Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Yüzde 20’yi tutturan barajı aşıp tercih hakkı kazanacak

        Pervin KAPLAN / GAZETE HABERTÜRK

        Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) barajı 180 puan. Bu puana ulaşan ve aşan yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını tercih edebilecek. Bunun için girdiğiniz her sınavın içinde yer alan testlerde yüzde 20 oranında net çıkarmanız lazım. Örneğin Matematik Sınavı’nda (LYS- 1) iki test var. Bu testlerden matematik testinde 50 soru var. Yüzde 20 başarı için 10 netiniz olmalı. Geometri testinde de 30 soru var, bu testten de 6 net gerek. Tüm bu hesaplamalar Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 180 puan almanıza göre hesaplandı. Daha yüksek puan aldıysanız daha az net çıkarmak da mümkün.

        BAŞARI SIRASI BARAJINI DA UNUTMAYIN

        Ayrıca hukuk, tıp, mühendislik ve mimarlık okuyacaksanız bu 4 programda başarı sırası barajı olduğunu unutmayın. Bu barajı geçemezseniz bu programları da tercih edemezsiniz. Bu baraj tıpta ilk 40 bin, hukukta ilk 150 bin, mimarlıkta ilk 200 ve mühendislikte de ilk 240 bin. YGS’de 180 puan aldıysanız her testten bu oranı tuturmak için çıkarmanız gereken net sayıları testlere göre yaklaşık şöyle:

        MATEMATİK SINAVI: (LYS-1): 2 test var. 50 soruluk Matematik Testi’nde 10 net, 30 soruluk Geometri Testi’nde 6 net.

        FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2): Fizik, Kimya ve Biyoloji olmak üzere her birinden 30’ar soru yöneltilecek. Toplam 90 soru var. Her 3 testten 6’şar net.

        EDEBİYAT- COĞRAFYA SINAVI (LYS-3): Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nde 56, Coğrafya 1 Testi’nden 24 olmak üzere 80 soru var. Edebiyattan ortalama 11-12 , coğrafyadan 5 net.

        SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS-4): Tarih Testi’nde 44, Coğrafya 2 Testi’nde 14 ve Felsefe Grubu ve Din Grubu’nda 32 soru var. Sınavın toplam soru sayısı 90. Tarih için 9, Coğrafya için 3-4, Felsefe grubu için de 6-7 net.

        YABANCI DİL SINAVI (LYS-5): Toplam 80 soru var. 16 nete ihtiyacınız var.

        ADAYLAR HARİTA OKUMAYI VE YORUMLAMAYI BİLMİYOR

        Edebiyat- Coğrafya Sınavı (LYS-3) hukuk, işletme gibi programları tercih ederken kullanılacak Türkçe Matematik (TM) puanlarının oluşmasında etkili olan sınavlardan biri. Bir diğeri ise Matematik Sınavı (LYS-1).

        LYS-3, 26 Haziran Pazar günü saat 10.00’da başlayacak. Bu sınavda iki test olacak. Türk dili ve edebiyatı testinde 56, coğrafya-1 testinde 24 soru yer alacak. Sınav toplam 120 dakika sürecek. Adayların en başarılı olduğu sınav bu. 56 soruluk Türk dili ve edebiyatı testinin yapılma ortalaması geçen yıl 20.98, coğrafya-1’in ise 10.21 olmuştu.

        Bu sınavda adayların en çok yaptığı hataları ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini ise Uğur Eğitim Kurumları Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Cevdet Eyüboğlu yanıtladı:

        ÇELDİRİCİSİ GÜÇLÜ SORULAR: Bütün sınavlarda olduğu gibi LYS-Coğrafya -1’de de okuduğunu algılamak ve verilerden yorum çıkarmak çok önemlidir. LYS’lerin dört yıllık müfredatı taradığı unutulmamalı. Çeldiricisi güçlü olan uzun metinli sorulara dikkat edilmelidir.

        HARİTA OKUMAYA DİKKAT: Harita okuma ve yorumlama becerileri son yıllarda ağırlık kazandı, bunlara dikkat edilmeli. Müfredat dışı soru beklenmemeli. Bazı öğrenciler sorulmak istenen şeyi algılamadan seçeneklerden hareketle soru çözmeye çalışmaktadır. Bu durum hata riskini büyük oranda artırmaktadır. Soru kökü okunurken sorulmak istenen şey algılanmalı ve seçenek ilişkisi öyle kurulmalıdır.

        ANLAM BİLGİSİ SORULACAK: Edebiyat testindeki 56 sorunun yaklaşık 20 soruluk bölümü lise dil ve anlatım müfredatından, 36 soruluk bölümü ise Türk edebiyatı müfredatından olacaktır. Dil ve Anlatım sorularında ağırlık yine anlam bilgisinden (sözcükte anlam, cümlede anlam, paragraf) olacaktır ve bu bölüm YGS’nin benzeri olacaktır.

        PARAGRAFLARI DİKKATLE OKUYUN: Bu bölümdeki sorularda öğrencilerimizin parçaları dikkatli okumaları, zaman kazanabilmek için hızlı okuma yanlışlığına düşmemeleri gerekmektedir.

        AĞIRLIK CUMHURİYET DÖNEMİ: Türk edebiyatı bölümünde ise lise müfredatındaki tüm konular yoklanacaktır ancak ağırlık önceki LYS’lerde olduğu gibi Cumhuriyet döneminden olacaktır.

        SORU KÖKÜNÜ DOĞRU OKUYUN: Ayrıca soru çözümünde yapılması gereken ilk iş soru kökünün doğru okunup sorunun doğru anlaşılmasıdır. Sorularda bezen seçeneklerden gitmek de doğru bir yol olabilir. Bilgilerden emin olduğunuz seçenekleri de eleyerek cevabı bulmanız mümkündür. Bununla birlikte eğer soru hakkında hiçbir bilginiz yoksa soruyu boş bırakmak daha doğru olacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ