Tiyatro Festivali'nde Onur Ödülü Mehmet Birkiye’ye
25 Ekim–25 Kasım tarihleri arasında seyircilerle buluşmaya hazırlananan 27. İstanbul Tiyatro Festival Onur Ödülü tiyatro oyuncusu ve yönetmen Mehmet Birkiye'ye verildi.
ABONE OLİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim–25 Kasım tarihleri arasında seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor.
Festivalde yer alan topluluklar ve destekçilerin katılımıyla, 4 Eylül Pazartesi akşamı The Marmara Taksim’in üst katında yer alan Okra İstanbul’da özel bir buluşma gerçekleştirildi. Festivalin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan destekçilere teşekkür plaketlerinin takdim edildiği gecede, 27. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü Mehmet Birkiye’ye sunuldu. Ödül gecesinde, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, festival sponsorları adına Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu ile 27. İstanbul Tiyatro Festivali küratörü Işıl Kasapoğlu birer konuşma yaptı.
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent EczacıbaşıToplantıda konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Festivalde bir yandan ülkemizdeki yeni üretimleri desteklerken bir yandan da dünya sahnelerindeki yeni yaklaşımlara programımızda yer veriyor, sahne sanatlarının geleceğini yönlendiren isimleri izleyicilerimizle buluşturuyoruz. İKSV olarak sanat üretimini desteklemeyi her zaman öncelikli hedeflerimiz arasına alıyoruz. Bu amaçla 2022’de kaynak geliştirme çalışmaları yürütmüş ve İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu’nu oluşturmuştuk. Bu yıl, bu fon aracılığıyla tüm festivallerimizde genç sanatçıların üretimlerine katkıda bulunmamız mümkün oldu. 27. İstanbul Tiyatro Festivali programında yer alan beş farklı oyunu da bu fonla destekleyebildiğimiz için mutluluk duyuyoruz. Küratörümüz Işıl Kasapoğlu’na, festival ekibiyle birlikte bu programı kurguladığı ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni geleceğe taşırken bizimle kol kola yürüdüğü için gönülden teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, “Koç Topluluğu olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılını karşılayacak olmanın mutluluğu ve heyecanı içerisindeyiz. Sanatın, toplumların medeniyet ve kültür yolculuğundaki ilerlemesini hızlandırdığına inanıyoruz. Festivalin bu yıl; sanatın, tiyatronun ve dayanışmanın iyileştirici gücünden hareketle deprem bölgesinden de iki oyun ağırlıyor olması çok değerli. 19 yıldır İstanbul Tiyatro Festivali’ni desteklemekten gurur duyuyoruz,” dedi.
Handan Uzal Dündar- Işıl Kasapoğlu - Gizem Aktepeİstanbul Tiyatro Festivali küratörü Işıl Kasapoğlu ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tiyatro aracılığıyla bir kişiye hayal kurdurabilirsek tüm topluma kurdurabiliriz, bir kişi ya da bütün toplum aynı dünyanın oyuncuları. Tiyatroya gitmemek, sabahları aynaya bakmadan güzelleşmeye çalışmak gibi bir şey. Oysa dünya da bir tiyatro sahnesi ve biz hâlâ genel prova akşamını yaşıyoruz. Tiyatro yapmaksa suya yazı yazmaya benzer, yaşamak gibi, geçici olduğunu bile bile inadına iz bırakma çabasıdır. Tiyatro bugünde yaşar, yarını kapsar, geçmişe tutunur, durmaz… Sonsuzdur. Bizlerse sonlu hayatımızda akıllanmadan ihtiyarlamamalıyız. Önümüzde gürül gürül akıp giden hayatın türlü rengine bulanmalı, evvel zaman anlatılarına kulak vermeli ve geleceğe bu mirası aktarmalıyız. Geç kalmadan…”