Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset Özel yetkili mahkemelerde hâkimler yetkilerini aşıyor mu?

        Aykan ÇUFAOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması tartışılırken Başbakanlık Konutu’nda yapılan zirvede Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın “Bazı hâkimler kendini Allah sanıyor” sözleri dün HABERTÜRK’te manşetten yayınlanınca farklı tepkiler yağdı. Günlerdir açık oturumlarda, gazete köşelerinde özel yetkili mahkemelerin geleceği tartışılırken İyimaya tepkisini, “Biz yargıyı vesayetten kurtarmak için düzenlemeler yaptık ama bazı hâkimler kendilerini Allah sanmaya başladı” sözleriyle ortaya koydu. İyimaya’nın görüşlerini hukukçulara sorduk.

        ‘ALLAH SANSA İYİ ALLAH'IN ADALETİ VAR’

        Emekli Askeri Hâkim Ali Fahir Kayacan

        “Ahmet İyimaya’nın değerlendirmesini doğru buluyorum. Fakat dokunulmazlığım olmadığı için aynı ifadeyi ben kullanamıyorum. Bence bazı hâkimler kendini Allah sansa yine iyi, çünkü Allah’ın adaleti var. ÖYM’de asıl sorun uygulamadan kaynaklanıyor. Yani uygulamada sorun hazırlık aşamasında başlıyor. Yargılama merciinde yetki gaspları yapılıyor. İsyanın nedeni de bu. ÖYM’ler kalkınca bence terörle mücadele yasasının da değişmesi gerekecek.”

        ‘İKTİDAR DA BAĞIMLILIKTAN RAHATSIZ’

        Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu

        “ÖYM’lerin Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) gibi kaldırılmasını anlamlı bulmuyoruz. Çünkü ÖYM’ler kaldırılıp yerine terörle mücadele mahkemeleri kurulursa, yine olağanüstü yetkilerle sadece isim değişikliği yapılmış olur. Konuyu sadece bir kısım hâkim ve savcının yasaları uygulamaması şeklinde anlamak doğru değil. Ortada işlevsel bir sorun var. Yargı, siyasi iktidara bağımlı kılındı. Ancak bugün siyasi iktidar da bu bağımlılıktan rahatsız olma noktasına geldi.”

        ‘KATILMIYORUM, PİRE İÇİN YORGAN YAKILMAZ’

        Adalet Derneği Başkanı Avukat Ayhan Gültekin

        “Yargılama bitmeden, devam eden bir yargılamada atama, yetki ve görev değişimi şeklindeki değişiklikler direkt olarak yargıya karışmadır, yargıyı baskı altına almaktır. ÖYM’lerde 20’den fazla dosya var. Bu dosyalar Türkiye’nin gündemini oluşturan dosyalar. Bunları direkt etkileyecek değişiklikler ciddi sıkıntılar doğurur. Bu durum yargıçların üzerinde dolaylı baskıdır. İyimaya’nın demecine katılmıyorum. Sıkıntı varsa sıkıntılı hâkim veya savcılarla ilgili gerekli işlemleri yaparsınız, HSYK’ya gidersiniz. Ama pire için yorgan yakılmaz.”

        ‘SADECE TÜRKİYE'DE YOK’

        Ceza Avukatı Seffan Kılınç

        “ÖYM’ler sadece Türkiye’ye özgü olan mahkemeler değildir. Dünyanın her tarafında özellikle İtalya örneği gibi bu tür mahkemeler çok önemli işler yaptı. DGM’ler sivil kanadı oluşturmuyor diye kaldırıldı. Yerine ÖYM’ler getirildi. ÖYM’ler Ergenekon, KCK ve Balyoz gibi önemli işleri güzel işledi. ÖYM’ler kurulduğu günden bugüne pek çok yasadışı yapıyı ortaya çıkardı, kaldırılmamalı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ