Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Röportajlar Soner Arıca:"Sahnelerin en iyisi benim"

        HT MAGAZİN / Zafer AKBAŞ

        9 yıldır aynı mekânda sahne alan Soner Arıca “Hiç mütevazı olamayacağım, bu büyük bir başarıdır. Altını çizerek sahnelerin en iyisi olduğumu söylemek isterim” diyerek iddialı konuştu.

        ‘YAPBOZ’ adlı single çalışmasıyla son dönem adından çok söz ettiren, pop müziğin ünlü ismi Soner Arıca, bu şarkıya zamanında öğrenci olarak yaşadığı Paris’te klip çekti.

        Kendine has duygusal bir şarkıyla takipçilerini hüzne boğan Arıca, aynı zamanda 9 yıldır Nanna adlı mekânda program yapıyor. Duygusal şarkılarıyla tanıdığımız Arıca mekânda ise son derece hareketli. Yeni şarkısını, sahneleri ve müziği konuştuğumuz Arıca, sahnesi hakkında “Hiç mütevazı olamayacağım, bu büyük bir başarıdır. Altını çizerek sahnelerin en iyisi olduğumu söylemek isterim” diyerek iddialı konuştu.

        ‘Yapboz’ adlı yeni şarkın yine diğer Soner Arıca şarkıları gibi duygusal bir şarkı. Neden hep duygusal şarkılar seçiyorsun?

        Bunun en büyük nedeni geçen yıl ‘İyisi Geliyor’ adlı bir şarkı yaptım. Çok hareketli bir şarkıydı. O şarkıyı çıkardığım zaman beni dinleyenlerin % 50’si “Biz senin duygusal şarkılarını çok seviyoruz yine o şarkılardan yap bize” dedi. Ben yine hareketli şarkı yapacaktım ama ‘Yapboz’ şarkısı bana geldiğinde çok sevdim. Bu doğru şarkıydı pop rock bir şarkıydı. Bir de sen hangi şarkıyı daha iyi yansıtıyorsun durumuna bakmak lazım. Ben romantik ve duygusal şarkılarda daha çok benimseniyorum. Bu daha hep bu tarzda şarkı yapacağım anlamına gelmez.

        Şarkıya ilgi nasıl?

        Çok iyi, açıkcası yaz geliyor slov şarkı nasıl algılanır diye küçük bir tereddütüm oldu. Ancak bu şarkıyı bir kez dinleyen “Bu şarkı tamamdır” diyor. Hiç olumsuz yorum olmadı şarkı hakkında. Bazen yaptığım şarkılarda olumsuz yorumlara rastlıyordum.

        Şarkının klibini Paris’te çektin. Bunun özel bir anlamı var mı?

        Var. 2003 yılında Paris’te bir öğrencilik dönemim oldu. Okuduğum yıllarda oraya ait tek bir anı fotoğrafım bile yoktu. O dönem içimde Paris’te klip çekme arzusu vardı. Son 10 yılda 15 klip yaptım ama hiçbiri form olarak Paris’e uymadı. Nasip ‘Yapboz’aymış. Bu klibe şöyle yaklaşımlar var. Bazı çevreler “Türkiye’de yer mi kalmadı da Paris’te klip çektin” şeklinde yorumlar getirdi.

        Haksız değiller mi?

        Türkiye’de en çok klip çeken sanatçılardan biriyim. Örnek verecek olursam, Fatsa’da klibin kralını çektim. İznik’te ‘Dön’ü çektim. Safranbolu’da ‘Kapını Çalan Benim’i çektim. İstanbul Balat’ta ‘Adın Bahardı’yı çektim. Bütün bunlara bakınca bir yurtdışı klibini hak ettiğimi düşünüyorum.

        Zaman zaman adının çok konuşulduğu, zaman zaman da gündemden uzak kaldığın dönemler oldu. Şu an müzikal anlamda geldiğin seviyeden memnun musun?

        Bireysel olarak mutluyum. Ancak sektörün işleyişi konusunda bazı üzüntülerim var. Çok iyi bir şarkı çıkıyor ancak geniş çevrelerce bu şarkı algılanmayabiliyor. Bu yapılan işin ve sanatçının kalitesiz olduğunu göstermez. Yayıncılık konusunda sıkıntıların en bariz kanıtıdır. Başarımı ölçmek için kafamı geri çeviriyorum. Ortada 22 yıllık bir müzik kariyeri var. Ortada rahat 30-35 hit şarkım var. Başarıyı böyle ölçmenin sağlıklı olacağını düşünüyorum. Sektörün içerisinde “Star” adında bir kıstas var. Bazı şarkılarımı bazen buraya konumlandıramıyorum. Sürekli aktif olmama rağmen 3-4 yılda bir bu klasmana şarkılarım girebiliyor. Bu durumun benim yaptığım şarkı ve yeteneğimle de hiç alakasının olmadığını bildiğimden dert etmiyorum. Eskiden inandığım şarkı hit olmadığında kafama takardım ama artık takmıyorum.Zamanı gelip toprak olduğumuzda bu hayatta o gün ne yaptığınla değil geçmişte ne yaptığınla anıldığın için benim kafam rahat. Bunun en büyük örneği de Kayahan’dır.

        "HİÇ SPOR DELİSİ OLMADIM"

        Son dönemde telifler biraz rayına oturdu sanki. Sende durumlar nasıl?

        Telif kazancım iyi. Ancak 2-3 yıl sonra tam anlamıyla rayına girecektir. Geçmiş yıllarda yaptığım şarkıları şu dönemde yapsaydım paraya para demezdim. Deniz Gözlüm, Vefasız ve Derbeder adlı şarkılarım şu dönem olsaydı benim tüm hayatımı kurtarmaya yeterdi. Bir de bu işler sadece şöhret olmakla olmuyor önemli olan şöhreti sürekli kılmak.

        20 yılı aşkın bir süredir piyasadasın ama senin hiç skandalına şahit olmadık...

        Yaşantıma her dönem özen gösterdim. Otokontrol sistemi iyi olan biriyim. Bir de sürekli şarkılarımla boğuştum. Kâh stüdyoda şarkı okumada, kâh klip çekimlerinde vakit geçirdim. Açıkçası işten, özel hayatıma harcayacak zaman kalmıyordu. Eskiden bitmek bilmeyen bir enerjim vardı. Günümüzde stüdyo çıkışlarında enerjim kalmıyor. Bir arkadaş bana çıkıp “Hadi gel akşam diskoya gidip dağıtalım” dese kabul edemem. Üstümü değiştirecek halim ve gücüm kalmıyor. Günümüz sanatçıları maşallah her açılışta boy gösteriyor. Enerjilerine hayran kalıyorum.

        Fiziksel olarak da ilk çıktığın günden beri hep aynısın...

        Günümüzde sanatçıların çoğu ballandıra ballandıra “Günde 3-4 saat spor yapıyorum” diyor. Ama ben aksine hayatımda hiçbir zaman spor delisi olmadım. Hatta mümkün oldukça spordan kaçıyorum. Yalnız sahnede güzel durmak için zaman zaman kondisyon çalıştığım doğrudur. Enerji fazlalığını doğru yönetememek de kişiyi yıprandırır. Ben iyi yönettiğimi düşünüyorum.

        "YENİ NESİL ÖZGÜN DEĞİL"

        Genç jenerasyondan kimleri beğeniyorsun?

        Emre Aydın’ı beğeniyle dinliyorum. Yalın’ı ilk çıktığı günden beri yakinen takip ediyorum. ‘Benim Ol’ deyip iyi bir çıkış yapan Edis’in enerjisi de bana iyi geliyor.

        Yeni nesil sanatçıların en büyük problemi nedir?

        Son 10 yılda piyasaya çıkmış sanatçıların ses renkleri ve yorumculuk teknikleri birbirine çok benziyor. O yüzden kimin hangi şarkıyı seslendirdiğini çoğu kez karıştırıyorum. Fizik olarak da tanımada yaşadığımız sıkıntı cabası... Yeni nesil müzisyenlerin tavır, stil, model ve fiziksel olarak özgünlükleri yok. Çorbadan farksızlar. Fabrikasyon olma durumu var.

        9 yıldır Nanna’da sahne alıyorsun. Bunun sırrı nedir?

        Hiç mütevazı olamayacağım, bu büyük bir başarıdır. Eğlenceye dayalı bir performans sergiliyorum. Beni dinlemeye gelenler benden romantik, duygusal şarkıları dinlemeye alıştığı için orada gördükleri Soner Arıca onları ters köşeye yatırıyor. Altını çizerek sahnelerin en iyisi olduğumu söylemek isterim. Başarılı olmasam 9 yıldır bana buyur gel demezler. Bana senin bu mekânda hissen mi var diyen bile oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ