Ölüm aylığında prim gününe bakılır
Hayatını kaybeden kişinin eşine ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için asgari prim gününün tamamlanması gerekir. Ölüm aylığında asgari prim günü çalışma statüsüne göre değişir. Prim günü eksik olanların eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanmaz. Peki eksik prim günü borçlanma ile tamamlanabilir mi? Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, ölüm aylığına ilişkin merak edilenleri yazdı
ABONE OLÇalışma hayatına yeni adım atanların bir bölümü kimi zaman umursamazlıktan, çoğunlukla da mecbur kaldıkları için sigortasız çalışabiliyorlar. Sigortasız çalışmak kanun dışı olmasına rağmen, bunun önü bir türlü alınamıyor. Sigortasız çalışanlar ve aileleri bu nedenle ömür boyu mağduriyet yaşayabiliyorlar.
Emekli aylığı bağlanmaya hak kazanmadan sigortalı çalışmakta iken veya işsiz döneminde hayatını kaybeden kişilerin eşine ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanabilmesi için
ölen kişinin asgari prim gün sürelerini tamamlaması gerekiyor.
Asgari prim günü Emekli Sandığı (4/c) ve BAĞ-KUR (4/b) statüsünde en az 1800 gündür. SSK’da (4/a) ise en az 5 yıldan beri sigortalı olup toplam 900 prim günü şartı aranıyor. BAĞ-KUR’lular için bu şartlara ilaveten prim borcunun bulunmaması gerekiyor. SSK’lı çalışanların primlerinin ödenmesinden işveren sorumlu olduğu için onlarda primlerin ödenmesi değil, Sosyal Güvenlik Kurumu’na primlerin bildirilmesi yeterli bulunuyor.
Emekli Sandığı’nda 2008 yılına kadar ölüm aylığı bağlanabilmesi için 3600 prim gününün doldurulması şartı aranıyordu. 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı’nda ölüm aylığı bağlanabilmesi için asgari prim günü 1800’e indirilerek BAĞ-KUR ile eşitlendi.