İTÜ'den kritik karot uyarısı: Yanlış yıkım kararları verilebilir!
Deprem önlemleri kapsamında binaların sağlamlığının test edilmesi için alınan karot örnekleri hakkında kritik bir uyarı geldi. İTÜ'den Prof.Dr.Hasan Yıldırım, karot testi yapan birçok firmanın kurallara uymayan örnekler aldığını ve bunun da yapılar için yanlış yıkım kararlarına yol açabileceğini söyledi
ABONE OLKahramanmaraş depremlerinin ardından bina güvenliği testleri ile ilgili başvurularda rekor artış yaşanırken, bu testlerin güvenilirliği ile ilgili İTÜ'den dikkat çeken bir uyarı geldi.
DHA'nın haberine göre binalardan karot alarak test yapan birçok firmanın, kurallara uymayan örnekler alarak test yaptığını; bunun da binalar için yanlış yıkım kararlarına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Beton yüzeyi karbonatlaştığı için yüzeyi sertleşiyor, yani 40 senelik binaya ölçüm yaptığınız zaman karbonatlaşma sertliğini ölçüyorsunuz, betonun kalite sertliğini ölçmüyorsunuz. Daha güçlü gözükebilir, işte buraya dikkat etmemiz gerek" dedi.