Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mahir, Borat'ı yakalarsa 'kiss'leyecek

        BEN ONDAN ZEKİYİM

        'www.ikissyou.org' adlı internet sitesinde herkesi öpen, Türkiye'ye davet eden, özellikle kadınları evinde ağırlamaya hazır olan, 1999'un Aralık ayından bugüne internet üzerinden milyonlarca hayran kitlesi yaratan İnternet Mahir lakaplı Mahir Çağrı, Sacha Baron Cohen'e çok kızgın. ABD ve İngiltere'deki avukatları aracılığıyla Cohen'e yüksek bir tazminat davası açacağını söyleyen Çağrı, 'İkili olsaydık daha büyük projeler üretebilirdik. Ben ondan daha zekiyim. Benimle olsaydı ünü daha uzun sürerdi' diyor. Kendisine gelen davetler üzerine İngiliz gazetelerine röportajlar vereceğini söyleyen Çağrı şöyle konuştu: Sadece The Guardian değil tüm İngiliz gazeteleri, bu vatandaşın beni kullanarak şov yaptığını söylüyor. Oynadığı karakter direk ben oluyorum. Benden izin almalıydı ve ortak bir şeyler yapalım demeliydi ama yapmadı. Şimdi beni arasa da geç oldu. Menajerlerim onu günü gününe takip ediyor. Ben İngiltere'ye gidince büyük olay kopacak. 'Hiçbir şey aslı gibi olamaz' diyen 'İnternet Mahir', 'Arkamda devlet veya iyi bir grup desteği olmayınca tanıtım fırsatını kullanamadık. Böylece benim yerime Borat meşhur oldu' dedi.

        Hollywood peşinde

        BORAT tiplemesiyle internette izlenme rekorları kıran İngiliz komedyen Sacha Baron Cohen, başarısının meyvelerini topluyor. Cohen'in son filminin büyük başarı elde etmesi üzerine harekete geçen Universal ve Twentieth Century Fox yapım şirketleri, Cohen'in yeni karakteri Avusturyalı eşcinsel moda muhabiri Bruno'nun film haklarını satın almak için 22 milyon sterlin teklif etti.

        AKŞAM / Emre KULCANAY

        Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut, Mahir-Borat benzerliğini köşesinde değerlendirdi:

        Birçoğumuzun Ali G. karakteri ile tanımış olduğu İngiliz aktör Sacha Baron Cohen, yarattığı yeni Borat karakteri ile dünyayı kasıp kavuruyor. Youtube'deki videoları ile dünya çapında şöhret olan Borat karakterini onun kendisine özgü İngilizcesi ile anlatayım; Kazakistan'ın 'no2 joonalistin Kazakistan' ve görevi de kültürel konularda araştırmacı gazetecilik yapmak. Ve yine kendi anlatımıyla araştırma konusu 'Cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhistan'. Bizim gazetede dün yer alan haberi de okuduysanız onun İngilizcesinin tuhaflığından bizim İnternet Mahir'e ne kadar da benzemekte olduğunu fark etmişsinizdir. İnternet Mahir de 'I kiss you' diye açılan sitesiyle bir anda dünyada popüler oldu. Hatta dünya turuna bile çıkarıldı ve Holly-wood'a götürüldü. Onun gezmiş olduğu yerlerde geçen hafta bir ara bulunan Oray Egin, Borat ve Mahir karakterleri arasındaki benzerliği ilk fark eden gazeteci oldu. Mahir tuhafın ötesinde absürd olan İngilizcesi üzerine biraz çalışsaydı, biraz profesyonel yardım alsaydı bir de kendisine özgü aşağılayacak hedef bir ülke bulsaydı şu anda belki de Borat'tan bile daha meşhurdu çünkü hemen herkes hala daha hatırlıyor.

        Kazakistan'ın kendisi hakkında yapılan esprilere verdiği sert tepkilere baktığımızda eğer Mahir, Türkiye hakkında espri yapmaya çalışsaydı onun şu anda hapiste olacağını söylemek yanlış olmaz herhalde veya Avrupa Birliği filan deyip adamın şöhret olmasına da kapılıp onun hakkında davalar açıp belki hapse de atmazdık ama bu sefer de her dava günü mahkemenin önü Cirque de Soleil'in insan sirki gibi olurdu. Kendi kendisine gülememek, azgelişmişliğin en güzel tanımlarından birisi olmalı. Mahir'i kısıtlayan onun yolunun önünü kapayan şeylerden birisi de bu olmalı. O, kendisine espri yapabileceği bir ülke oluşturamadı çünkü sadece Türkiye'yi en iyi biliyordu ve Türkiye bu gibi konularda Kazakistan'dan bile daha az gelişmiş durumda. Ama Borat karakteri aslında uluslararasıdır. O bir bakıma Haymatlos'tur yani memleketi yoktur onun. İnternet ortamında doğan Mahir de aslında öyleydi ve Borat'ın tüm esprilerinde kafasında oluşturduğu Kazakistan'dan daha çok Amerika ve İngiltere aşağılanıyor. Daha doğrusu Borat, Batı insanının hayatı ve tanımadıkları ülkelere yaklaşımıyla dalgasını geçiyor. Onun düşüncelerinden yapmış olduğum şu kısa derlemeyi okursanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

        # Amerika'da insana birçok iş imkanı var. Erkekler, inşaat işçisi, taksi şoförü ve muhasebeci olabilirler. Kadınlar ise fahişe.

        # Amerika'da artık Kızılderililere ateş edip öldürmenin serbest olmadığını hayret içinde öğrendim. Bu yüzden Powatomi kumarhanesinin çalışanlarından bütün kalbimle özür diliyorum ve onlara başsağlığı diliyorum (Amerika'da birçok kumarhane Kızılderili rezervasyonu arazisindedir).

        # Her İngiliz'in bir hobisi olmak zorundadır. Bazısı pul koleksiyonu yapar, bazıları ise marmelat yaparlar ama en çok eğlenenler, küçük hayvanları tüfekle öldürdükten sonra onları daha büyük ve vahşi hayvanlara parçalatanlardır.

        # Benim ülkemde derler ki bir kadına güç vermek bir maymuna silah vermek kadar tehlikelidir. Biz bu gerçeği 2001 yılında Astana Hayvanat Bahçesi'nde yaşanan kıyımdan sonra anladık.

        # Kazakistan son günlerde daha medeni oldu. Artık kadınların otobüslerin iç bölümünde seyahat etmelerine izin veriyorlar ve de homoseksüellerin artık mavi şapka giyerek dolaşmaları zorunluluğu yok.

        Evet bu örneklere devam edebilirim ama demek istediğim bu kadarla bile net olmuştur herhalde. Her mizah biraz uçuk kaçık biraz da uç noktalarda olmalıdır. Abartı hayal gücünü zorlayan mizahçının sanatının silahıdır. Yardım alsaydı bizim Mahir de bunu yapabilirdi. İnternet Mahir'in potansiyeli çoktu.

        Borat karakterini canlandıran aktörün yeni yarattığı karakter, Avusturyalı bir eşcinsel moda fotoğrafçısıymış. Bunu da merakla bekliyorum. Bakalım Avusturya buna nasıl tepki verecek o da ayrı bir merak konusu. Yazının başlığında Mansur'un adının neden olduğuna gelince. Bilmem farkında mısınız ama Mansur ile Borat 'seperated at birth' sendromu yaşıyorlar. Çok benziyorlar. Hayatta her insanın bu dünyada bir yerde bir ikizi vardır diye de bir teori var. Bilmem anlatabiliyor muyum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ