Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Kaçırılan kamu görevlileri serbest bırakıldı!

        HABERTURK.COM - AJANSLAR

        PKK’nın elindeki biri kaymakam sekiz kamu görevlisi BDP milletvekilleri ile İHD ve Mazlum-Der temsilcilerine, Kuzey Irak'ın Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklığındaki Amediye İlçesi yakınlarındaki Zap bölgesinde teslim edilecekti. Ancak son anda ilginç bir gelişme yaşandı. Teslim alacak heyet buluşma noktasına 100 metre kala geri döndü. 1 saat sonra kriz aşıldı. Teslim alacak heyet ile PKK'lılar bir araya geldi, durum değerlendirmesi yapıldı. Saat 11.00'de kamu görevlileri heyete teslim edildi.Serbest bırakılankamugörevlileri, Habur Sınır Kapısı'nın karşısındaki Irak Halil İbrahim Sınır Kapısı'na ulaştı ve 13:45 civarında Türkiye'ye giriş yaptı.

        PKK’nın aylardır elinde tuttuğu 6’sı asker 8 kamu görevlisi kendilerini almak için Kuzey Irak’a giden heyetle birlikte Habur Sınır Kapısı’na geldi. Aileler ile evlatlarının bir araya gelmesi duygusal anların yaşanmasına neden oldu.Serbest bırakılan kamu görevlilerinden Uzman Çavuş Zihni Koç, annesinin öldüğünü 1.5 yıl sonra öğrendi.

        İŞTE REHİNELERİN AİLELERİYLE KAVUŞMA ANI:

        "BİR OĞLUM HALEN DAĞDA"

        Öte yandan rehinelerin teslim alındıktan sonra aileleriyle birlikte helikopterle Mardin'e götürüleceği bilgisi üzerine burada bir süre bekleyen er Reşat Çeçan'ın yakınları, Çeçan'ın Şanlıurfa'ya götürüleceğini öğrenince memleketlerine hareket etti. Amca İsmail Çeçan, yeğeninin bırakılması ile çok mutlu olduklarını belirterek, "Ancak Reşat'ın kardeşi Osman 2 yıl önce dayısının oğlu Eyüp ile birlikte PKK'ya katılmıştı. Bir canımızı aldık, diğer canımız halen orada. Onların da sağ salim evlerine dönmesini, bölgeye ve Türkiye'ye barış ve huzur gelmesini bekliyoruz" dedi. Habur'da beklerken basın mensuplarına konuşan baba Cemal Çeçan da "Mutluyum, ama bir o kadar da üzgünüm. Çünkü bir oğlum halen dağda" dedi.

        MARDİN'DE HEYECANLI BEKLEYİŞ

        PKK'nın elindeki 8 rehineden biri olan Şanlıurfalı asker Reşat Çecen'in dayısı ve halaları, kaçırılan yeğenlerini karşılamak için Mardin Havaalanı'na geldi. Kaçırılan askerin halası Aliye Çecen, çok mutlu olduğunu ifade ederek, artık barış olması çağrısında bulundu.

        Dayı Abdulkadir Çecen de terörün son bulmasını istediklerini anlatarak, "30 yıldır akan kan artık dursun." dedi. Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yapan rehinelerin, helikopter ile memleketlerine gönderilmek üzere bir havaalanına doğru havalandığı belirtiliyor. Ancak rehinelerin hangi havaalanına götürüleceği açıklanmadı.

        "8 KAMU GÖREVLİSİNİN SAĞLIK DURUMU İYİ"

        BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, 8 kamu görevlisinin sağlık durumlarının gayet iyi olduğunu söyledi.

        PKK'nın elinde bulunan 8 kamu görevlisini almak üzere Kuzey Irak'a giden heyette bulunan Zenderlioğlu, "Heyetle birlikte 8 kamu görevlisini teslim aldık. Sekiziyle de bire bir görüştüm, tutsak kaldıkları süre zarfında herhangi bir kötü muameleye maruz kalmadıklarını belirttiler. Sağlık durumları da gayet iyi durumda. Biri kaymakam, biri polis 8 kamu görevlisi şu an yanımızda Türkiye'ye doğru geliyoruz. Yaklaşık 2 saat sonra Habur Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapacağımızı düşünüyorum. Görüşmelerde herhangi bir sıkıntı olmadı. Her şey yolunda gitti. Örgüt barışın ilk adımı olarak elindeki kamu görevlilerini serbest bıraktı. Örgütün elinde herhangi bir tutsak kalmadı. Umuyoruz ki ilk adımın başlangıcı barış noktalanır." dedi.

        Serbest bırakılan kamu görevlileri, Habur Sınır Kapısı'nın karşısındaki Irak Halil İbrahim Sınır Kapısı'na ulaştı ve 13:45 civarında Türkiye'ye giriş yaptı.

        "DEVLETİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

        Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaklaşık 2 yıl önce teröristlerce kaçırılan ve bugün yurda dönen Astsubay Başçavuş Abdullah Söpçeler'in, annesi Hazel Söpçeler ''Bugünümüze şükürler olsun. Devletimize teşekkür ediyorum'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ