KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

CHP

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından "Halk Fırkası" adıyla kurulmuştur. 1924 yılında parti adının başına "Cumhuriyet" kelimesi eklenmiş, 1935'teki 4. Kurultay'da günümüzdeki "Cumhuriyet Halk Partisi" adını almıştır.

Cumhuriyet Halk Partisi, kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda Türkiye İş Bankası'nın bir bölüm hisselerinin de sahibidir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin sahip olduğu %28,1'lik hisse kazancı Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na aktarılmaktadır.

1923'ten 1950'ye kadar iktidarda kalmış ve Türkiye'de en uzun süre iktidarda kalan siyasi parti olmuştur.

1923'ten günümüze kadar Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu partinin genel başkanlık görevini yapmıştır.

Parti simgesi kırmızı zemin üzerine, 6 adet Atatürk İlkeleri'ni temsil eden beyaz oklardan oluşan simgedir.

Partinin genel başkanlığını 2010'dan bu yana Kemal Kılıçdaroğlu yapmaktadır.

Chp Haberleri

  • Özel'den Biden yorumu: Zorluk çekiyordu

    Gündem, 22 Temmuz 2024

    Özel'den Biden yorumu: Zorluk çekiyordu

    Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, anketlerde birinci parti olmayı sürdürmek istediklerini ancak seçim zamanı gelmeden hiçbir şeyin belli olmadığını belirterek, "Biz son kurultayda partiyi yüzde 14-16 bandında aldık, 38'le seçimi sonuçlandırdık" dedi. Özel, ABD Başkanı Biden'ın adaylıktan çekilmesiyle ilgili, "Biden, kampanyayı yürütmekte zorluk çekiyordu. Demokrat Parti açısından daha iddialı bir adayla yola devam etmek daha iyi olacaktır" ifadelerini kullandı

  • Özel'den emekli maaşı açıklaması

    Gündem, 21 Temmuz 2024

    Özel'den emekli maaşı açıklaması

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, AK Parti'nin ilk iktidara geldiğinde bir emekli maaşının 1,5 asgari ücrete denk geldiğini hatırlatarak "Hiç dokunmasalar bugün en düşük emekli maaşının 25 bin lira olması gerekiyor. En düşük emekli maaşını asgari ücret yapsınlar, vallahi de billahi de söz veriyorum. Basın toplantısı yapacağım. Hiç eleştirmeyeceğim. Tayyip Bey'e teşekkür edeceğim" dedi.

  • Maarif Modeli davalık oldu

    Gündem, 11 Temmuz 2024

    Maarif Modeli davalık oldu

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açtı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne kamuoyu, sendikalar, bazı siyasi partiler ve akademisyenlerin itiraz ettiğini belirterek "Karşımızda bilimsel gerekçelerle hazırlanmış bir eğitim programı yok. Bu eğitim programına karşı iptal davası açıyoruz ve ivedilikle de yürütmenin durdurulmasını talep ediyoruz." dedi.

    CHP'li başkan hayatını kaybetti

    Gündem, 08 Temmuz 2024

    CHP'li başkan hayatını kaybetti

    Gaziantep'in tanınmış siyasi isimlerinden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Nizip İlçe Başkanı Mehmet Bozfırat, hayatını kaybetti.

    CHP Merkez Yönetim Kurulu toplandı

    Gündem, 08 Temmuz 2024

    CHP Merkez Yönetim Kurulu toplandı

    CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında toplandı. Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre MYK'da bu ay içerisinde Şam'a yapılması planlanan ziyaret, eylül ayındaki tüzük kurultayı hazırlıkları ile ekonomi ve dış politikadaki gelişmeler değerlendirilecek.

  • Hükümete bir kez daha çağrıda bulundu

    Gündem, 07 Temmuz 2024

    Hükümete bir kez daha çağrıda bulundu

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu yıl 663'üncüsü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ödül töreni için gittiği Edirne'de hükümete bir kez daha çağrıda bulundu. Özel, "Buradan tekrar ediyoruz. Ya asgari ücrete zammı verecekler ya da biz söke söke alacağız. Zamları yaparsanız sorunlar bitmez ama hiç olmazsa birazcık geçim olur. Ama geçim olmazsa hiç merak etmeyin yakında seçim olur" dedi.

  • Özel ve Özdağ'dan Demiral açıklaması

    Gündem, 04 Temmuz 2024

    Özel ve Özdağ'dan Demiral açıklaması

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin genel merkezinde Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile bir araya geldi. Özel ve Özdağ, UEFA'nın Merih Demiral soruşturması hakkında değerlendirmede bulundu. Özel, "Genç bir futbolcunun gol sevincini yaşarken kullandığı bu işaretten dolayı böyle bir soruşturmayı doğru bulmuyoruz" dedi. Özdağ da, "Alman devletinin bozkurt yapanlarla değil de Hitler işareti yapanlarla uğraşması daha isabetli olur" ifadelerini kullandı.

  • Özgür Özel'den erken seçim çağrısı

    Gündem, 03 Temmuz 2024

    Özgür Özel'den erken seçim çağrısı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla maaş zamlarının belli olmasının ardından bir kez daha erken seçim mesajı verdi. Özel "Seçim senesi parayı bol bol dağıtıp, seçim ekonomisi uygulayıp sonra 4 sene millete ızdırap çektirmenin, acı reçete içirmenin nasıl savunulabilir bir tarafı var. Biz hesabımızı millete göre yapıyoruz. Millet meydanlarda seçim olsun istiyor. Yarın karar alalım, iki ay sonra seçim olsun" dedi.

    Özel'den hükümete gri liste tepkisi

    Gündem, 30 Haziran 2024

    Özel'den hükümete gri liste tepkisi

    CHP lideri Özgür Özel, partisinin Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlediği "Geçinemiyoruz" mitinginde halka seslendi. Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Özel, "Refah payını almak emekçinin hakkıdır. Yok öyle işine gelince sabır istemek. Söz veriyorum, emekli maaşı 1 asgari ücret olana kadar durmayacağız. Kademeyi de, stajı da konuşacağız. Hep beraber başaracağız. Herkesin derdini dile getirmeden buradan ayrılmayacağız." dedi. Özel, Türkiye'nin dün gri listeden çıkmasına ilişkin de, "Sanki gri liste Ecevit'ten, Özal'dan, Demirel'den kalmış gibi anlatıyorlar. Bugün güç bela gri listeden çıkılınca bunu başarı gibi anlatıyorlar. Gri liste dediğin Burkina Faso'dur, Suriye'dir... Kara para cennetinin olduğu ülkelerdir. Bunu başarı diye anlatanlara yazıklar olsun." ifadelerini kullandı.

    CHP lideri Özel'den erken seçim açıklaması

    Gündem, 27 Haziran 2024

    CHP lideri Özel'den erken seçim açıklaması

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis'te basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Özel, siyasette yumuşama tartışmalarına ilişkin, "Bu şartlarda kimse muhalefetten yumuşama beklemesin. Kendileri yumuşamasınlar normalleşsinler. Normalleşme tam da yerini bulmuştur." dedi. Özel, erken seçim tartışmalarına ilişkin de "Bugünden 1,5 yıl sonrası bir erken seçimi olası görüyorum. İstiyor muyum? Vallahi gelecek hafta olsun, gelecek ay olsun, istiyorum erken seçim"" ifadelerini kullandı.

  • "Geçinemeyenleri 30 Haziran'da Kocaeli'ne bekliyoruz"

    Gündem, 25 Haziran 2024

    "Geçinemeyenleri 30 Haziran'da Kocaeli'ne bekliyoruz"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Özel, "Asgari ücret 17 bin TL, açlık sınırı 20 bin TL, çay üreticisi Rize'den, buğday üreticisi Edirne'den, Adana'dan seslendi 'geçinemiyoruz' diye. Ne yapacağız, madem kimse anlamıyor, duymuyor; o zaman hepinizi Kocaeli'ne, 30 Haziran'da bekliyoruz. Çaya buğdaya zammı almak için bütün geçinemeyenleri Gebze'de bekliyoruz. Sizi duyuyoruz, sesimizi duyurmaya geliyoruz" dedi

  • Özel: CHP birinci parti olmazsa...

    Gündem, 20 Haziran 2024

    Özel: CHP birinci parti olmazsa...

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ilk genel seçimlerde CHP'nin birinci parti olmaması, iktidar olmaması durumunda genel başkanlığı bırakacağını bildirdi

  • MHP'li Ulvi Yönter'den Özgür Özel açıklaması

    Gündem, 17 Haziran 2024

    MHP'li Ulvi Yönter'den Özgür Özel açıklaması

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, "İki isim MHP'de bu normalleşmeyi baltalamak için elinden geleni yapıyor, çünkü rahatsız oluyor. Çünkü Türkiye normalleşsin istemiyorlar" sözlerine tepki göstererek, "Ah Özgür ah, senin gibilerinin siyasette yer alıyor olması bile başlı başına garabet ve rezalet. Tuttuğun dümen seni felakete sürüklüyor, haberin olsun" dedi

    MHP'li Yalçın'dan Özel'e sert yanıt

    Gündem, 13 Haziran 2024

    MHP'li Yalçın'dan Özel'e sert yanıt

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayeti üzerinden kendisine ve MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’e yönelik açıklamalarına sert bir dille yanıt verdi. Yalçın, "Özür Özel'e haddini bildiren cevap" başlığıyla yayınladığı mesajında, "Bir siyasi parti genel başkanı gibi değil de, padişahtan kelle isteyen Celali elebaşı, bir sergerde gibi davranıyorsun. Haddini bilmeden bize saldırmaya devam edersen, sana kemali memnuniyetle haddini bildirmekten çekinmeyiz." ifadelerine yer verdi.

    CHP'li Emir'den 9. Yargı Paketi açıklaması

    Gündem, 13 Haziran 2024

    CHP'li Emir'den 9. Yargı Paketi açıklaması

    CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Meclis'te parlamento muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Emir, 9. Yargı Paketi'nde yer alan ve tartışmalara neden olan etki ajanlığı (casusluk) düzenlemesi hakkında, "Geldiğimiz noktada 9. Yargı Paketi'nde bunun yer almayacağı sözü bize verildi, biz de bundan mutlu olduk" dedi.

  • Özel'den Dervişoğlu'na TBB daveti

    Gündem, 05 Haziran 2024

    Özel'den Dervişoğlu'na TBB daveti

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu telefonla arayarak, bugün yapılacak Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) seçiminde İYİ Parti'nin de temsil edilmesi için 1 encümen üyeliği teklif etti. Bu kapsamda Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı'nın 14 TBB encümeninden biri olması konusunda mutabakata varıldı.

  • "Bu pazar çay üreticisi için Rize'de olacağız"

    Gündem, 28 Mayıs 2024

    "Bu pazar çay üreticisi için Rize'de olacağız"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de, Meclis grup toplantısında milletvekillerine seslendi. Geçen pazar Ankara'da, emeklilerin sesi olduklarını söyleyen Özel, pazar günü saat: 13.30'da Rize'de çay üreticilerinin sesi olacaklarını söyledi. İşte Özel'in konuşmasından dikkat çeken satır başları...

  • Sokak hayvanları düzenlenmesine şartlı destek

    Gündem, 28 Mayıs 2024

    Sokak hayvanları düzenlenmesine şartlı destek

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeye partisinin destek şartını açıkladı. Hayvanların uyutulmasının partisinin yönetim anlayışına aykırı olduğunu belirten Yücel, "Daha insani, çözüm odaklı bir yasa teklifi CHP'nin desteğini görecektir" dedi.

    CHP'den "yeni anayasa" açıklaması

    Gündem, 27 Mayıs 2024

    CHP'den "yeni anayasa" açıklaması

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, hükümetin yeni anayasa çalışmaları hakkında, "Ülkemizi darbe hukukundan arındırmak isteyenlerin, öncelikle payına düşen sorumluluğu yerine getirerek darbe dönemi kanunlarını değiştirmesi, uygulamada da özgürlük alanlarını genişletmesi gerekir." ifadesini kullandı.