Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kenan Evren yerine okula 15 Temmuz şehidinin adı verildi

        Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde bulunan ve 12 Eylül darbesinin baş mimarı olan Kenan Evren'in adını taşıyan ilk ve ortaokuluna, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nde, askerlerin helikopterle açtığı ateş sonucu şehit olan Diyarbakır Erganili Askeri Çoban'ın adı verildi.

        İsim değişikliği nedeniyle düzenlenen törene Ergani Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Cumhuriyet Başsavcısı Suphi Abikoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tolga Çemrek, İlçe Emniyet Müdürü Kerim Karaboğa, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Atabey, İlçe Müftüsü Abdurrakip Arslan, Şehit Askeri Çoban'ın yakınları ile siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

        'ÜLKENİN BİRLİĞİ İÇİN CANINI VERECEK KADAR CESARETLİYDİ'

        Şehit Askeri Çoban'ın yeğeni Abdullah Çoban, Askeri Çoban'ın ülkenin birliği ve beraberliği için canını verecek kadar cesaretli olduğunu belirterek, "Ancak bizler sıcak yataklarımızda yatarken, kimimiz televizyon karşısında darbe teşebbüsünü izlerken, o koca yürekli insan topun, tankın ve uçakların önünde durdu.

        Demokrasi için canını seve seve verecek kadar vatanını seven bir vatansever, eşit ve adil yaşamayı seven bir demokrat, birlik ve beraberlik için canını verecek kadar cesaretliydi. Doğru bildiklerinden üşenmezdi, ertelemezdi, asla vazgeçmezdi.

        İşte 15 Temmuz akşamı da bu bildiği doğrulardan vazgeçmediği için canını verecek kadar mertti. Bu okula adını vererek gelecek nesillere umut vaat eden çınar kadar derin ve büyüktür" dedi.

        'HALKIN DİRENİŞİ VE DİRİLİŞİ İŞGALİ ÖNLEDİ'

        Ergani Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz de, 15 Temmuz'un sadece bir darbe girişimi değil aynı zamanda işgal girişimi olduğunu hatırlatarak, "15 Temmuz şehidi Askeri Çoban'ın isminin bir darbecinin ismi olan bir okula veriliyor. 15 Temmuz gecesi Türkiye çok menfur bir saldırı ile karşı karşıyaydı. Hep söylediğimiz gibi bu sadece bir darbe girişimi değildi. Bir işgal girişimiydi. Ama bunun benzerleriyle maalesef bizim tarihimiz doluydu. Türkiye'de çokça darbe girişimi oldu. Çoğu da başarılı oldu. Biz bunu biliyoruz, tarihte de gördük. Ama tarihin görmediği bir şey vardı. Buna halkın direnişi, ayağa kalkıp isyan edilişiydi. İşte şehidimiz askeri Çoban'da o gün isyan eden darbecilere karşı bayrak açan, vatansever kahramanlarımızdan bir tanesiydi. Kendisini ve şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize Allah'tan şifalar diliyorum. Türk Milleti'nin demokrasiyle değil de kendi istedikleri kuklalarla yönetmeye alışmışlar. Ama artık buna bir son demenin vakti gelmişti. 15 Temmuz gecesi kimimiz televizyonlarda, haberlerde gördük, kimimiz yaşadığı semtlerde gördü o askeri araçları, tankımızı, topumuzu, helikopterimizi, uçağımızı bize namlusunu doğrultmuş şeklinde gördük. İçler acısı bir durum. Hepimizin ciğeri dağlandı. Ama bazıları daha fazla heyecanlıydı. Onlar bu gidişe dur demek durumundaydılar. Canı pahasına, bir ulus pahasına, belki evlatlarını, belki kendilerini feda etme pahasına sokaklara çıktılar. Alanları doldurdular. Tank kendi üstünde geçse bile en azından hedefe ulaşabilecek ve ülkenin milli iradesinin üzerinden bir güç tanınmayacak. Çok şükür öyle şehitlerimiz var" diye konuştu.

        DARBECİ EVREN ADI YERİNE DARBEYE KARŞI ÇIKAN ŞEHİDİN ADI

        12 Eylül 1980 yılında yaptığ darbeyle ülke yönetimini devralan Kenan Evren'in ismini taşıyan okula, 15 Temmuz Şehidi Askeri Çoban adının verilmesinin çok anlamlı olduğunu anlatan Kaymakam Gürbüz, "Çok şükür Ergani'de bir nişan olarak Askeri Çoban isimli vatandaşımızı şehit verdik. Ve bizde tabiî ki ona en güzel ismi, onun ismini en güzel şekilde yaşatacak bir okulu düşündük. O da ki maalesef 80'de başarılı olmuş bir darbenin ülkeyi taahakümü altına almış bir asker müsvetesinin ismi verilen Kenan Evren okulumuzun adını değiştirip Şehit Askeri Çoban İlkokulu ve Ortaokulu yaptık. Bu karar bizim teklifimizle olsa da Sayın Valimizin teşviki ve tasdiki önemliydi. Kendilerine de teşekkür ediyorum. İnşallah bu okulda okuyan ve yetişen çocuklarımız ilçemize, ilimize, ülkemize hayırlı, vatansever bayrağını, milletini, devletini seven İslam sancağı altındaki bütün devletlerin ortak payda da olduğu bir düşünce ile yetişirler, milletimize ve bütün dünyaya faydalı olurlar" şeklinde konuştu.

        'YENİ NESİL, MİLLİ İRADEYİ, VATAN VE DEMOKRASİYİ BİLEREK YETİŞECEK'

        Ergani İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Atabey ise yaptığı konuşmada, "Demokrasi şehidimizin anılarına sahip çıkmak, ismini yaşatmak ve unutulmamasını sağlamak için kaymakamımızın talimatları ve valilik oluru ile 12 Eylül askeri darbenin izlerini taşıyan Kenan Evren İlkokulu ve Orta Okulu isimleri, 15 Temmuz Şehidi Askeri Çoban İlkokulu ve Ortaokulu olarak değiştirildi. Ayrıca bu değişiklikle demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma ve korumak konusunda kahraman milletimizin gösterdiği direnişin yeni nesiller tarafından bilinmesi, bu olayı idrak etmeleri ve öğrencilerimizin bu milli kahramanlarımızı, demokrasiyi içselleştirmeleri konusunda kendilerine örnek almaları amaçlanmıştır. Vatan, Millet ve Demokrasi için kendini feda eden Şehidimizin adını taşıyan okulumuzda bilgi toplumunun gerektiği donanıma sahip, demokrasiyi özümsemiş, vatanını, milletini, bayrağını seven ve yücelten topluma yararlı bireyler yetiştirmek temel hedefimiz olacaktır" ifadelerini kullandı.

        Kaymakam Gürbüz, gözyaşlarına hakim olamayan 15 Temmuz Demokrasi şehidi Askeri Çoban'ın babası Mehmet Çoban'ı sık sık teselli ettiği gözlenirken, yapılan konuşmaların ardından 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren isminin bulunduğu tabela indirilerek, yerine 15 Temmuz Şehidi Asker Çoban'ın yazılı olduğu tabela asıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ