Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Egemen Bağış, Barry Madlener ile yeniden karşı karşıya

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Divan Oteli'nde düzenlenen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 68. Toplantısında konuştu. Bağış, soru-cevap bölümünde daha önce tartıştığı Hollandalı milletvekili ile yeniden karşı karşıya geldi.

        Bağış konuşmasında Avrupa halklarının ortak çıkarlarının temsil edildiği en önemli platformlardan biri olan Karma Parlamento Komisyonunun, Avrupa kültürlerinin ortak geçmişini temsil eden İstanbul'da bir araya gelmesini çok anlamlı bulduğunu belirtti.

        Türkiye'nin üyeliğinin her fırsatta tartışma konusu yapıldığı, Türkiye üzerinden propagandaların yürütüldüğü Avrupa'nın, İstanbul'dan anlamlı mesajlar alması gerektiğini dile getiren Bağış, İstanbul'un vereceği mesajların en doğru şekilde okunması gerektiğini ifade etti.

        Türkiye olarak, AB'nin yaşadığı sorunları da sahiplenme ve bu sorunların çözümüne katkı sağlama gibi bir iradeyi her zaman paylaştıklarını dile getiren Bağış, ''Ne yazık ki Türkiye'nin AB üyelik sürecine sahip çıkma noktasındaki kararlılığının karşılığını AB'den istediğimiz ölçüde göremiyoruz. Demokrasi ve özgürlükler konusunda tutarlı olmasını beklediğimiz AB, bugün adil yaklaşımlardan uzaklaşma konusunda bir tutarlılık içerisine girmiştir'' dedi.

        AB'NİN VİZYONU TÜRKİYE'NİN GERİSİNDE

        Bağış, ''Bulunduğumuz noktada AB'nin gelecek vizyonunun, Türkiye'nin gelecek tasavvurunun çok daha gerisinde kaldığına maalesef şahit oluyoruz. Birliğin kuruluş felsefesinin her geçen gün daha da aşındırıldığını yine üzülerek izliyoruz. Türkiye maalesef bugün birçok alanda AB üyesi birçok ülkeden dahi ileri noktada olmasına rağmen, tarihte hiçbir ülkeye uygulanmayan bir çifte standartla karşı karşıyadır. Bütün bu çifte standartlara rağmen, biz milletimize daha aydınlık bir gelecek sunmak için AB müktesebatına uyum çalışmalarımızı sürdürüyor, reformları kararlılıkla hayata geçiriyoruz'' diye konuştu.

        BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

        Bağış, ''Daha birkaç ay önce Türk milletinin yüzde 50 oyunu alan ve 9 yıl boyunca tarihte görülmemiş bir reform sürecine imza atan AK Parti Hükümetinin basın özgürlüğüne aykırı tutum ve davranışlar içine girebileceğini düşünmek haksızlıktır, tutarsızlıktır. Türkiye'de basın özgürlüğünün tehdit altında olduğu düşüncesi, açık söylüyorum, bugün Türkiye içinde vesayetçi sistemin kalıntılarının yürüttüğü bir manipülasyondur'' dedi.

        AVRUPA İLE VİZE KONUSU

        Müzakerelere başlamayan ülkelerin AB üyesi ülkelere vizesiz gidip geldikleri bir dönemde, Rusya'nın, Gürcistan'ın, Moldova'nın vize muafiyet müzakerelerine başladıkları bir dönemde Türk halkına halen vize uygulanmasının artık kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayan Bağış, ''Türk halkının bu vize çilesinin bitebilmesi noktasında Avrupa Parlamentosundan güçlü sinyaller gelmesi için sizden komisyona ve üye ülkelere AP bireyleri olarak bu vize saçmalığına son verilmesi amacıyla güçlü çağrılarda bulunmanızı rica ediyorum. Çünkü Türkiye'nin bugün geldiği bu noktada vize uygulamasını hak etmediği çok açık ve net ortadadır'' diye konuştu.

        MADLENER İLE YENİ TARTIŞMA

        Düzenlenen soru-cevap oturumunda, Bağış ile daha önceki Karma Parlamento Toplantıları’nda karikatür tartışması yaşadığı Hollandalı milletvekili Barry Madlener arasında yine ufak bir tartışma oldu.

        Madlener’in İslam’da dini eleştirmenin yasak olmasıyla ilgili yorumları üzerine Bağış, “Sayın Madlener, siz artık benim için bir sınav oldunuz. Her toplantıda yeni bir macera yaşıyoruz. Daha önceki toplantılardan birinde size Mevlana’yı öğretmiştim. Bugünkü yorumlarınıza da İmam Gazali’yi öğreterek cevap vermek istiyorum. İmam Gazali’nin bir sözü vardır, ‘Cahillerle tartışmayın ben hiç kazanamadım’ diye. Bu ders bugünlük size yeter” dedi.

        Barry Madlener, Karma Parlamento Komisyonu toplantısında "Allah yok, din yalan" diyen karikatürü Egemen Bağış'a hediye etmek isteyince tartışma yaşanmıştı...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ