Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İstanbul'un bir çok ilçesinde son 3 ayda yaşanan farklı ATM dolandırıcılığı üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri soruşturma başlatıldı. Mağdurlar polise, "Bankamatikten para çekmek istedim.

        Mustafa ŞEKEROĞLU/AHT

        ATM'nin güvenlik kamerası 2 zanlının dolandırıcılık sistemini gözler önüne serdi.

        İstanbul'un bir çok ilçesinde son 3 ayda yaşanan farklı ATM dolandırıcılığı üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri soruşturma başlatıldı. Mağdurlar polise, "Bankamatikten para çekmek istedim. Ama yapılan işlemde bankamatikten para çekilmiş gibi gözüktü. Ancak para çıkış kısmından paramı alamadım. Ben de bankamatikten kaynaklanan bir arıza olduğunu sanarak, müşteri hizmetlerini aradım. Sonradan bankamatiğin para verdiğini ancak bazı dolandırıcıların çıkış bölümüne koydukları düzenek sayesinde paramı alamadığımı öğrendim"dedi.

        Mağdurların işlem yaptığı ATM'lerin güvenlik kamera görüntüleri incelemeye alındı. Yapılan incelemede bir mağdurun, ATM'ye gelmeden kısa bir süre önce 2 kişinin ATM'nin para çıkış yerine düzenek yerleştirdikleri görüldü. Yine görüntülerde para çekmek isteyen mağdurun parasını alamadığı tespit edildi. Görüntülere göre, ATM'den para çekilmiş gibi fişi alan mağdur cep telefonu ile müşteri hizmetlerini arıyor. Yanına bir kadın 2 mağdur daha gelerek, ATM'den paralarını çekemediklerini söylüyor. Mağdurlar bir süre sonra ATM'nin yanından ayrılıyor.2 şüpheli gelip, para çıkış yerine kurdukları düzeneği çıkartıp,sıkışan paraları alıyor.

        Onlarca kişiyi dolandırmışlar

        Polis kısa sürede dolandırıcıların Olgun Ç.(37) ve Bülent Ş.(40) olduğunu tespit etti. Şüphelilerin fotoğrafları tüm banka şubelerine gönderildi ve bu kişilere dikkat edilmesi ile görüldüğünde polise haber verilmesi istendi.

        Suç üstü yakalandılar

        Olayla ilgili soruşturma devam ederken, Beylikdüzü'nde bir banka şubesinden polis arandı. Banka görevlisi "Verilen fotoğraflara benzeyen şüpheli 2 kişi ATM civarında geziniyor"dedi. Bunun üzerine polis en yakın ekibi verilen adrese yönlendirdi. 3 aydır aranan Olgun Ç. ve Bülent Ş. yakalandı. Üzerlerinde yapılan aramalarda, ATM'nin para çıkışı bölümünde kullandıkları tuzak düzenek de ele geçirildi.

        200 şikayet var

        Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilen 2 dolandırıcı suçlamaları kabul etmedi. İstanbul'da aynı yöntemle 200 kişinin dolandırıldığı belirlendi. Yapılan soruşturmada Olgun Ç. ve Bülent Ş.'nin şu ana kadar 83 olayın faili oldu tespit edildi.

        Düzenek tuzak nasıl kuruluyor?

        Soruşturmada zanlıların ATM dolandırıcılığı yöntemi de ortaya çıkarıldı. Dolandırıcıların yöntemi ise şöyle uygulanıyor; Zanlılar ATM'lerin para çıkışı bölümüne uygun,dikkat çekmeyecek bir düzenek hazırlıyor. Ve bu düzeneği ATM'nin para çıkışı bölümünün iç kısmına yapıştırılacak şekilde yerleştiriyor. ATM'ye gelen vatandaş, çekmeye çalıştığı para,para çıkışındaki iç bölümde yapıştırılan o düzeneğe gelerek dışarı çıkmıyor gözüküyor. ATM müşteriye parayı ödemiş gözüküyor.Para çıkışı bölümünü kontrol etmeyen vatandaş, ATM'nin arıza verdiğini düşünerek, müşteri hizmetlerini arıyor yada ayrılıyor. Mağdur vatandaş ayrıldıkdan sonra 2 dolandırıcı para çekiyormuş gibi ATM'ye gelerek,para çıkışı bölümüne koydukları düzeneğini çıkartıyorlar.Düzenek dışarı çıktığında,az önce para çeken ancak alamayan vatandaşın sıkışmış parası dışarı çıkıyor. Ve dolandırıcı parayı alarak hızla olay yerinden gidiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ