Yargıtay, miras davasında soybağının tespiti için DNA testi yapılmasının kişilik haklarına saldırı sayılmayacağı ve manevi tazminatı gerektirmeyeceğine hükmetti.
Habertürk TV'den Yasemin Güneri'nin haberine göre, İstanbul'daki miras davasında 2012 yılında ölen kaptan pilot M.A'nın birinci evliliğinden olan oğlu T.A., babasının ikinci eşinden olan kız kardeşi M.A. aleyhine soybağının reddi davası açtı. Kız kardeşinin mirastan yararlanmamasını isterken, mahkemeden DNA testi yapılmasını talep etti. Test sonucunda M.A.'nın T.A.'nın kardeşi olduğu ve mirastan yararlanacağı kesinleşti. Bunun üzerine M.A. abisi T.A.'ya karşı dava açtı. Soybağının reddi davasıyla gururunun incindiğini, DNA testiyle de kişilik haklarının ihal edildiğini belirtti. Bu gerekçeyle hem kendisi hem de annesi adına 20 bin liralık tazminat talep etti.
"DNA TESTİ İSTENMESİ DOĞAL"
İstanbul Anadolu 9'ncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, kız kardeşine soybağı reddi davası açan T.A., babasının Ç.A. ile hamileliksonrası evlendiğini, kardeşinin babasıyla ilişkisinin kötü olduğunu ve bu nedenle şüpheye kapıldığı için DNA testi talep ettiğini söyledi. Mahkeme T.A. aleyhine açılan tazminat davasını reddetti. DNA testi yapılmasının manevi tazminatı gerektirmediğine hükmetti. Soybağının tespiti için açılan davalarda DNA testi istenmesinin doğal olduğu ve takdirin mahkemede olduğu belirtildi.
Yerel mahkemenin bu kararı Yargıtay tarafından da onandı. Buna göre soybağının tespiti davalarında DNA testi istenmesi ve yapılması, kişilik haklarına saldırı ve rencide edici hakaret sayılmayacak.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.