Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Can Dündar ve Erdem Gül 3'üncü kez hakim karşısında

        Serdar KULAKSIZ - İSTANBUL

        Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün Adana ve Hatay'da durdurulan ve MİT'e ait olduğu öne sürülen TIR'ların görüntülerini yayınladıkları gerekçesiyle yargılandıkları davanın, Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi'nde görülen MİT TIR'ları davası ile birleştirilmesi talebi reddedildi. Dündar ve Gül hakkındaki dosya davaya ilişkin görüşünü açıklaması için duruşma savcısına gönderildi.

        İstanbul 14'ücü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3'üncü duruşmasına , "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve 22,5 yıldan 35 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül katıldı. Duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MİT Müsteşarlığı avukatları da hazır bulundu.

        ÇOK SAYIDA AVUKAT KATILDI

        Kapalı yapılan duruşmaya Can Dündar eşi Dilek Dündar ile geldi. Dündar ve Gül'ü savunmak için çok sayıda avukatta duruşma salonuna alındı. Bir önceki oturumda olduğu gibi duruşma salonun bulunduğu koridor bariyerler kapatılarak polis ve özel güvenlik görevlilerince önlem alındı. Can Dündar'e destek için gelen CHP'li ve HDP'li bazı milletvekilleri ise duruşma kapalı yapıldığı için salona alınmadı. Milletvekilleri ve destek için gelen gazeteciler ve vatandaşlar adliye koridorunda bekledi.

        TANIK OLARAK DİNLENDİ

        Davanın 3'üncü oturumunda gazeteci Emre Erciş tanık olarak dinlendi. Erciş'in savcılık ifadesini tekrar ettiği öğrenildi.

        SAVCI DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİNİ TALEP ETTİ

        Erciş'in dinlenmesinin ardından davaya ilişkin görüşünü açıklayan duruşma savcısı Dündar ve Gül hakkında açılan davanın Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi'nde görülen MİT TIR'ları davası ile birleştirilmesini talep etti.

        BİRLEŞTİRME TALEBİ REDDEDİLDİ

        Dosyanın Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi'ndeki MİT TIR'ları davası ile birleştirilmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, davaya ilişkin görüşünü açıklaması için bir sonraki duruşmaya kadar süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

        "BUGÜN DAHA GÜÇLÜYÜZ"

        MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin davada yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.

        Can Dündar, "Türkiye'nin basın özgürlüğünü ilgilendiren önemli bir davası ve mücadelesi ile Türkiye'de barısı ve ifade özgürlüğünü dile getiren akademisyenlerin davası bir araya geldi. İyi bir tesadüf oldu... Bugün çok daha güçlüyüz. Tek tek yargılanmak yerine birbirimizin mücadelesine sahip çıkmayı çok önemli buluyorum. Türkiye'nin muhalif gücünün, direncinin adliye önlerinde başlayacağına inanıyorum. Öğretim üyelerimizi alıp dışarı çıkmaya geldik. Kendimizin davasından çok onların davasını önemsiyoruz. Öğrencileri, arkadaşları ve barışa inananlarla Silivri'ye gidip onları çıkaracağız. Böyle ümit ediyorum. Hem basın hem de ifade özgürlüğünü daha ileriye taşıyacağız" dedi.

        Erdem Gül konuşmasında "Türkiye'deki medya ve düşünce üzerindeki baskıda bir değişiklik yok. Baskı aynı şekilde devam ediyor. Tek fark biz hapiste değiliz. Biz davamızın düşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mahkemede fırsat verilirse bunu söyleyeceğiz. Bu davanın düşürülüp mesleğimize dönmemiz gerekir" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ