Kaçırılan 19 tarihi eser Türkiye'ye getirilecek
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bulgaristan'a yasa dışı yollardan çıkarılan 19 tarihi eseri Türkiye'ye getireceklerini söyledi
Tarihi eserlerin iadesi konusunda protokol, Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Reşidov ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arasında geçmişte imzalanmıştı. Karşılıklı kültür merkezlerinin açılması protokolünü imzalamak ve bu ülkedeki tarihi eserlerin bir bölümü teslim almak üzere Bulgaristan'a karayolu ile giden Bakan Günay, öğle yemeği için Edirne'de mola verdi.
Lokanta çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, Bulgaristan Kültür Bakanı Raşidov'un birkaç kez Türkiye'ye geldiğini, kendisiyle çok faydalı görüşmeler yaptıklarını ve bazı protokoller imzaladıklarını hatırlattı.
Günay, "İstanbul'da imzaladığım protokol yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarılan tarihi eserlerin iadesi konusunda işbirliğini içeriyordu. Bu çerçevede daha önce Bulgaristan'ın çeşitli sınır kapılarında yakalamış olduğu ve Türkiye'ye aidiyatı konusunda anlaştığımız çok sayıda tarihi eserimiz var. Bunların bir miktarını bu akşam itibariyle teslim alacağız ve onları ülkemize getireceğim. Geri kalan kısmını da sonraki süreçlerde getireceğiz." dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Günay, bu çerçevede tüm komşu ülkelerle işbirliği yapmaya çalıştıklarını belirterek açıklamasını söyle sürdürdü:
"Şu anda 19 adet eserin iadesi olacak. Eserlerin niteliği ile ilgili olarak onları getirdikten sonra paylaşacağız. Ayrıca yılbaşından sonra yeni tarihi eserlerle ilgili sizlere güzel haberlerimiz olacak. Yunanistan, Bulgaristan ve diğer ülkelerle işbirliği yapıyoruz. Çünkü bizim coğrafyamızda geçmiş yıllarda haksız yöntemlerle çok sayıda eser götürülmüş. Bu işbirliği işimizi daha da kolaylaştıracak. Daha önce de Sırbistan'dan bizzat giderek çok sayıda eseri alıp Türkiye'ye getirmiştik. Kültür merkezinin açılması da önemli bir adım. Ayrıca biz Türkiye'de herhangi bir dönem ayırımı yapmaksızın bütün tarihi eserlere sahip çıkmaya ve onları restore etmeye çalışıyoruz. Komşu ülkelerden de aynı dikkati ve özeni bekliyoruz. Bu çerçevede Bulgaristan'ın yaptığı bazı örnekler var. Onları paylaşacağız. Önümüzdeki süreçte karşılıklı yapacağımız restorasyon çalışması var. Bu konuları da müzakere edeceğiz."