Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik FETÖ'de dijital veriler için 50 cihaz alınacak

        FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında, bugüne kadar 92 bin 607 kişi hakkında adli işlem yapıldı. Bunların 39 bin 378’i tutuklanırken, 31 bin 612’si hakkında da adli kontrol hükümleri uygulandı. Hakkında tutuklama kararı verilen 39 bin 378 kişi ile adli kontrolle salıverilen 31 bin 612 kişinin cep telefonu, bilgisayar gibi dijital verilerine el konuldu. Yani toplamda 70 bin 990 kişinin elektronik cihazları müsadere altına alındı.

        Bu isimler arasında darbe girişiminde aktif rol alan üst düzey komutanlar da bulunuyor. Ancak darbe girişiminin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen bu cihazların önemli bir kısmı incelenemedi. Bu materyalleri inceleyecek teknik imkânın sınırlı ve personelin yetersiz olması nedeniyle soruşturmaların ağır ilerlediği ifade edildi.

        Bazı davalar, dijital veriler tam olarak incelenemeden açılırken, ihraç edilmeyen ancak açıkta bulunan kamu görevlilerinin göreve iadesinde de gecikmeler yaşandı. Mevcut imkânlarla bu cihazların incelemelerinin tamamlanmasının 5 yıldan uzun süreceği kaydedildi.

        Bu sorunu çözmek için emniyetin dışarıdan hizmet alımı yapması kararı verilirken, önemli birkaç adım daha atıldı. Dijital verilenin çözümünü yapacak 50 civarı yeni cihaz (yüksek teknoloji ve yazılıma sahip bilgisayarlar) yurt dışından satın alınacak.

        Bu cihazların, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Emniyet Siber Şube Müdürlüğü’nde faaliyete alınmasının planlandığı öğrenildi. Ankara’da halihazırda bu cihazdan sadece 2 tane bulunduğu, günde 5-6 elektronik aygıtın çözümünün yapılabildiği kaydedildi. TİB ve Siber Şube’nin yanı sıra yeni kurulan Adli Tıp Kurumu Adli Bilişim İhtisas Dairesi’ne de bu tür cihazları inceleme yetkisi verildi. Buna göre daire; mahkemeler, hâkimlikler ve savcılıklar tarafından talep edilen bilişim ile ilgili konularda gerekli incelemeleri yapacak.

        FEVZİ ÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ