Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim KYK başvuruları ne zaman başlıyor? 2016-2017 KYK yurt ve burs başvuruları!
        Kredi ve Yurtlar Kurumu

        Yükseköğrenime henüz yeni başlayacak olan üniversite öğrencileri olsun, ister ön lisans, ister lisans isterse de yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olsun, her üniversite öğrencisi, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sunmuş olduğu hizmetlerden yararlanabilmektedir.

        KYK BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

        Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavına giriş yaparak, ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanmış olan; hazırlık, birinci sınıf öğrencileri ile, ara sınıf ve yurt içi yurt dışı değişim programına katılan öğrencilerinin KYK başvuruları Ekim 2016 ile Kasım 2016 tarihlerinde KYK'nın resmi web sitesi (www.kyk.gov.tr) adresinden alınacaktır.

        BAŞVURULAR ARTIK ELEKTRONİK ORTAMDA

        KYK'nın resmi internet sitesinden yapılan duyuruya göre; Kredi ve Yurtlar Kurumu, öğrenim-katkı kredisi geri ödemeleri ile ilgili taleplerin alınmasında yaşanan gecikme ve aksaklıkları ortadan kaldırmak amacıyla öğrenim-katkı kredisi geri ödeme başvurularını manuel ortamdan elektronik ortama taşıdı.

        Kurumdan öğrenim-katkı kredisi almış olan öğrencilerden, daha önce yazılı müracaat ile alınan öğrenim-katkı kredisi erteleme talepleri bundan böyle e-devlet kapısı üzerinden elektronik ortamda yapılabilecek.

        Borç erteleme talebinde bulunmak isteyen öğrenciler, www.turkiye.gov.tr/kyk-geri-odemeerteleme-basvuru adresi üzerinden TC Kimlik Numarası ve e-devlet şifresi ile başvuru yapabilecek. Başvuru sonuçları da yine e-devlet kapısı üzerinden öğrenilebilecek.

        KİMLER BORÇ ERTELEME TALEBİNDE BULUNABİLİR?

        KYK’dan öğrenim-katkı kredisi hizmeti alan ve geri ödemesi başlamayan, geri ödemesi başladı ise taksitlerini düzenli ödeyen öğrencilerden;

        a) SGK’da kaydı bulunmayanların (işsiz olanlar) borçları, endeks (yurtiçi ÜFE) uygulanarak 1 yıllık erteleme yapılabiliyor. 1 yılın sonunda tekrar erteleme talebinde bulunulabiliyor.

        b) Ödeme dönemi askerlik dönemine rastlayanların borçları askerlik döneminin sonuna kadar endeks uygulanmadan ertelenebiliyor.

        c) Öğrenimlerini normal öğrenim süresi içerisinde tamamladıktan sonra ara vermeden lisansüstü öğrenimine devam eden öğrencilerin borçları, lisansüstü öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 (iki) yıl sonrasına endeks (yurtiçi ÜFE) uygulanarak ertelenebiliyor.

        YURTLARA KAYIT SIRASINDA İSTENEN BELGELER

        1- Önceliği olanlar için öncelik belgesi

        2- Son 6 ay içinde çekilmiş 4 adet vesikalık fotoğraf

        3- Ebeveyni %40 ve üzeri engelli olanların tam teşekküllü hastaneden alacakları rapor

        4- Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/dekontu(Yurttan temin edilecektir.)

        5- 18 yaşından küçükler için Aile İzin Onay Belgesi

        6- Aynı öğrenim döneminde yüksek öğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi(Kayıt tarihinden itibaren 1 ay içinde ibraz edilecektir.)

        YURT BAŞVURULARI DEĞERLENDİRİLMEYECEK ÖĞRENCİLER

        1- Örgün Eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmayan öğrenciler,

        2- Daha önce kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından “ Süresiz çıkarma cezası” alan öğrenciler,

        3- En az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışan veya sürekli geliri olan öğrenciler (Tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışan veya ücretli staj yapanlar hariç),

        4- Taksirli suçlar hariç, sabıka kaydı bulunan öğrenciler,

        5- Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olan öğrenciler,

        6- Ailesinin ikametgahı okulun bulunduğu büyükşehir belediye sınırları içerisinde bulunanlar (Ek tabloda öğrenci alımı yapılacağı belirtilen ilçeler hariç)

        KYK BURSU NEDİR?

        Yurt içinde ve dışında yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız verilen paradır.

        KYK ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

        Yurt içinde ve dışında yükseköğrenim gören Türk gençlerini maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yükseköğretim kurumlarının normal öğrenim süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

        Öğrenim kredisi borcu, öğrenciye normal öğrenim süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat (Yİ-ÜFE) Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ