Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Diyarbakırlı Meryem 14'ünde 4 koyuna satıldı gelin oldu

        Esra SERİM \ ANKARA

        Meryem A., 14 yaşında 4 koyun parası karşılığı 1000 liraya evlendirildiği günden beri dram üstüne dram yaşıyor. Meryem evlendirildiği gün kayınvalidesi, "Seni istemiyoruz" diyerek sokağa atınca kömürlükte yaşamaya başladı. İlk bebeğini 15 yaşında kucağına aldı. 17 yaşında dünyaya getirdiği ikinci çocuğu duvardan düşerek öldü. Son olarak ilk çocuğunun lösemi olduğunu öğrendi.

        'HAYVAN OTLATTIMDÖNDÜĞÜMDE NİŞANLIYDIM'

        Diyarbakırlı Meryem'in hikayesi Lösemili Çocuklar Vakfı'nın (LÖSEV) ona el uzatmasıyla ortaya çıktı. Çocuğunun tedavisi için Ankara'ya gelen Meryem yaşadıklarını Habertürk'e şöyle anlattı: "O gün hayvan otlatmaya gitmiştim. Döndüğümde nişanlandığımı öğrendim. Eşim İstanbul'dan ablamın komşusuna misafirliğe gelmiş; beni görmüş beğenmiş. Ben her şeyden habersiz inekleri otlatmaya gitmiştim geldiğimde nişanlıydım. İşitme engelli benden 10 yaş büyük biri, istetmiş beni babamdan. 4 koyun karşılığı bin liraya verilmişim. Yaşım çok küçük olduğu için imam nikâhı kıyıldı."

        'EVLAT ACISIÇOK AĞIR GELDİ'

        "Nikâhtan sonra İstanbul'a gittik. Kaynanam beni istemedi. Kış günü sokağa attı. Çevredekilerin yardımıyla bir kömürlükte yaşamaya başladım. Orda 15 yaşında anne oldum. 17 yaşında ikinci bebeğim oldu. Duvardan düştü. Kurtaramadım. Evlat acısı bütün bu yaşadıklarımdan daha ağır geldi. Eşim de kendini odaya kapattı; 2 ay odadan hiç çıkmadı bizlerle konuşmadı. Çocuklarımın da psikolojisi bozuldu. Evlat acısı çekerken yüreğime taş bastım, kendimden geçtim. Baktım ki eşimi de kaybediyorum diğer çocuklarımı da 'Yıkılmamam' gerekiyor dedim ve ailemi toparladım. O günden sonra bu konuyu hiç konuşamadık. Eşimi sonradan ben de sevdim."

        LÖSEV SAHİP ÇIKTI

        Gelinlik giyemeyemediği için bunun acısını hep içinde taşıdığını söyleyen genç kadın, son darbeyi de 11 yaşındaki kızı Elif'in lösemi hastalığına yakalanmasıyla aldı. Eşi çalışmadığı için tedavi masraflarını karşılayamayan aileye, LÖSEV sahip çıktı. Genç kadın, hem aylık para veren hem de ücretsiz olarak kızını tedavi eden LÖSEV'in en zor zamanlarında yanlarında olduğunu söyledi.

        ÜNZİLE

        Meryem'in hikayesinin akıllara getirdiği sözlerini Aysel Gürel'in yazdığı Ünzile şarkısının sözlerinde şöyle deniyordu:

        Varmadan sekizineErgin oldu Ünzile

        Hem çocuk,hem de kadın

        On ikisinde ana

        Bir gül gibi al ve narin

        Bir su gibi saydam ve sakin

        Susar kadın ünzile

        Yağmuru kim döküyor

        Ünzile kaç koyun ediyor

        Dayaktan uslanalı hiçbir şey sormuyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ