Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP'li Mehmet Şandır: Paket PKK'nın talebi

        MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokrasi paketinin ardından Habertürk TV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı.

        Paketin PKK'nın tehditleri ile hazırlandığını öne süren Şandır, şöyle konuştu:

        "Bu paket PKK'nın tehditleri, şantajları, üzerine hazırlanmış bir paket. Daha bundan 1.5 ay önce Sayın Başbakan, 'Ana dilde eğitim yok, özel okullarda da yok. Biz ülkemizi bölecek adımları atamayız' diyor. Şimdi ne oldu da böyle bir paket hazırlandı? PKK'nın tehditleri sonucu hatta müzakerelerde varılan mutabakatlarda yapılması istenenler olarak hazırlandı. Türkiye'ye sınıf atlatacağız yalanıyla sunuluyor. PKK'ya verilen bir niyettir. PKK'lı teröristlerin tetikten ellerini çekmeleri karşılığında verilen bir rüşvettir. Çeşitli PKK sözcülerinin dile getiridği konuları içermektedir. Ana dilde eğitim bir egemenlik talebidir. Dolayısıyla biz bu paketi masum görmüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti için ciddi bir tehdit olarak görüyoruz.

        Sayın Başbakan'ın bu paketi sunarken ortaya koyduğu referansları ciddiyetle ele almak lazım. Şehitlerimizin vasiyeti olarak bu paketi sunmasını şiddetle kınıyorum. PKK'nın talepleri doğrultusunda böyle bir paket hazırlamak ve şehitlerin vasiyeti diye sunmak ancak Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı bir iştir. MHP olarak biz bu paketin milletimizin geleceği için yaratacağı tehditleri anlatacağız. Bu paket PKK'ya bir ateşkes çağrısıdır. Bu toplumun kimliğini siz ortadan kaldırırsanız bu toplumu nasıl birlikte yaşatacaksınız?"

        HAMZAÇEBİ: 'DEMOKRATİKLEŞME' İSMİNİ HAK ETMİYOR

        CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de paketi, "Çok zayıf, çok güçsüz ve demokratikleşme ismini hak etmeyen bir paket" olarak nitelendirdi. Hamzaçebi, 11 yıldır iktidarda olan partinin, 11 yıllık beklenti sonucunda hazırladığı paketi, demokratikleşme paketi olarak sunduğunu söyledi.

        Hamzaçebi, demokratikleşme paketi olarak sunulan bu paketin, 11 yıllık tecrübeyi, birikimi, ülkenin ve toplumun ihtiyaçlarını kesinlikle karşılamadığını ifade etti.

        CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, daha sonra konuya ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapacağını sözlerine ekledi.

        KIŞANAK: BEKLENTİLERE YANIT VERMİYOR

        BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, demokratikleşme paketiyle ilgili açıklama yaptı.

        Paketi “malumun ilamı” olarak nitelendiren Kışanak, “Demokratikleşme paketinin beklentilerin hiçbirine yanıt vermediğini açıkça belirtiyoruz. Türkiye’nin demokratikleşme ihtiyacına yanıt veren bir paket değildir. Sorun çözen, yurttaşını olduğu gibi kabul eden bir paket değildir” diye konuştu.

        Paketin sorunları çözme kapasitesi olmadığını savunan Gültan Kışanak, “Çözüm sürecindeki tıkanıklığa bir çare olmayacaktır” şeklinde konuştu.

        Seçim barajıyla ilgili öneri için “vehamet” kelimesini kullanan Kışanak, “Kabul edilmesi mümkün değildir. Darbe yasasına karşıysanız, yüzde 10 barajını kaldırmalısınız” dedi.

        BDP Eşbaşkanı Kışanak, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimi öngören düzenlemeyi yeterli bulmadıklarını da ifade etti.

        Kışanak, “x, w, q” harflerinin kullanılmasının önünü açan düzenlemeye ilişkin “Alfabede düzenleme yapılması lazım” dedi.

        Kışanak, ilkokullarda andımızın kaldırılması ve eşbaşkanlık sistemi getirilmesini olumlu bulduklarını da “Başbakan Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Hakların mücadeleyle alınacağını bir kez daha görmüş olduk” sözleriyle dile getirdi.

        AHMET TÜRK: "BEKLENTİLERİ KARŞILAMAZ"

        Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı ve Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'Demokratikleşme paketi' ile ilgili yaptığı açıklamada, "Aylardan beri kamuoyunun beklediği paket açıklandı. Bu paket Kürt sorunu ve çözüme katkı sunacak paket olmaktan uzak" dedi.

        PAKET 'TWEET'LERİ

        Siyasiler, pakete ilişkin Twitter'da ilk değerlendirmelerini yaptı.

        AB Bakanı Egemen Bağış: Demokrasimiz ve AB sürecimiz için önemli bir eşik aşılmış, Türkiye ayağındaki prangalardan kurtulmak için yeni bir milada kapı aralamıştır.

        CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: İleri demokrasiye geçmemiş miydik. Bu ilerinin ilerisi demokrasi mi olacak. Klavyeye özgürlük dedi ama twitter hala bela!

        CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba: Demokrasimiz yine paketlendi ve rafa kaldırıldı. Herkese hayırlı olsun.

        BDP Van Milletvekili Özdal Üçer: Kürtlere özgürlük yerine klavyelere özgürlük çıktı paketten acaba klavyelere özerklik hakkı da verilecek mi? Erdoğan paket için halkın mastika oynamasını bekliyor. Eskiden Kürtçe konuşunca para ödeniyordu paketten sonra da para ödedikçe Kürtçe konuşulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ