Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim İber Yarımadası'nda 9 milyon yıllık zürafa fosili bulundu - Teknoloji Haberleri
        1

        Zürafagillerin ataları, bundan 9 milyon yıl önce bugünün İspanya sınırları içerisinde yer alan bölgede yaşadılar.

        2

        İber Yarımadası’nda bulunan fosil, dünyanın en uzun memelisinin tıpkı insanlar gibi Afrika’dan göç ettiğine işaret ediyor.

        3

        Keşif, uzun yıllardır uzmanları düşündüren bir soruya da ışık tutabilir: Zürafaların boyunları neden bu kadar uzun?

        4

        İlkel zürafaya ait fosil, bu zamana kadar zürafalara dair bulunan en bütün fosil ve memelinin evriminin takip edilmesini mümkün kılıyor.

        5

        9 milyon yıl önce yaşayan Decennatherium rex isimli ilkel zürafa, 2,7 metre boyuyla modern zürafaların neredeyse yarısı büyüklüğündeydi ve görünümü dev bir antilobu andırıyordu.

        6

        Bilim insanları daha önce Avrupa, Afrika ve Asya’da ilkel zürafalara ait fosiller bulmuştu. İber Yarımadası’nda bulunan ise bu bölgede bulunan ilk fosil.

        7

        İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Doğal Tarih Müzesi’nden Dr. Maria Rios, keşfettikleri fosile dair şöyle söyledi: “İber Yarımadası’nda bir Decennatherium bulunması, Akdeniz’in kuzeyi ile güneyi arasında bir göç yolu olduğuna işaret ediyor. Bu yol büyük ihtimalle geç miyosen çağın başlangıcından bile öncesine uzanıyor.”

        8

        Geç miyosen çağ 11,6 milyon yıl önce başlamıştı.

        9

        Dört boynuzlu Decennatherium’un şaşırtıcı derecede zarar görmeden günümüze ulaşan fosilleri, Madrid’e bakan yüksek bir arazi olan Cerro de los Batallones’te bulundu.

        10

        Bu bölgede daha önce, tarih öncesi kılıç dişli kedilere dair kalıntılar bulunmuştu.

        11

        Dr. Rios: “Nesli tükenen dört boynuzlu Decennatherium rex fosili, zürafagillerin evrimine ve dev Sivatherium’un neslinin tükenmesine ışık tutuyor” diyor.

        12

        10.000 yıl önce nesli tükenen bir diğer tarih öncesi zürafa Sivatherium’un Dünya’nın gördüğü en büyük geviş getiren hayvan olduğu düşünülüyor.

        13

        Günümüz zürafalarının akrabası olan Sivatherium, 1 milyon yıl kadar önce Afrika ve Asya’da yaşıyordu.

        14

        Sivatherium, modern akrabalarının aksine kısa bir boyna ve kalın bacaklara sahipti. 1 ton kadar ağırlığa ulaşabilen ilkel zürafanın boyu ise 3 metre civarındaydı.

        15

        Modern zürafaların uzun boyunları, bu hayvanların ağaçların en tepesindeki besinlere ulaşabilmelerini sağlıyor. Afrika’da yalnızca zürafaların menüsünde bulunan, diğer hayvanların ulaşamadığı besin değeri yüksek yaprak türleri olduğu biliniyor.

        16

        Erkek zürafalar uzun boyunlarını çiftleşme hakkı elde etmek için birbirleriyle kavga ederken de kullanıyor.

        17

        Bilim insanları, benzersiz yiyecek kaynaklarına erişim ve cinsel seçilimin zürafaların uzun boyunlar geliştirmesini sağladığını düşünüyor.

        18

        Zürafagillerin erken miyon çağın başından bu yana var oldukları bilinirken, 30 farklı alt türden toplanan fosillerin birçoğunun kafatası olmadığı için aralarındaki evrimsel ilişki incelenemiyor.

        19

        İber Yarımadası’nda bulunan fosilin şaşırtıcı derecede bozulmamış olması, bilim insanları zürafagillerle ilgili yeni anatomik ve filogenetik bilgiler sağlıyor.

        20

        Decennatherium’un bilinen en büyük zürafagil Sivatheres ile okapi ve zürafa özellikleri taşıyan Samotheres’ten ortak yanlar taşıdığı düşünülüyor.

        21

        Eğer hipotez kanıtlanabilirse, Decennatherium’un köklerinin erken miyosen çağa kadar uzandığı anlaşılacak ve bu da onu en uzun yaşayan zürafagil yapacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ