Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa "TBMM sınır dışına çekilme ile ilgili yasal düzenleme yapmaz"

        AKParti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili verilen sürenin 31 Mart Pazar günü dolacağını belirterek, ''Sonraki süreçte eğer onlar samimi şekilde, iyi niyetle, çok kısa bir zamandabitirecekleri şeklinde bir beyan vermedikleri takdirde bizanayasa değişiklik teklifimizi veririz'' dedi.

        Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elitaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eyalet sistemiyle ilgili değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine, Başbakan'ın, ''şu anda Türkiye bu konuya hazır değil, 2023'te ancak tartışılabilir'' dediğini ifade etti.

        ''Biz hiçbir zaman tartışmadan kaçmamalıyız, her şeyi tartışabilmeliyiz'' diyen Elitaş, milletin kanaatinin yönü doğrultusunda sonuca ulaşılması gerektiğini kaydetti. Elitaş, ''Şu anda eyalet sistemiyleilgili herhangi bir düşünce ve çalışmanın olmadığını ifade ediyoruz. Ama her fikrin Türkiye'de tartışılmasının artık bölünmeyle, satmayla, farklı bir şekilde değerlendirmeyle alakasının olmaması, insanların zihinsel devrim yapmaları gerektiğinin ifadesidir'' diye konuştu.

        Bu konuda muhalefetin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Elitaş, ''Ufukları bir metreden öteye gitmeyen muhalefet 2023'ten sonrasını nasıl değerlendirebilir, onu da milletimiz takdir eder''dedi.

        ''Terör örgütü üyelerinin sınır dışına çıkması esnasında bir yasal düzenleme gündeme gelebilir mi?'' sorusuna Elitaş, şu yanıtı verdi:

        ''TBMM bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapmaz, yapamaz. Onu ifade edenler ne anlama geldiğini herhaldebilmiyorlar ama hükümet bu konuyu üstlenmiştir. Hükümet, Başbakan bu konuda güvenceyi vermiştir. Biz hükümet olarak onların, silahlı örgütlerin sınır dışına çıkmalarınıgaranti ediyoruz demiştir. Bütün amacımız milletin huzuru, refahı ve rahatlığıdır.''

        Bu konuda hukuki düzenleme olmasının imkanı bulunmadığına dikkati çeken Elitaş, ''Terör örgütünün mensuplarının, 'ülkemizi terk edin' şeklindeki çağrımıza verecekleri cevap, nasıl gideceklerseo şekilde gidecekler. Ülkenin dışına çıkacaklar. BunuTBMM'de yasal olarak düzenlemek mümkün değil. Şartları mümkün değil'' dedi.

        ''Bu sürecin tıkanmasına neden olur mu?'' sorusuna ise Elitaş, ''Biz terör örgütüne, 'Türkiye içerisinde terör faaliyetleriniyapmanıza müsaade etmeyiz. Bununla ilgili şiddetli mücadelemize devam ederiz. Türkiye'yi terk ettiğin takdirde buna da müsaade ederiz' diyoruz. Olayın özü budur''yanıtını verdi.

        YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

        Elitaş, yeni anayasa için Uzlaşma Komisyonu'na öngörülen sürenin 2 gün sonra biteceğinin anımsatılması üzerine, sürenin 31 Aralık 2012'de bittiğini, ancak daha sonra sürenin 31 Mart 2013 tarihine kadar uzatıldığını anımsatarak, ''Bu süreç içerisinde eğer partiler milletin verdiği talimata uygun bir şekilde anayasa yapmak istiyorlarsa bunu en kısa zamanda bitirirler. Aksi halde biz kendi anayasa teklifimizi Anayasa Komisyonu'na veririz''şeklinde konuştu.

        Başbakan'ın, ''Biz kendi hazırladığımız taslağı sunarız'' sözlerinin hatırlatılarak, ''Nisan da böyle bir şey bekleyelim mi?'' sorusu üzerine Elitaş, şunları kaydetti:

        ''Bunu komisyon üyesi arkadaşlarımızla irtibatlandıktan sonra söylememiz lazım. Uzlaşma Komisyonu'nda iki genel başkan yardımcımız bir de adalet komisyonu başkanı var. O arkadaşların fikrini aldıktan, diğer siyasi parti gruplarının samimiyetleriyle ilgili değerlendirme yaptıktan sonra bakılır.31 Mart Pazar günü verdiğimiz süre doluyor. Sonraki süreçte eğer onlar samimi şekilde, iyi niyetle çok kısa bir zamanda bitirecekleri şeklinde bir beyan vermedikleri takdirde biz anayasa değişiklik teklifimizi veririz.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ