Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Euro 2008'i TRT spikerleri anlatacak

        TRT'de sanatçı ve spikerlerin kurum dışında çalışmasının yolu açıldı. TRT Personel Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle TRT sanatçı ve spikerleri, görevlendirme yoluyla CD ve video klip kaydı, seslendirme, spikerlik ve maç anlatımı yapabilecek ve sanat faaliyetlerinde sahne alabilecek.

        TRT, ATV'de maç anlatımı için görevlendireceği 3 spikerin hizmetinin karşılığında Euro 2008 maçlarını 1 ay süreyle herhangi bir ücret ödemeden ekrana getirecek.

        Yönetmelikte yapılan değişiklik, TRT Merkez Binası'nda düzenlenen basın toplantısıyla anlatıldı. Toplantıya, TRT Ankara Televizyonu Müdürü Kürşat Özkök, TRT Müzik Dairesi Başkanı Deniz Çakmakoğlu, Digitürk ve Lig TV Ankara Temsilcisi Orhan Kılıç, TRT'de görev yapan Türk Halk Müziği sanatçıları Gülşen Kutlu ile Mehmet Seske, Türk Sanat Müziği sanatçıları Vedat Kaptan Yurdakul ile Cemile Uncu, spiker Yasemin Pamukçu Başara, Acapella topluluğundan Senem Aypar ve Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği ve sendika temsilcileri katıldı.

        Toplantıda konuşan TRT Müzik Dairesi Başkanı Çakmakoğlu, yapılan basın açıklamalarına rağmen 22 Mayısta Resmi Gazete'de yayımlanan TRT Personelinin Konser, Festival Ve Benzeri Sanat Faaliyetlerinde Görevlendirme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik ile TRT Personel Yönetmeliği'nin bazı maddelerinde yapılan değişiklik veya ilavelerin müspet getiriler sağladığı konusunda tereddütler bulunduğunu, bunları gidermek için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

        Çakmakoğlu, kurum dışı hizmet talepleri için 4736 sayılı kanun kapsamında dış görevlerde hizmet bedeli alınması gerekirken ülke tanıtımı, eğitim, kültür ve güvenlik gibi alanlarda herhangi bir ücret alınmadan hizmetin görevinin yerine getirilmesi durumunda kalındığını, talepleri genel müdürlüğün temsil giderlerinden yararlanarak karşıladıklarını belirtti. Çakmakoğlu, yasadan muaf tutularak artık TRT'nin bu alanlarda talepleri rahatlıkla yerine getirebildiğini

        kaydetti.

        Kurumun ürettiği CD, DVD gibi materyallerin kamuoyuyla paylaşılmasının da önünün açıldığını vurgulayan Çakmakoğlu, ''Sanatçılarımıza da CD üretmenin yanı sıra video klip de yapabilme serbestisi getirilmiştir'' dedi. Stajyer sanatçılar için önceki yönetmelikte CD üretiminin bile uygun görülmediğini aktaran Deniz Çakmakoğlu, ''Stajyerlere de yetişmiş sanatçılara tanınan haklar aynen bu yönetmelikte uygulanmıştır. TRT personelinden sanatçı veya benzer konularda eser üretenler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde desteklenmiştir'' diye konuştu.

        Çakmakoğlu, sanatçıların CD ve video kliplerinin tanıtımının yapılabileceğini, ayrıca sanatçıların çalışmalarına ilişkin röportaj da verebileceğini kaydetti.

        TRT arşivlerinin açılması konusunda da düzenleme yapıldığını ifade eden Çakmakoğlu, ayrıca sanatçıların yaptıkları çalışmalardan ücret alabilmesi konusunda da yasal yol arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

        EURO 2008 ANLAŞMASI

        TRT Ankara Televizyonu Müdürü Kürşat Özkök de yapılan düzenlemeyle getirilen değişikliklerin bir ''devrim'' niteliğinde olduğunu söyledi.

        TRT sanatçılarının böylelikle ''ülkenin sanatçısı'' olarak temsil kabiliyetlerinin olacağını ifade eden Özkök, ''Bütün sanatçılarımız ülkenin sanatçıları olarak CD çıkarabilecek, klip çekebilecek. Bundan sonra ülkemizde güzel Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği olsun diye bunu yaptık. Ankaralı, İzmirli bilmem kim diye kendini sanatçı ilan edenlere karşı bu bir duruş olacak'' dedi.

        TRT'nin, ATV'de maç anlatımı için görevlendireceği 3 spikerin hizmetinin karşılığında Euro 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası maçlarını 1 ay süreyle herhangi bir ücret ödemeden ekrana getireceğini duyuran Özkök, böylece görüntü kiralanmasının karşılığı olan 400 bin dolar ödenmeyeceği için kurumun bundan kazançlı çıkacağını ifade etti.

        Ekranlarda, Euro 2008 maçlarını TRT spikerleri Kerem Öncel, Erdoğan Arıkan ile Yalçın Çetin'in anlatacağı kaydedildi.

        TRT'nin, 2005 yılında 2 görevlendirmeden 4 bin dolar, 2006 yılında 190 görevlendirmeden 8'inden 24 bin 200 YTL, 2007 yılında 111 görevlendirmeden ise herhangi bir ücret alınmadığı, bu yıl ise Ocak-Mayıs ayları arasındaki 56 görevden 13 bin 200 YTL elde ettiği bildirildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ