Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık NASA’nın eski beslenme danışmanında korona günlerinde bağışıklığı artırıcı öneriler

        Dünya koronavirüsten korunmanın formülünü ararken, uzmanlara göre bu süreçte en büyük öncelik vücudun direncini artırmak; basit formüllerle bağışıklık sistemini güçlendirmek. Uzmanlar özellikle belli yaşın üzerindeki kişilerin bağışıklık sistemine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizerken; doğru beslenme, sağlıklı uyku ve günlük egzersizlerin vücut direncini artırdığını ifade ediyor.

        D VİTAMİNİ ALMAK ÇOK ÖNEMLİ

        Sağlıklı beslenme alanında dünyanın sayılı isimleri arasında gösterilen, NASA’nın eski Beslenme Danışması ve Boston Tıp Merkezi profesörlerinden Dr. Caroline Apovian’a göre bu süreçte doğal yollardan D vitamini almak çok önemli. Normal şartlarda D vitamini almak için en büyük kaynak güneş. Ama hep kış mevsimi hem de evlerdeki izolasyon nedeniyle bunun yerine ton balığı gibi güçlü D vitamini kaynaklarına yönelmek gerekiyor. İşte o önerilerden öne çıkanlar:

        REKLAM

        - Yüksek dozda vitaminlere dikkat: Aldığınız yüksek dozlu vitaminlere dikkat edin. Koronavirüs gibi patojenlerle temas ettiğiniz durumda, aldığınız vitaminler sizi korumayacaktır. Aksine, yoğun dozajlı vitaminler sağlığınıza zarar verebilir.

        - D Vitamini vücut direncini artırır: Alacağınız vitamin takviyelerinin aksine, D vitamini bu süreçte vücudunuzun direncini artırır. Araştırmalara göre, bir vücudun virüslerle savaşabilmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır. Alacağınız D vitamini sizi koronavirüsü kapmaktan korumasa da vücut direncini artıracağı için tedavi sürecinin kolaylaştırabilir. Bilindiği gibi en doğal D vitamini kaynağı güneş. Ama mevsim nedeniyle güneşe ulaşamıyorsanız; ton balığı ve somon gibi yağlı balıklarda da önemli miktarda D vitamini vardır.

        - Düzenli uykudan vazgeçmeyin: Sağlıklı bir vücudun en büyük gereksinimlerinden biri düzenli uykudur. Yapılan araştırmalara göre, 7 ila 9 saat arasındaki uykular bağışıklığı destekler.

        - Egzersiz yapın: Vücudunuz limitine kadar zorlamadan; belli sürelerde egzersiz yapmak vücut için her zaman sağlıklı. Evde olduğunuz zamanlarda da basit hareketlerle egzersizlere devam edebilirsiniz.

        - Ellerinizi sabunlayın: Virüsün yayılmasının önüne geçebilecek en önemli konulardan biri hijyen. Ilık suyla yaklaşık 20 saniye boyunca ellerinizi sabunlayın. Gün içinde bu işlemi sık sık tekrarlayın.

        - Stresi yönetin: Vücut direnci ve bağışıklık için en önemli konulardan biri de stres. Bu gibi belirsizlik ortamlarında yüksek stres vücut sağlığı için her zaman olumsuz sonuçlar verir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ