Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MALTEPE DEPREM RİSK HARİTASI: Maltepe deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? Maltepe depreme dayanaklı mı, riskli bölgeler neresi? İşte Maltepe deprem raporu!
        1

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında hazırlanan 'Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı' ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri hakkında bilgi veriyor. Bu ilçeler arasında en çok merak edilenlerden biri de İstanbul Anadolu Yakası ilçesi Maltepe deprem risk haritası oldu. Peki, Maltepe deprem bölgesi mi? Maltepe depreme dayanaklı ve riskli bölgeler nereler? İşte Maltepe risk raporu

        2

        Anadolu Yakası'nda bulunan ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan Maltepe özellikle 2015 yılından sonraki nüfus yoğunluğuyla dikkat çekiyor. Kadıköy, Kartal, Sancaktepe ve Ataşehir ilçeleriyle komşu olan Maltepe, nüfus bakımından İstanbul'un en kalabalık dokuzuncu, Anadolu Yakası'nın dördüncü büyük ilçesidir. TÜİK 2019 verilerine göre ilçenin nüfusu, 513.316’dır.

        3

        İSTANBUL DEPREME DAYANIKLI VE RİSKLİ BÇLGELERİ

        Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası bir İstanbul depreminde minimum 500 bin kişinin ölümle burun buruna olduğunu belirterek "riskli" ilçeleri açıkladı.

        Naci Görür, Anadolu Yakası'nın göreceli olarak depremden daha az etkileneceğini söyleyerek Avrupa Yakası'na dikkat çekti. Görür hangi İstanbul ilçelerinin deprem riskinin yüksek olduğunu şöyle açıkladı:

        "Avrupa Yakası'nın depremden daha fazla etkilenecek yeri denize paralel aşağı yukarı 10 kilometre kalınlığında zondur.

        4

        Haliç'ten başlarsınız Silivri'ye kadar gidersiniz. Bakırköy, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Silivri'ye gittiğiniz yerler… O şerit içerisindedir. Oralardaki depremin etkisini büyütecek nitelikte. Avcılar'da ise bir anlamda çürük bir zemin var. Deprem etkisini büyüten, heyelan yapmaya müsait, çökmeye müsait zeminler."

        5

        Celal Şengör İstanbul'da zemini en kötü ilçeleri şöyle açıkladı:

        "İstanbul depreminin büyüklüğü 7.6 olarak öngörüyoruz. Yeşilköy'de ve Tuzla'da şiddet 9'a çıkacak. Büyüklük değil ama şiddet 9 olarak hissedilecek. Harp okullarının buralardan taşınması lazım. Yeşilköy'ün zemini de iyi değil. Yeşilköyün altında bakırköy formasyonu vardır ve bu bir felaket. Adaların altı sağlamdır ama evinizi nasıl yaptığınıza bağlı çünkü fay hattı burnunun dibinde. Adalar'da eviniz sağlamsa endişe etmenize gerek yok. Fay çok yakın olduğu için Adalar'ı sıkı bir şekilde sallayacak. Adaların suyla kaplanması ise mevzu bahis değil. Adalar'da olanların dikkat etmesi ve evlerini kontol ettirmesi gerekiyor.

        6

        Şengör, "Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya, Yedikule… Karşı tarafa (Anadolu Yakası) geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın" ifadelerini kullandı.

        Maraş depremine yakın, baya güçlü bir deprem. 7,6'dan İstanbul perişan olur. Depremden sonra İstanbul'daki yangınlarla ve açıklıkla nasıl başa çıkacaksın?

        FATİH NASIL BİR ZEMİN?

        Fatih’in zemini Lykos Deresine inmezse fena değil ama fay hattına yakın.

        Fatih ilçesinin zemini iyi ama depreme yakın. 1. Köprü'den itibaren sahile paralel bir çizgi çizersek onun güneyi tehlikeli, nerede olursan ol (Doğu Batı yani Asya ve Avrupa tarafından çizgiler çizdiğimizi farzedersek). Buralar faya çok yakın çünkü. Kadıköy, Fenerbahçe, Maltepe, Kartal, Tuzla, Bakırköy, Yeşilköy, Zeytinburnu buralar çok tehlikeli. Buralar faya çok yakın çünkü.

        7

        3 BÖLGE FELAKET

        Fatih, Suriçi-Suriçi'nin altı neojendir, içinde Bakırköy formasyonunun olduğu yerler varsa oralar sakattır. Suriçi, Avcılar'a nazaran çok daha iyi durumda. Bakırköy, Florya, Zeytinburnu felaket.

        Bağcılar'ın yüksek yerleri Avcılar gibidir, sakattır.

        1. ve 2. köprü arası eğer binanız iyiyse altı da sağlam olduğu için dayanırsın. Kuzeyde ise altı kum olan yerlere gidilmemesi gerekiyor. Kilyos civarları tamamen sakat. Yeni hava limanı da tam sakat bir yerde. Yeşilköy Atatürk Havalimanı'nın zemini ise biraz daha sağlam. Yeşilköy kötü ancak havalimanının olduğu yer kireçtaşının üstünde durduğu için nisbeten biraz daha sağlam. Avcılar kil tabakası üstünde, sürekli denize kayıyor. Küçükçekmece ve Silivri de tehlikeli.

        8

        'ALTI KUM OLAN YERLERDEN UZAK DURUN'

        Arnavutköy kuzeyde kalıyor, altı kum olan yerleri yaramaz. Bahçelievler pek sağlam değil. Kemerburgaz'ın oralar altı kumsa çok sakat. Ben size şartları söyleyeyim; altı kum olan yerler sakat.

        Kadıköy'ün semtlerinin dayanıklı olduğuna katılmıyorum daha kuzeye çıkmak lazım. Kadıköy, Fenerbahçe, Kartal, Maltepe hepsi güneyde kalıyor, faya çok yakın.

        Pendik pek sağlam değil. Beşiktaş'a pek garanti veremem çünkü çok dolgu var orada. Sarayların falan yapıldığı her yer dolgu üzerine yapılmış. Suadiye falan tehlikeli.

        SAHİLLERDEN UZAK DURUN!

        Yalılar ahşap olması nedeniyle çok zarar görmez. Ahşap bina depremde pek kolay yıkılmaz. Sahildeki camiler ve saraylar da yıkılır. Ama faydan uzaklaştıkça tsunami falan olmazsa nisbeten sağlam olabilir. Maltepe sahili çok sakat kesinlikle uzak durulmalı.

        9

        İSTANBUL'DA ZEMİNİ EN SAĞLAM YERLER

        Beykoz, Anadolu Hisarı, Bebek, Ataşehir, Şişli, Nişantaşı, Ümraniye, Beyoğlu buralar sağlam yerler. Beylikdüzü'nün altı kireçtaşı, o sağlam bir kayadır. Ama nasıl yapıldığına bağlı. Buralar sağlam olsa da binanın sağlamlığı çok önemli. Sağlam bölgelerde deprem meydana geldiğinde bina iyi değilse deprem anında yıkılacak.

        Fay hattı adalarla Maltepe arasından geçiyor. Deforme olmuş kayaların olması nedeniyle Gebze ve çevresi sağlam bölgelerdendir.

        'TSUNAMİ İHTİMALİ VAR'

        Bütün fay kırılırsa İstanbul depreminin 2 dakika süreceğini düşünüyoruz. Ayasofya'nın 8'e bile dayanma ihtimali var. Topkapı Sarayı da çok tehlikeli bir yerde, İstanbul'da deniz seviyesinin yükselme ihtimali de var. Eğer Marmara'nın dibinde bir yer kayması olursa 5 ila 8 metre arasında tsunami olabilir. Eğer bu olursa felaket olur."

        10

        BİNA HASAR GÖRME ORANLARI

        Ağır bina hasarlarının daha çok nüfusun yoğun olduğu şehrin güneybatı kısmında yer alan Eminönü, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece’nin güneyi ve Avcılar’da yoğunlaşması beklenmektedir.

        Kısmen daha az hasar alacak bölgeler ise Kadıköy, Maltepe ve Kartal gibi Asya yakasının güney kıyıları boyunca ulaşan ilçelerdir.

        Mevcut faydan relatif olarak daha uzakta yer almalarına rağmen, bina yoğunluğu ve hasargörebilirlik koşulları nedeniyle Beyoğlu, Eyüp ve Bayrampaşa bölgelerinin de yüksek oranda hasar görmesi beklenmektedir. Çeşitli yapı tipleri ile sürdürülen analiz sonuçlarına göre 1980 öncesi yapılmış 4-8 katlı, betonarme binalar en çok hasar görme olasılığına sahip yapılardır.

        11

        İSTANBUL OLASI DEPREM KAYIP TAHMİNLERİ KİTAPÇIĞI

        Öte yandan 2020 yılında İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından, “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” çıktıları özelleştirilmiş ve ilçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılmış ve İstanbul’un 39 ilçesi için “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” üretilmişti. 2020 tarihli çalışmada İstanbul’daki 39 ilçeye ait deprem tehlike ile kentsel üst yapı ve alt yapı unsurlarının deprem risk analizlerini üretmek amacı ile ilçelere özel analizler ve haritalamaları yapılmıştı.

        İBB’nin 2020 yılında 39 ilçe için hazırladığı ‘Olası deprem kayıp tahminleri kitapçığında her ilçe için deprem senaryoları, bina hasarı ve can kaybı gibi analizleri yer alıyor.

        12

        İSTANBUL İLÇELERİ OLASI DEPREM RİSK RAPORU

        “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminleri İlçe Kitapçıkları”, ilçelere ait deprem tehlike analizlerini, kentsel üstyapı ve altyapı unsurlarının risk analizlerini sunmak amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü (DEZİM) ile Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı iş birliği ile hazırlanan “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi” (İBB-KRDAE, 2019) verileri ve sonuçları kullanılarak, 2020 yılında hazırlanmıştır. “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” kapsamında, İstanbul bina envanterinin deprem risk analizlerini gerçekleştirmek üzere sınıflandırılmasında üç parametre dikkate alınmıştır (dini, tarihi, akaryakıt istasyonu vb. gibi özellikli bina türü yapılar hariç olmak üzere)

        MALTEPE RİSK RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ

        13

        * Senaryo depremi için Maltepe ilçesi tahmini çok ağır hasarlı bina sayısı dağılım haritası

        İBB'NİN HAZIRLADIĞI İSTANBUL DEPREM TAHMİNİ HARİTASINI AYRINTILI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN

        14

        * Senaryo depremi için Maltepe ilçesi mahalle bazlı bina hasar tahminleri

        15

        * Senaryo depremi için Maltepe ilçesi mahalle bazlı can kaybı ve yaralanma tahminler

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ