Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Dışişleri Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu: "Hedef, sınır ötesinde kamp oluşturmak"

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Halep’te yaşanan insanlık dramına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte Müftüoğlu’nun açıklamalarından satır başları...

        SALDIRIYA UĞRADI:

        Tahliye başlar başlamaz ilk konvoy silahlı saldırıya uğradı. Bu, üzüntü verici, endişe verici bir gelişme. Önceki sabah gerçekleşmesi gereken tahliyeler, maalesef sahadaki birtakım unsurların bunu engellemeleri sebebiyle gerçekleşmemişti. Halep’te işlenen insanlık suçuna Türkiye sessiz kalmadı, kalmayacak. Öncelikli olarak yaralı ve hastaların, sivillerin ve daha sonra da anlaşma çerçevesinde muhalif güçlerin ayrılmasına ilişkin anlaşmanın uygulanmasını destekliyoruz. Bu konudaki yoğun çalışmalarımızı en üst düzeyde sürdürüyoruz.

        ARZUMUZ VATANLARINDA KALMALARI:

        Tahliyede ilk hedef hastaların ve yaralıların bir an önce Türkiye’deki hastanelere nakledilmesi, ikinci hedef de sivillerin daha fazla zorluk çekmeden bir an önce oluşturulacak kamplarda barınmalarının sağlanmasıdır. Hedef, sınırın öte tarafında oluşturulacak kamplarda sivillerin barındırılmasının ilk etapta sağlanması. Olası bir göç hareketine karşı Kızılay ve AFAD hazırlıklarına devam ediyor. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Ama niyet, istek ve arzumuz, bu insanların kendi ülkelerinde, kendi vatanlarında kalması yönündedir.

        HEDEF EL BAB, SONRASI MENBİÇ:

        Geçtiğimiz hafta, Türk ve Amerikalı uzmanlar Menbiç’te yerinde tespit de yaptı. Tespit önümüzdeki günlerde raporlaşacak. Biz herhangi bir çatışma olasılığının olmayacağını, Türkiye’nin duruşu belli olduğu için buna imkân yaratacak bir ortamın olmaması gerektiği düşüncesindeyiz. El Bab, arkasından da Menbiç Türkiye’nin hedefidir. Kaynaklarımızdan YPG’lilerin Menbiç’i boşalttıklarının kesin olarak teyidini almadığımız müddetçe bu konuyu takip etmeyi sürdüreceğiz.

        İRAN’IN TALEPLERİ:

        (Halep’te 2 Şii köyünün boşaltılması talebi) Koşullara bağlamamak gerekir, her durumu ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Şu anda Halep’teki sivillerin tahliyesini değerlendiriyoruz.

        NETİCEYİ ENGELLİYOR:

        Ateşkesin yoğun diplomasi trafiğine rağmen başarıya ulaşamaması, ortamın çok kırılgan olması ve sahada birçok aktörün bulunması, ortamda değişik faktörlerin her gelişmeyi etkilemesinden kaynaklanıyor. Değişik görüş ve yaklaşımlar, bazı konularda netice alınmasını engelliyor. Şüphesiz Halep’te işlenen insanlık dramındaki en büyük sorumlu Esed rejimidir. Sosyal medyadan gelen mesajlarda, Türkiye bir kurtarıcı şeklinde görülüyor haklı olarak.

        ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ:

        Bakan Çavuşoğlu, önceki gün ve dün İranlı mevkidaşıyla görüştü. İran önemli bir aktör. Yalnız tahliye anlaşmasının, önceki gün Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından yeniden gündeme geldiği gerçeğini göz ardı etmememiz gerekiyor.

        ‘DÜNYA İÇİN UTANÇ VESİLESİ’

        AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise “Sürekli olarak ateşkes kararı alınıyor ama bozuluyor. Bu katliam dünya için utanç vesilesidir. Küresel barış anlamında, uluslararası hukukun kazanımları anlamında çok mesafe alındı ama bunlara rağmen gelinen noktada görüyoruz ki kazanımlar Halep’teki insanlar için yardıma dönüşmüyor. Halep için sesimizi daha çok yükseltmeliyiz. Halep için dünyanın ayağa kalkması lazım” dedi.

        Ankara / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ