Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte anket şirketlerinin yerel seçim karnesi!

        31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde yürütülen kampanya sürecinde en önemli tartışmalardan biri seçim anketleri üzerine yaşanmıştı.

        Seçim kampanyası döneminde "Anketlere güvenmiyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri kamuoyunda tartışılmış, manipülasyon iddialarıyla anket şirketlerinin güvenilirliği sorgulanmıştı. Durum böyle olunca da 31 Mart yerel seçileri siyasi partiler kadar anket şirketleri için de önemli bir sınava dönüştü.

        Habertürk'ten Barış Kaygusuz'un haberine göre bu seçimlerde, daha önce yapılan anayasa değişikliği referandumu ve 24 Haziran Genel Seçimleri'nin aksine birçok Genar, Konda ve Optimar gibi birçok önemli firma anketlerini kamuya açmadı.

        REKLAM

        Seçimlerin geride kalmasının ardından gözler bir kez daha anket şirketlerinin üç büyük şehirdeki performanslarına çevrildi.

        Anadolu Ajansı'nın verilerine göre İstanbul'da CHP adayı Ekrem İmamoğlu oyların yüzde 48,79'unu alırken, AK Parti adayı Binali Yıldırım geçerli oyların yüzde 48,51'ini hanesine yazdırdı. Başkent Ankara'da 2014 seçimlerinin kaybedeni Mansur Yavaş oyların yüzde 50,9'unu alarak, yüzde 47.1 oy alan en yakın rakibi AK Parti adayı Mehmet Özhaseki'yi geriden bıraktı. İzmir'de ise CHP adayı Tunç Soyer oyların yüzde 58,06'sını alırken, AK Parti adayı Nihat Zeybekci ise oyların yüzde 38,67'sini hanesine yazdırdı.

        ANKARA'DA GEZİCİ İSTANBUL'DA ADA

        Yaptıkları anketlerde, henüz kesinleşmeyen bu sonuçlara en çok yaklaşan şirketler Ankara'da Gezici Araştırma, İstanbul'da ise ADA Araştırma oldu.

        Gezici Araştırma, 16-17 Mart'ta yaptığı ankette Ankara'da oyların yüzde 49,8'ini CHP'nin, yüzde 47,7'sini ise AK Parti'nin alacağı tahminiyle sonuçlara en yakın tahmini yaptı. Ankara'da Avrasya, AREA, Mediar, Gezici ve PİAR kazanacak adayı doğru tahmin ederken, EMAX'in Özhaseki'nin kazanacağı tahmini tutmadı.

        REKLAM

        Kıyasıya bir yarışa sahne olan ve YSK Başkanı Sadi Güven'in yaptığı açıklamaya göre 25 bin oy farkla Ekrem İmamoğlu'nun önde tamamladığı İstanbul seçimlerinde ise en yakın tahmin ADA araştırmadan geldi. ADA Araştırma 10-18 Mart'ta 16.500 kişiyle yaptığı çalışmada, İmamoğlu'nun oyların 49,2'sini, Yıldırım'ın ise 48,4'ünü alacağını tahmin etmişti.

        İzmir'de sonuçlara en çok yaklaşan şirket ise CHP'nin oyların yüzde 56,2'sini, AK Parti'nin ise yüzde 37,96'sını alacağını tahmin eden Mediar oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ