Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem NASA tarih verdi! Güneş fırtınası ne zaman olacak? 2022 Güneş fırtınası nedir, dünyaya etkileri nelerdir?
        1

        Güneş fırtınası ile ilgili açıklama NASA'dan geldi. NASA ve NOAA modellerini inceleyen uzman Güneş fırtınasının 15 Nisan 2022 tarihinde dünyayı vuracağını açıkladı. Güneş fırtınasının iletişim araçları üzerinde etkisi merak ediliyor. Fırtına elektrik kesintilerinin yanında GPS ve radyo kesintilerinin de yaşanmasına sebep olabilir. Peki, Güneş fırtınası nedir, ne zaman gerçekleşecek? İşte, konuya ilişkin bilgiler...

        2

        GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN YAŞANACAK?

        Uzay hava fizikçisi Dr. Tamitha Skov, Twitter hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, "Gelen Güneş fırtınası, 14-15 Nisan'da Kuzey Işıkları'nı orta enlemlere getirebilir. G2 düzeyindeki koşullara ulaşma şansı, yüksek enlemlerde %80 ve orta enlemlerde %20'dir. GPS kullanıcıları gece kesintiye uğrayabilir" ifadelerini kullandı.

        3

        Türkiye 36 42 kuzey enlemlerinde bulunduğu için Güneş Fırtınası'nın Türkiye'ye 15 Nisan yani bugün sabah saatleri yaşanıyor olacak. Bu sebeple kutup ışıkları olarak bilinen fenomenin görülmesi çok düşük bir ihtimal. Güneş fırtınası ABD'de ise havanın karanlık olduğu saatlere denk geliyor. Bu nedenle New York çevresinde kutup ışığının görülebileceği açıklamalar ile belirtildi.

        4

        GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

        Dünyanın manyetik alanı, elektrik rüzgarını gezegenin kutuplarına doğru saptırarak insanlığı güneş rüzgarından korur. Bununla birlikte, yaklaşık 80-100 yılda bir, Güneş'in doğal yaşam döngüsü nedeniyle, rüzgarlar, tüm Dünya'yı kapsayan ve birkaç ay süren internet kesintilerine neden olabilecek süper güneş fırtınalarına dönüşmektedir.

        5

        GÜNEŞ FIRTINASININ ETKİLERİ NELERDİR?

        Güneş fırtınası haberleşme ve GPS uyduları başta olmak üzere birçok alanda olumsuz etki yaratmaktadır. Uzmanlar, kutuplara yakın bölgelerde sefer yapan uçakların telsizlerini etkilemesinin yanı sıra şiddetli bir fırtınanın elektrik ve iletişim ağlarını çökertebilme potansiyeline sahip olduğunu vurguluyor. Fakat yaşanacak güneş fırtınası yüksek şiddette olmadığı için cihazlarıa etkisinin minimum seviyede olacağı belirtiliyor.

        Haberi Hazırlayan: Tutku Bulut

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ