Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Telefonlara sel mesajı, Felaketler telefona mesaj olarak gelecek

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''GPRS operatörü vasıtasıyla, bölgedeki baz istasyonlarına, oradan da vatandaşların cep telefonlarına yönlendirilecek bir sistem kuruyoruz. Bu sistemle, vatandaş hangi saatte sel baskını var bilecek, ona göre tedbirini alacak'' dedi.

        Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ağrı'ya gelen Eroğlu, Vali Ali Yerlikaya'yı makamında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

        Eroğlu, Valilik salonunda düzenlenen ''İl Koordinasyon Toplantısı''nda, hükümet olarak Ağrı'ya büyük önem verdiklerini belirterek, yapımı durdurulan Yazıcı Barajı'ndaki problemleri çözerek, kısa sürede yapımını bitirdiklerini söyledi.

        Sulama tesislerinin yapımına başladıklarını belirten Eroğlu, ''Daha sonra Başbakanımız dedi ki 'Ağrı'nın suyu ne olacak Veysel Hoca?' Ben de dedim ki 'bize ait değil' Sayın Başbakanım. O da dedi ki 'öyle bir şey yok, gerekirse kanun değiştir.' Yani bir nevi Ağrı için kanunu değiştirdik. Yani bazı kriterler vardı, büyük şehirler için. Biz Ağrı'ya yıldırım hızıyla bir tane içme suyu tesisi kurduk'' diye konuştu.

        Ağrı'ya ilk defa otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurduklarını vurgulayan Eroğlu, ''Biz Ağrı'da ilk defa 3 tane otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurduk. Ama yeterli görmedik. Şimdi Eleşkirt ve Patnos ilçesine de birer tane otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurulacak. Böylece bir su taşkınında vatandaşların haberi olacak'' diye konuştu.

        Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:

        ''Şimdi burada örnek bir çalışma daha başlatacağız. Sadece Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz ve bölge müdürlüğümüz, büyük bir taşkın, kuvvetli yağışlı havada, bütün valiliklere, belediyelere ikaz gönderilecek ve kırmızı alarm verilecek. Ama bu konuda valimizin bütün vatandaşa ulaşması mümkün değil. Biz burada GPRS operatörü vasıtasıyla, o bölgedeki baz istasyonlarına yönlendirecek şekilde ve oradan vatandaşların cep telefonlarına yönlendirilecek bir sistem kuruyoruz. Bu sistemi ilk defa burada başlatacağız. Onunla ilgili talimatı verdik. Bu da orijinal bir şey olacak.

        Yani vatandaş bakacak mesaja, falan saatte sel baskını var, ona göre tedbirini alacak. Bodrumu varsa boşaltacak. Dere kenarında ise akrabasının evine gidecek. Hayvanları varsa onları yukarı kısma çekecek. Bu sistemle dağdaki çobanın dahi bun konulardan haberi olacak.''

        Ağrı'ya geçen yıl 2 milyar 410 milyon 311 bin lira gönderdiklerini ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

        ''Ağrı diğer illere göre daha fazla yatırım alıyor. Yazıcı Barajı'nı bitirdik. İçme suyu arıtma tesisini kurduk. Ayrıca, burada 18 adet dere ıslah yatağı yaptık. Bu dereler olmasaydı burada çok büyük felaket olurdu. İyi ki yapmışız. Ağrı il merkezi, 3 ilçe, 4 belde, 9 köy, bin 300 dekar arazi, bu sayede yaptığımız ıslahla kurtulmuş. Onun müjdesini veriyorum. Devam eden inşaatlarımız var. Yatırımlarımız devam ediyor.''

        ''Ağrı'ya bal ormanı kurulacak''

        Ağrı ve Erzurum'un orman varlığı bakımından fakir olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle dedi:

        ''2003'ten 2011'e kadar 28 bin 130 dekar arazide çalışma yapılmış. Bir milyon 210 adet fidan toprakla buluşturulmuş. Ama yeterli değil. Bu yıl 12 bin dekar arazide çalışma yapılacak. Hatta bunu daha da arttıracağız. Bura da bal açısından çok çeşitli bitkiler var. İl alanını bal ormanı olarak ayıralım, zaten bitkiler var. O bitkileri heba etmeyelim. Bunu da üniversitemizle başaracağız. Biz istiyoruz ki üniversitemizle beraber çalışalım. Ağaçlandırma ve bal ormanıyla ilgili Ağrı'da ciddi bir çalışma yapmamız gerekir.''

        Konuşmasının ardından, Valilik bahçesine fidan diken Eroğlu, AK Parti Ağrı İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek, burada partililerle biraraya geldi.

        Bakan Eroğlu, daha sonra, Ardahan'a gitti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ