Rosatom nükleer buzkıran Çukotka'nın reaktör tesisi için ekipman üretimine başladı
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un makine yapımı birimi Atomenergomash'ın bünyesindeki Afrikantov Deneysel Makine Mühendisliği Tasarım Bürosu (Afrikantov OKBM) A.Ş., 2026'da faaliyete geçecek dördüncü seri evrensel nükleer buzkıran Çukotka'nın RITM200 reaktör tesisi için ekipman üretmeye başladı.
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un makine yapımı birimi Atomenergomash’ın bünyesindeki Afrikantov Deneysel Makine Mühendisliği Tasarım Bürosu (Afrikantov OKBM) A.Ş., 2026’da faaliyete geçecek dördüncü seri evrensel nükleer buzkıran Çukotka’nın RITM200 reaktör tesisi için ekipman üretmeye başladı.
Her biri 175 MW termal kapasiteye sahip iki güç ünitesinden oluşan RITM200 tesisinin uzun hizmet ömrü, yüksek kurulu güç kullanımı, uzun süreli kesintisiz çalışma ve minimum yeniden çekirdek yükleme sayısı özellikleri bulunuyor. Bununla beraber tesis, düşük enerji tüketimi seviyesi sayesinde bir bütün olarak buzkıranın en iyi performansı göstermesine imkan tanıyor.
Afrikantov OKBM A.Ş., diğer ekipmanların yanı sıra bir tüp ünitesi, bir karotiyer ve bir reaktör tepesi gibi buhar işletim sisteminin temel ekipmanlarını da üretiyor. Afrikantov OKBM A.Ş., yeni nesil buzkıranlar için yeniden yükleme kompleksinin üretimini de tamamladı. Yeniden yükleme kompleksi, RITM200 reaktör tesislerinin çekirdeklerine yeniden yakıt yüklenmesi için tasarlandı. Ekipman, evrensel nükleer buzkıranların faaliyetleri sırasında reaktörün açılması, kullanılmış yakıt demetlerinin boşaltılması, yeni yakıt demetlerinin yüklenmesi, reaktör ekipmanının kurulumu ve fiziksel olarak işletime alınması ile ilgili tüm aktivitelerin gerçekleştirilmesini sağlıyor.
Atomenergomash A.Ş.’ye bağlı şirketler, iş parçalarının tasarımı ve üretiminden ekipman üretimi ve kurulumuna kadar bir RITM200 tesisinin oluşturulması için eksiksiz bir üretim zinciri oluşturuyor. Afrikantov OKBM A.Ş., güç santralinin bir dizi önemli unsurunu da üreten tasarımcı ve tek kaynak üreticisi olma özelliği taşıyor. Reaktör basınç kabının üretimi ve son montajı ZiOPodolsk fabrikasında gerçekleştiriliyor. RITM200 reaktör tesislerinin geliştirilmesi ve üretiminde kazanılan deneyim, yeni bir RITM400 reaktör tesisi de dahil Atomenergomash A.Ş.’nin tüm güç adasına tedarik edeceği Leader projesine ait buzkıranlar için tek ekipman üreticisi olmasını da sağladı.
RITM200 reaktörlü lider nükleer buzkıran gemisi Arktika, 21 Ekim 2020'de resmen Rus nükleer filosunun bir parçası oldu. 24 Aralık 2021'de ilk seri evrensel nükleer buzkıran projesi 22220 (Sibir) faaliyete geçti. Ural, Yakutistan ve Çukotka evrensel nükleer buzkıranlarının inşası devam ediyor.
Anadolu Ajansı, DHA ve İHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.