Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Apartmana 750 metre mesafede kedi ve köpek beslemekten men edildi

        Sakarya'da, dairesinde kedi besleyen ve sokak hayvanlarına yemek veren yaşlı kadın, apartman yönetiminin açtığı davada, balkonunda ve apartmana 750 metre mesafede kedi ve köpek beslemekten men edildi. Mahkeme, evdeki iki kedinin beslenmesine izin verdi.

        Adapazarı ilçesi Tığcılar Mahallesi Kesçi Sokak'taki Sümbül Apartmanı'nda yaşayan Emel Çatır, evde ve apartmanın çevresinde kedi ve köpek beslediği gerekçesiyle apartman yönetimi tarafından mahkemeye verildi. Apartman yönetimi, Sakarya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davada, Çatır'ın evde beslediği birden fazla kedi ve köpeğin apartman ortak alanında duyulacak şekilde koku ve ses oluşturduğunu öne sürdü.

        Apartman dışında, apartman alanında ve çevresinde kontrolsüz olarak hayvanları besleyen Çatır'ın çevre kirliliğine ve rahatsızlığa sebebiyet verdiğini ileri süren apartman yönetimi, Çatır'ın uyarılara rağmen hayvan beslemekten vazgeçmediğini iddia etti. Yönetim, Çatır'ın dairesinde bulunan çevreyi ve sağlığı tehdit edici koku ve sesin engellenmesi için evde bulunan hayvanların uzaklaştırılmasını istedi.

        Çatır'ın avukatı Erhan Dursun ise söz konusu dairenin müvekkiline ait olmadığını belirterek, açılan davanın husumet yönünden reddi gerektiğini savundu. Dairenin, müvekkilinin kızına ait olduğunu kaydeden Dursun, "Bu daire kızı tarafından kullanılmaktadır. Müvekkilim zaman zaman kızının yanında kalmaktadır. Davaya konu olan evcil hayvanlar da müvekkilimin kızına ait kimlikli hayvanlardır. Hayvanların belediye kayıtları da mevcuttur. Davanın reddini talep ediyoruz." dedi.

        Davayı karara bağlayan mahkeme, şikayet edilen dairede, dairenin balkonunun altında ve yanında bulunan boş arsada kedi ve köpeklere yemek pişirilerek balkondan atılması, boş arsaya bırakılarak beslenip bakılmasının ses, gürültü ve benzer olgulara katlanma ve hoşgörü sınırını aşan bir durum olduğunu belirtti.

        Hayvanların beslenmesinin apartman ve çevresine hayvan pisliği, beslenmeden kalan artıkların kokular yaydığı, kedi ve köpeklerin alışkanlık suretiyle bölgede toplanmasına neden olduğunu kaydeden mahkeme, bu durumun apartman sakinlerinin sağlığını ve çevreyi tehdit edecek nitelikte olduğunu ifade etti.

        Mahkeme, çevreyi ve sağlığı tehdit edici koku, gürültü ve pisliğin engellenmesi için Çatır'ın evde beslediği iki kedi dışında, balkonunda ve apartman çevresinde kedi ve köpek beslemesine yasak getirdi. Çatır, apartmana 750 metre mesafede kedi ve köpek beslemekten men edildi. Öte yandan, duruşmanın tutanağına sehven, "evlenmesine izin verilen iki adet kedinin" ifadesinin yazılması dikkat çekti.

        Mahkemenin kararını değerlendiren Emel Çatır, karara şaşırdığını belirterek, şunları kaydetti: "Şaşırdım. Böyle bir karar, evden kocayı üç metre öteye kaçırır gibi bir şey. Gereksiz bir karar bu. Temyize gideceğiz. Müthiş hayvan sevgisi ve merhameti var bizde. Hayvan severiz biz. Sokak kedileri aç kalmasın diye bir yığın masraf yapıyorum. Ben yemiyorum onlara masraf yapıp yediriyorum. Maddi olarak da sarsılıyorum ama feda olsun. Evde iki kedim var. Dışarıda da var. Benim değil. Geliyorlar yemek veriyorum gidiyorlar. Bana mesafe vermiş. Ben beslemezsem başkaları besleyecek. Hayvan beslenir sokakta. Aç mı ölsünler. Şaşırdım. Aç bırakamayız. Ben cezalıyım, cezalı olmayan kızım bakacak. Başka merhametliler yapar. Ben yaparım onlar verir."

        Çatır'ın kızı İren Alemdar da mahkeme kararına şaşırdığını dile getirerek, "Sonuçta sokak hayvanlarını beslemek vatandaşlık görevi. Tamamen Allah'ın bize vermiş olduğu merhametten kaynaklanan hareket bizim yaptığımız. Suç değil. Kötü bir şey yapmıyoruz. Keşke herkes yapabilse. Bizim kadar duyarlı olabilse. Şaşkınlıkla karşılıyorum mahkemenin kararını. Umarım temyizden sonra düzelecektir." diye konuştu.

        Annesinin hayvanlara bakmaktan men edilmesi nedeniyle kedileri kendisinin besleyeceğini söyleyen Alemdar, şunları ifade etit: "Sokak hayvanlarına ben bakacağım, annem cezalı. Annem zamanını yurt dışında kardeşimin yanında geçiriyor. İki kedimiz rahatsız etti komşularımızı. Onlardan da vazgeçemeyiz, mümkün değil. Evdeki kedilerimize bakabilme izni vermişler. Olan, sokak hayvanlarına oldu. İnsanların yüreğine merhamet diliyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ