâğıttan yaptıkları takımlarla oynayan ağabeylerini izlerken satranca merak salmış.

        Önce yaşadıkları Sur İlçesi’nin şampiyonu olan Tuba, sırasıyla il, bölge dereceleri elde etti. Son 2 yıldır Türkiye 4’üncüsü olarak Satranç Milli Takımı’na girmeyi başaran ve okul sporlarında 2015’te genç kızlarda Türkiye 2’ncisi olan 18 yaşındaki Tuba’nın azmi, bölgedeki kızları da satranca yönlendirdi.

        Doğu ve Güneydoğu’nun bugüne denk yetiştirdiği en iyi kadın satranç sporcusu olan Gür’ün okuldaki eğitim notunun 99 olması ise zekâ oyununun eğitimdeki başarıya katkısının kanıtı.

        2 SAATİ OTOBÜSTE GEÇİYOR

        Son 5 yılda 30 madalya kazanan Tuba Gür, yaşamını ve başarısının sırrını şöyle anlattı: “Sur’da yaşıyorduk. Kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ ev verdi. Şimdi yaşadığımız yer sakin ama uzak olduğu için günde 2 saattim otobüste geçiyor. ‘Kız’ olmamdan ötürü annem ve babam satranç oynamama karşı çıktı. Hem okulda hem de müsabakalarda başarılar elde edince durumu kabullendiler. Rakiplerim yurtdışından getirilen özel hocalarla eğitim görüp yeni hamleler planlarken, ben ‘Müsabakalara nasıl gideceğim, nereden harçlık bulacağım?’ diye kara kara düşünüyorum...”

        Ablasının izini takip eden 16 yaşındaki Doğan ise gençlerde il 1’inciliğini 3 turnuvadır elinde bulunduruyor. Ablasıyla oynayarak antrenman yaptığını ifade eden Doğan, “Satranç oynadıktan sonra okuldaki başarım arttı. Benim de ilk hedefim ablam gibi Milli Takım’a seçilmek” dedi.

        5 BİN LİSANSLI SATRANÇÇI

        Tuba ve Doğan Gür kardeşlere gönüllü eğitmenlik yapan Türkiye Satranç Federasyonu Diyarbakır Temsilcisi Sıtar Yurtsever, ilde 5 bin lisanslı sporcularının olduğunu söyledi. Tuba’yı okulda keşfettiklerini ifade eden Sıtar, “Tuba, unvan sahibi bir hoca tarafından eğitilir ve sponsor desteği alırsa uluslararası ödül alacak kapasiteye sahip” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ